Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (13: Portugália)

2016.06.24. 19:30, rerecorder

flag_of_portugal_svg.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: Törökország, Izland, Albánia, Oroszország, Románia, Horvátország, Ukrajna, AusztriaÍrországCsehországSvédország és Svájc után a kieséses szakasz csapataiból következik Portugália. Van az országnak egy-két jellegzetes stílusa (fado, kuduro), de kevés a nemzetközileg is jegyzett sztár.

219px-flag-map_of_greater_portugal_svg.jpgPortugália

Aranylemez: 7500 példánytól.

Kurrens sztárok: A rádiórock náluk is hódít (Pedro Abrunhosa, Paulo Gonzo), de az indiepop (Silence 4), a latinpop (Rita Guerra) és a világzenés ihletés (Sara Tavares) sem hiányzik az élmezőnyből.

Klasszikus sztárok: A helyi folklegenda (José Afonso), a szokásos szólista sztár (Paulo de Carvalho), pop-rock nagy öregek (José Cid, Rui Veloso) és nyolcvanas-kilencvenes évekbeli rádiórocker (Delfins) mellett egy igazán különlegesnek tűnő előadó, António Variações is ide sorolható. A gotikrockos Moonspell Európában is sztár, Na és persze a fado csúcszenekara, a Madredeus, királynője Amália Rodrigues és királya, Carlos Paredes (és, na jó, hercegnője, a Mozambikból származó Mariza - de akkor már a zöld-foki szigeteki gyökerű, mornát továbbéltető Lura is kihagyhatatlan).

Jellegzetes stílusok: A helyi sajátosság fado-nak a legismertebb alakjai elég nagy sztárnak számítanak. A Buraka Som Sistema most szűnt meg, de az általuk berobbantott seggrázós kuduro/zouk virágzik. Akárcsak a helyi mulatós pimba.


INTERJÚNK A BURAKA SOM SISTEMÁVAL.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2016/06/24/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe_13_portugalia
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (13: Portugália)
süti beállítások módosítása