Album- és klippremier! Gézakékazég: Mint azok a fák

2016.04.29. 10:30, rerecorder

gezakekazeg-recorder650.jpg

Az idén húszéves Gézakékazég az ország egyik legjobban rejtőzködő jó zenekara, hiszen fennállása során mindig is inkább a dalok írására koncentrált, mint arra, hogy azokat el is juttassa a hallgatókhoz. Aztán 2012-ben elkészítették első nagylemezüket (az angol és magyar nyelvű indiepopos Valahol mindenki című anyag a Recorder kedvenc 2012-es magyar kiadványai közé tartozik) és a korábbi tempóhoz képest most egész gyorsan megérkezett a második. A Mint azok a fák ezúttal már végig magyarul szól és az elsőnél is erősebb kiadvány.

gka_13100842_1071414012901091_6492558030082332072_n.jpgA pontosan húsz éve, 1996-ban egy szekszárdi gimnáziumban alakult Gézakékazég Dömötör Géza énekes-gitáros-billentyűs és Pál András gitáros dalszerzőpárosaként jött létre, még abban az évben felléptek a Szigeten (igaz, csak a Sziget Rádióban), legelső felállásukban pedig Kalotás Csaba a héten szintén a Recorderen filmzenelemezzel debütált egykori Realistic Crew-alapító volt a dobos. A zenekar 2002-ig működött kvartettként, felléptek néhány fesztiválon, de hivatalos lemezanyagot nem készítettek, majd négy évig a két alapító hálószobaprojektjeként folytatták a dalszerzést. A zenekar tíz éve, 2006-ban aktivizálta magát Pécsen, ismét négyfős felállásban, és a poptörténet egyik leghosszabb felvezetője, tizenhat év után Szegedi Szilárd basszusgitárossal és Horváth Barnabás dobos-vokalistával 2012-ben befejezték első nagylemezüket. A kétnyelvű, korábbi évek daltermését összegző, otthoni körülmények között rögzített, kilencvenes évekbeli, kétezres évek eleji gitárzenék hatását mutató Valahol mindenki után egészen felpörgött a Gézakékazég: „Az első lemezünk megjelenése áttört egy gátat, így elhatároztuk, hogy a másodikat két év alatt összehozzuk” – meséli a frontember. „Ebből végül három és fél lett, de a dalok zöme kamuangollal készen volt két éven belül, viszont utána jött a szokásos tökölődés. Nagy terveink nem voltak, csak ilyen apróságok, hogy mindig jobb dalokat írjunk, és ha összejön egy lemeznyi, akkor vegyük is fel. Én sosem gondolkodtam csak dalmegjelenésekben, vagy pár számos EP-kben, ebből a szempontból konzervatív vagyok, mindig az motivált, hogy jussunk el egy tízszámos lemezanyagig. Így is történt, és nagyon örülök, hogy eljött ez a nap. Ami új a mostani albumon az az, hogy fél lábbal kiléptünk a hálószobából és a sufnituningból. Immár élő dobbal vettük fel az albumot Pécsen Friskó Péter hangmérnök segítségével, és szintén nála rögzítettük az éneksávokat és néhány gitárt is. Sok hasznos tanáccsal segített minket, és ez hallatszik is a végeredményen. A lemezen a lassabb, középtempósabb dalok vannak túlsúlyban, ezt mondjuk az elejétől így terveztük, szellős, merengős számokat szerettünk volna írni.”

A Mint azok a fák már végig magyar nyelven szól: „az első lemezünk után elhatároztam, hogy legközelebb csak magyar szövegek kerüljenek az albumunkra, mert az angollal már nem tudunk mit kezdeni, a mai gyerekek sokkal jobbak ebben, a magyar nyelvben meg még lehet számomra kihívás. Aztán addig húztam-halasztottam ezt a dolgot, hogy nagyjából néhány hét alatt született a szövegek hetven százaléka, miközben a dalok már rég készen voltak. Végül azt a döntést hoztam, hogy akkor már legyen ez egy konceptlemez, ezért tűnhet úgy, hogy egységesen szomorú, bánatos, elmúlásos, útkereséses hangulata van a szövegeknek. Egyébként nagyobbrészt a párkapcsolatok rögvalóságát dolgozza fel fiú-lány szemszögből is, de azt nem árulom el, melyik szövegben vagyok épp én a lány. A zenekart most húsz éve alapítottuk, és az újjáalapításnak is már tíz éve, így ezzel a lemezzel ezeket is ünnepeljük. Időarányosan egyre jobban állunk.”

A Gézakékazég ezúttal egy nulla forintos klipet is készített az album mellé, amiben cuki nyuszik és kecskék tűnnek fel de hogy jön ide a Twin Peaks? „Másnaposak voltunk egy szombat délelőtt, ezért úgy döntöttünk, hogy kimegyünk a Mecsekbe, mert a jó levegő helyreránt. Így is történt, vittünk egy kamerát, Perecz Viktor fotós barátunkat, közben pedig próbáltam átélni az Elmerülök című dal szövegét a felvételek során. Mivel amúgy is egy idevágó idézettel kezdődik a dal – a Twin Peaks-ben Truman seriff mondta egyszer valakinek valamiért: „az öreg fák tövében nőttem fel" –, így a környezet adta magát.”


és akkor a Mint azok a fák című második Gézakékazég-lemez, amelyen a dalokat olyan, itthon nem túl gyakran előkerülő előadók inspirálták, mint a Big Star, a Lemonheads, a Lush vagy a Girls, de a kitűnő szerzeményekről a Teenage Fanclub csilingelő kilencvenes évekbeli csúcsalbumai is eszünkbe juthatnak: 


és a videoklip a lemez Twin Peaks-idézettel nyitó Elmerülök című nyitódalához, benne cuki állatok etetésével: 


a Gézakékazég Facebook-oldala


(Disclaimer: a zenekar frontembere és a Recorder magazin főszerkesztője rokoni kapcsolatban állnak egymással, de a Gézakékazég zenekart nem emiatt szeretjük.)

https://recorder.blog.hu/2016/04/29/album-_es_klippremier_gezakekazeg_mint_azok_a_fak
Album- és klippremier! Gézakékazég: Mint azok a fák
süti beállítások módosítása