Újra együtt játszik a Misfits

2016.05.16. 09:43, wordrecorder

the-misfits_header.bmp

Habár manapság már tényleg nagyon kevés olyan zenekar akad, amelynek az újbóli összeállásán meg lehet lepődni, Glenn Danzig csatlakozása a Misfits-hez – még ha egyelőre csak két koncert erejéig is a szeptemberi Riot Festen  mindenképpen az ilyen alkalmak közé tartozik.

Az, hogy a harcdcore-zenekar kultikus alapfelállása 1983 óta most áll először közösen színpadra már csak azért is meglepő, mert legutóbbi nyilvánosság előtti találkozásukra még két évvel ezelőtt, a bíróságon került sor. Ráadásul nem is ez volt az első ilyen eset, hiszen Danzig és a zenekar másik feje, Jerry Only basszusgitáros már a 80-as években megkezdte csatározását a Misfits nevének felhasználási jogáért, ami a zenekar logójakén elhíresült koponyás termékek után nem csekély merchandise-bevétellel is járt.

A LEGHÍRESEBB ZENEKARI PÓLOK KÖZÖTT IS MEGTALÁLHATÓ A MISFITS-ES SKULL LOGÓ.


A név Onlynál maradt (az 1995-től vele újraindult formáció horror punk-lemezei szóra sem érdemesek), a Misfits jelentősége viszont inkább csak kulturális mérföldkőként növekedett Danzig kiválása után (többek között a Metallica és a Guns N' Roses is előszeretettel hivatkozik rájuk ihletforrásként). Danzig a 90-es években saját jogán és nevén bizonyította (első négy hard-, blues-, doom-, heavy metal Danzig-album műfaii klasszikus), hogy az ő kreativitása elengedhetetlen volt az olyan nagyhatású albumok megalkotásához, mint az 1982-es Walk Among Us.

A legújabb bírósági tárgyalások viszont a várhatóakkal ellentétben ezúttal közelebb hozták egymáshoz a tagokat, akik már középiskolás koruk óta ismerik egymást, és akik így Doyle Wolfgang von Frankenstein ősgitárossal kiegészülve (ő Jerry Only öccse, az 1977-es alakulás után három évvel, 1980-ban csatlakozott és maradt tag az 1983-as megszűnésig, majd az 1995-ös újjáalakulásnak is részese volt, igaz 2001-ben kivált és később a Danziggal is zenélt), pillanatnyilag még hivatalos dobos nélkül, készen állnak visszahozni a 80-as évek eleji koncertek teátrális és kaotikus hangulatát. Egyelőre két dátumot jelentettek be: szeptemberben a chicagói és denveri Riot Festen lépnek fel, de alighanem amint lement ezen események promóciója, újabb koncertek kihirdetésére is sor kerül (már előrendelhető, digitálisan elérhető a június 17-én fizikai formában is megérkező új EP, Friday The 13th címmel, igaz, ezen csak Only-szerzemények szerepelnek).

Ahogyan Jerry Only is magyarázza ezt az összeállást: "mi soha nem voltuk nem barátságban Danziggal, egyszerűen csak ellenfelek is voltunk." Nos, ezek az ellenfelek valóban kora tizenéves koruk óta barátok, a New Jersey-beli Lodi város középiskolájába jártak (Doyle-lal együtt), és a Noisey újságírója mélyen beletúrt az iskolai évkönyvekbe, hogy elképesztő fotókat halásszon elő róluk (a nyitóképen is ez szerepel).

misfits2.jpg

Címkék: misfits
https://recorder.blog.hu/2016/05/16/ujra_egyutt_a_misfits
Újra együtt játszik a Misfits
süti beállítások módosítása