Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (9: Írország)

2016.06.22. 13:12, rerecorder

irelandflagimage.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: Törökország, Izland, Albánia, Oroszország, Románia, Horvátország, Ukrajna és Ausztria után a ma még halvány továbbjutási esélyekkel pályára lépő Írország következik, akiknek szurkolói egészen biztosan megnyerték a szurkoló-különvilágbajnokságot és az országnak zeneileg is Európa élvonalában a helye.

republic-of-ireland-map-flag.jpgE csoport

Írország

Aranylemez: 7500 példánytól.

Kurrens sztárok: A VOLT-on is fellépő Damien Rice-t muszáj megemlíteni, meg a nagy dalszerző egyéniségeket: Damien Dempseyt, Glen Hansardot, Cathy Daveyt, Lisa Hannigant. Az egyik legújabb sztáregyüttes, a rádiórockos The Script a szólisták között pedig Hozier.

Klasszikus sztárok: A kötelező neveken túl (The Boomtown Rats, U2, The Pogues, Sinéad O'Connor, My Bloody Valentine, The Corrs, The Cranberries, The Thrills, Hal, Boyzone, Westlife, Roisín Murphy) világhírű előadók a szoftrock (Gilbert O'Sullivan), a bluesrock (Rory Gallagher), a hardrock (Thin Lizzy) és a new age (Enya) műfajaiban. Nemzetközileg talán kevésbé ismert, de Írországban szupersztár a folkos Christy Moore, az indierockos Whipping Boy, a Frames és a Bell X1, valamint a folktronicás Jape. Ja és persze a folksztárok: Clannad, Chieftains, Planxty, Dubliners.

Jellegzetes stílusok: Pubrock, bluesrock, kelta hagyományok, folkrock, dalszerző-előadók, posztrock.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2016/06/22/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe_9_irorszag
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (9: Írország)
süti beállítások módosítása