Itt a magyar punk és újhullám egyik Szent Grálja, az Első lépések kazetta + további ritkaságok!

2016.05.05. 13:29, rerecorder

elso_lepesek_ny.jpg

Újabb kincsek kerültek elő a padlásról. Örülhetnek a régisulis magyar punkzene rajongói: az idők során legendássá vált felvételek váltak elérhetővé a Hungaroton jóvoltából. Az Első lépések című, újhullámos zenekarok stúdiófelvételeit összegyűjtő, Start-kiadványként jegyzett – bizonytalan sorsú – kazetta és további korabeli felvételek (Auróra Cirkáló, Marina Revue, Herpesz stb.) kiváló minőségű anyaga hallható a YouTube-on!

elso_lepesek_cover.jpg

A szóban forgó zenekarok: az ország legnépszerűbb punkzenekarává avanzsált győri Auróra Cirkáló, a magyar hardcore punk nevét aranybetűkkel az égre író Marina Revue és a posztpunkos, new wave-be hajló, túlvilági hangulatot közvetítő Herpesz.

A felvételek a KISZ KB által 1984. május 16-20. között lebonyolított, balatonszemesi rocktáborban készültek. A fedősztori az volt, hogy tehetségkutató akciót szerveznek. Valójában a titkosszolgálat utasítására dobták össze a bulit. Az intézkedés célja az volt, hogy hallják az illetékes elvtársak, hogy miről énekelnek a rendszerellenes, jellegét tekintve antikommunista punkzenekarok, ugyanis a titokban lehallgatott koncertek hanganyaga nem volt eléggé tiszta ahhoz, hogy rekonstruálják a szövegeket: vajon vádat lehet-e emelni ellenük izgatás miatt!?

A Kádár-rendszer irányítói 1956 óta mindenben 56-ot látták és attól tartottak, hogy a CPg és más zenekarok hősies tevékenysége folytán futótűzszerűen terjedő mozgalom átmegy nyílt politikai lázadásba és elsöpri a rendszert, amelynek stabilitásra volt szüksége, különös tekintettel az 1982. áprilisában, IMF-fel megkezdődött titkos tárgyalások óta.

Güzü (CPg): „1983. februárjában indult ellenünk az eljárás, a mozaikos buli után, ahol elküldtük az ávós helytartót az anyjába. 83 nyarán már bőszen folytak a kihallgatások, majd ősszel vádat emeltek. A fellebbviteli tárgyalás előtt 1984 tavaszán szabadon engedtek minket, ezért mi is megjelentünk a táborban. Persze nekünk azonnal leesett, hogy miről is van szó. Árvaival (L Hárítás, Vágtázó Halottkémek, Falatrax) fölrohantunk a színpadra és szándékosan artikulátlan üvöltözésben törtünk ki, na, ezt fejtsék meg!” (nevet)

kr.jpgKriszta (Auróra Cirkáló, Lila Akácok, Sikátor):A falu sokkot kapott az összesereglett punkhordától. Nem sok emlékem maradt a buliból, mindenki ivott, napszúrást kaptam, de nemigen foglalkoztam a nyűgjeimmel. Az Aurórának már a tábor előtt híre volt, első énekesüket, Dauert meghurcolták a komcsik a Közellenséggel közös koncertjük után, 1983-ban. Visszazárt, leplombált kamionban volt kénytelen elmenekülni az országból, ma Torontóban él. Én lettem az új énekes, ekkor vad Nina Hagen-korszakomat éltem. Ez volt az első nyilvános fellépésem Vigiékkel, mindent beleadtam a felvételbe. Előtte hónapokig próbáltam a zenekarral Győrszentivánon, tudtuk, hogy jók vagyunk és mindenki fel fogja kapni a fejét. A szemesi táborban ismerkedtem meg későbbi férjemmel, Dianával (Lila Akácok, Front Kino), a Felszab tér kőpankjával. Viginek nagyobb volt a karizmája, Dianának nagyobb volt a karja izma, ami igen megnyugtató volt a számomra, mert elég szigorú arcok bukkantak föl a közönség sorai között.”

Papp Gyuri (Marina Revue, Tizedes meg a többiek, Falatrax, Bensörmensz, Bandanas): „A Marina Revue két héttel a szemesi találkozó előtt alakult, nekünk is ez volt az első nyilvános koncertünk. Éreztük magunkon a figyelő tekinteteket, ifjúgárdisták mindenütt. Gábriel, a punkokra specializálódott Tolnay-s kihallgató kísérgetett bennünket mindenhova. Nehogy baj legyen. Három dalt vettünk föl. Arról, hogy hova kerültek a felvételek, nem tudtunk semmit sem. Eddig a napig.”

Miklós Péter (Temetkezési Vállalat, Herpesz, Fuck Off System): „A Herpesz kőbányai és pestszentlőrinci punkokból állt, 1981 és 1985 között működtünk. Részt vettünk az első, szemesi táborban is, melyet ugyancsak az érettségi szünetben, 1983 májusában rendeztek, ekkor még Tünde énekelt velünk, Lómen Zsolt gitározott. Behívták katonának, Pardi Tamás lett az új tag, vele voltunk 84-ben is, „Uborka” énekelt. Pardi Tamás '85-ben meghalt – aranylövés, feltehetőleg saját kezűleg – ezt már nem éltük túl. Uborka később vonat alá kötözve intett búcsút a szocializmusnak.”

A szemesi találkozó azóta legendás lett. A YouTube-on számos koncertfelvétel forog (pl. a Rizikó Fucktortól), így képanyag látható a Vágtázó Halottkémekről, a fent említett punkzenekarokról (Auróra Cirkáló, Marina Revue, Herpesz), de mostanáig tiszta hangfelvétel nem került elő az eredeti sessionökről.

Harminckét évig aludták Csipkerózsika-álmukat a Hungaroton raktárában.

A Hungaroton – állagmegőrzési céllal – folyamatosan digitalizálja az archívum hangfelvételeit. Így tett az 1984. novemberében (a YouTube-fülszöveg szerint) megjelentetett „Első lépések” című kiadványának anyagával is. Az „Első lépések” az akkoriban százával nyüzsgő újhullámos zenekarok anyagából merített, így olyan bandák találhatók még rajta, mint a Citrom (ez különben nincs a feltöltött zenekarok között) vagy a Faxni.

A digitalizálási folyamat végén pénzért letölthetővé tették a kiadó állítása szerint minimál példányszámban megjelent kazetta hanganyagát, figyelmetlenségből megspékelve olyan felvételekkel is, amelyek közzétételéhez nem volt engedélyük!

Ezek (részben) a szemesi rocktáborban készült szenzációs, történelmi hangfelvételek, amelyek mit ad Isten, valahogy a volt pártállami lemezgyár archívumában kötöttek ki. Punkok mindenhova bejutnak.

A hangfelvételek a Hungarotonnak a YouTube-bal történt megállapodása szerint a YouTube-on is elérhetővé váltak.

Íme, az Auróra és a Fojtogató


az Auróra és a Nyugalom


az Auróra és az Öljetek meg


a Marina Revue és az Úgyis meghalunk


a Marina Revue és az Amit köt belőle


valamint a Herpesz és A kórház


Tegnap, vagyis, május 4-én este a Hungaroton észbe kapott, az intézkedés nyomán lekerültek az engedély nélkül közzétett felvételek honlapjukról és tájékoztatásuk szerint napokon belül le fognak kerülni a YouTube-ról is.

(cikkünket folyamatosan frissítjük)

Lévay Tamás

a fenti fotón Botos Tűz Kriszta (Auróra Cirkáló), 1984.
a fotó készítője: Zétényi Zoltán


és néhány eredeti kézirat az Isten Malaca-archívumból

Vigi kézirata a Fojtogatók szövegével: pict0145.jpg


Kriszta kézirata az Öljetek meg! szövegével: pict0144.jpg


Itt pedig egybefűzve az Első lépések című kazetta, valamint a fenti punkdalok anyaga, utóbbiak minden bizonnyal nem szerepeltek a bizonytalan sorsú kiadványon. A kazettához, mint fent is látható, borító biztosan készült és a lemezcég a friss, nagyobbrészt újhullámos zenekarokkal foglalkozó Hungaroton-alkiadón, a Starton keresztül tervezte, hogy megjelenteti vagy ténylegesen is kiadta (katalógusszámot is kapott: MK 17941). A kiadványról a zenekarok nem tudnak, a Recorder feltételezése szerint a kazettát annak megjelenése előtt visszavonták. Akinek van belőle példánya, vagy tud a sorsáról, kérjük jelentkezzen! A YouTube-ra került teljes hanganyag amúgy nem vág egybe az Első lépések borítójával, mert Front, Citrom és Izisz nincs a feltöltések között, de olyan további ismeretlen, vagy elfeledett és kultikus zenekarok, mint a Faxni, az Etna, a Boutique, az Utidoh, a Dexion, a Do-Jam, a Tus, a Hells Angels, a Reggel, a Metál viszont igen: 

https://recorder.blog.hu/2016/05/05/itt_a_magyar_punk_es_ujhullam_egyik_szent_gralja_az_elso_lepesek_kazetta
Itt a magyar punk és újhullám egyik Szent Grálja, az Első lépések kazetta + további ritkaságok!
süti beállítások módosítása