Kid Cudinak elege van a hiphopközösség melegek felé mutatott elutasításából

2016.06.15. 19:00, wordrecorder

kid_cudi.jpg

Az Orlandóban történt sajnálatos események kapcsán rengeteg zenész fejezte ki együttérzését a közösségi média felületein, és úgy tűnik, a reakciók nem állnak meg ezen a szinten. A Kanye West balkezeként is elhíresült színész-rapper, Kid Cudi például ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy felhívja a figyelmet a hiphoptársadalom melegek felé mutatott közönyére és elutasítására.

Az LGBT-közösséget súlyosan érintő orlandói merénylet (egy férfi 49 embert ölt meg egy floridai melegklubban) ismételten rávilágított arra, hogy a melegekkel szemben fennálló gyűlölet és kirekesztés továbbra is jelen van a mindennapjainkban, hiába az elmúlt években egyre jobban meginduló társadalmi párbeszéd és az - átlagosnál érzékenyebbnek mondható - művészvilágban tapasztalható nyitottság. Itt is vannak persze kivételek, ahogyan arra a színészként eddigi legnagyobb szerepében (a 2015-ös Sundance Fesztiválon díjnyertes James White-ban) éppen egy meleg karaktert alakító Scott Mescudi, azaz Kid Cudi is rámutatott, aki a hiphopszövegekben gyakran megjelenő homofóbia mellett fájónak találja a melegek jogaival foglalkozó témák hiányát is.


2011-ES CIKKÜNK ÓTA AZÉRT SZERENCSÉRE JAVULT NÉMILEG A HELYZET.


Sokak szemét Frank Ocean nyíltan felvállalt homoszexualitása nyitotta fel, ahogyan a queer-kultúra hiphopban való megjelenése is azt mutatja, hogy ha lassan is, de tapasztalható elmozdulás, viszont a hétvégi események csak azt bizonyították Kid Cudi számára, hogy a változás messze nem megfelelő ütemű ("a hiphopközösség a legkevésbé sem hangos a melegjogok miatt és én ezen változtatni fogok" - írta, majd azt is, hogy: "bárcsak tudnék többet is tenni annál, hogy tweetelek erről, felhívom a figyelmet és pénzt adományozok, ez nem elég, számomra nem"). Még arra is felhívta követői figyelmét, hogy aki nem áll ki a melegek jogaiért, az szépen fogja magát és kövesse ki őt a közösségi médiában.

 


Az tehát, hogy ebben a harcban hogyan lehet a leghatékonyabban eljárni, még a rapper számára sem világos, de rajongói támogatása már mögötte áll - rengetegen álltak ki Cudi szavai mellett. A rappernek meggyőződése, hogy a hozzá hasonló zenészeknek is érdeke, hogy a  tájékozatlanság és a gyűlöletkeltés minél hamarabb eltűnjön a közbeszédből.

 
Kid Cudi tavalyi lemeze (Speedin' Bullet 2 Heaven) különben egy mindenkit meglepő rockalbum volt, a rapper idén nyárra várható új anyaga azonban alighanem ismét hiphopos lesz: 

Címkék: kid cudi
https://recorder.blog.hu/2016/06/15/kid_cudinak_elege_van
Kid Cudinak elege van a hiphopközösség melegek felé mutatott elutasításából
süti beállítások módosítása