Too Cool For School – Sulizene (2. rész: iskolás borítók és filmek)

2016.04.05. 09:30, rerecorder

rock-n-roll-high-school_0.jpg

Az iskola egy hatalmas identitásképző, amiben a divat- és zenei stílusok a kötelező tantárgyak, a dalszövegek egymásnak idézése a tananyag felmondása, a lázadás a fakultatív program és mellesleg le is lehet közben érettségizni. Iskolás dalok, tanárból lett zenészek, sulibuli – majdnem minden az oktatás és a zene közös halmazából. A legfrissebb, 40. Recorder magazin fókusztémáját, a Zene & iskola-cikksorozatot az iskolai sztrájkok (pontosabban polgári engedetlenségi megmozdulások) idején a legfontosabb sulihoz kötődő zenekarnevekkel, albumokkal, dalokkal nyitottuk, most jöjjenek a legjobb iskolás lemezborítók és zenés filmek.

School’s Out – Iskolás lemezborítók

rebecca_warden_parts_of_speech.jpgRebecca Warden

The Parts Of Speech (nincs adat)


Rebecca Warden minden bizonnyal forradalmi (ennek ellenére nem igazán ismert) „Sing And Learn With Rebecca Warden”-lemezsorozatában zenével kötötte össze az oktatást, abban hitt, hogy így könnyebben megjegyzik általános iskolás tanulói az anyagokat. A fenti nyelvtanos lemezen kívül van egy Let’s Subtract! (Vonjunk ki!) és egy Musical Geography (Zenés földrajz) című oktatóalbuma is.


11_mejores_portadas_75_alice_cooper_alice_cooper_schools_out_portada_1.jpgAlice Cooper

School’s Out

(1972)

Az Alice Cooper zenekar ötödik albumán a sulitéma annyira meghatározó, hogy a borítóra is egy összefirkált iskolapad került. Az eredeti vinylkiadás borítója az amerikai tanulópadokat utánozva a tolltartó alatti választónál nyitható, onnan lehet kivenni az eredetileg papírbugyiba csomagolt lemezt. A mintaként szolgáló iskolapad a Las Vegas-i Hard Rock Caféban látható.


ll-cool-j-bigger-and-deffer-1987.jpgLL Cool J

Bigger And Deffer

(1987)

LL Cool J az 1985-ös Radio című nagysikerű régisulis hiphopklasszikusa után második albumának borítójához egy „megmutatom, ki vagyok”-fotót készíttetett. A címlapon egy autó tetején pózol egykori középiskolája, a queens-i Andrew Jackson High School előtt – ahonnan tizedikes korában, tizenhat évesen rúgták ki.


the-miseducation-of-lauryn-hill.jpgLauryn Hill

The Miseducation Of Lauryn Hill

(1998)

Az oktatás ostorázását fő témái között tartalmazó egyetlen Lauryn Hill-szóló stúdiólemez borítója az Alice Cooper-féle iskolapadot idézi, de ez a szokásos gyerekfirkák helyett Hill szépen kidolgozott portréját tartalmazza, meg persze a ceruzatartóban az eszközt, amivel készülhetett volna – már ha nem úgy vésik a padba a rajzot és a feliratot.


kanye-west-graduation.jpgKanye West

Graduation (2007)

West első három lemeze (The College Dropout, Late Registration, Graduation), főleg címében, de részben tematikájában is saját egyetemi tanulmányainak megszakítására reflektál és persze ezzel együtt az önmagunk megtalálásába vetett hitre is. A trilógiazáró Graduation borítóján (Takashi Muramaki képzőművész alkotása) a dogmatikus oktatást rakétasebességgel maga mögött tudó Kanye-maci vissza se néz az éppen diplomájukat ünneplő dilinyós cicákra és nyuszikra.


ÍGY ÉPÜL FEL A MAGYAR ZENEI OKTATÁSI RENDSZER - AVAGY ZENESULIK MINDEN SZINTEN.


Rock’n’Roll High School – Iskolás popfilmek

Blackboard Jungle (1955)

A soknemzetiségű iskola új tanárának forradalmi módszerei tinédzser-rebellióhoz vezetnek, a háttérben pedig Bill Haley Rock Around The Clockja lázít, amivel nemcsak a dal és a rock and roll-műfaj robbant be (egy évvel korábbi kislemezes megjelenésénél filmdalként sokkal nagyobb tömegeket állított az új zenei stílus mellé), de a forrongó ifjúság bemutatása miatt is iskolateremtő (lásd a fél évvel későbbi Haragban a világgal-t James Deannel vagy a már 1968-as eszmék példafilmjét, a Lindsay Anderson-féle If-et).


Rock’n’Roll High School
(1979)

Az egy évvel korábbi, szintén sulitémás Grease után ez a film megmutatja, hogy milyen is az igazi rock’n’roll-középsuli, ahol a fiatalok a Ramones-ért őrülnek meg (ők maguk a filmben is fontos szerepet kapnak) és aratnak erkölcsi győzelmet a lemezégető tanárok és szülők felett.


Dazed and Confused
(1993)

A középsulis, zenével bőségesen átitatott tinifilmek klasszikus korszaka a nyolcvanas évek volt (Fast Time At Ridgemont High, Fame, Footloose, The Breakfast Club, Pretty In Pink, Ferris Bueller’s Day Off), de hogy mit is jelent a zene felszabadító ereje ebben az életkorban, azt Richard Linklater 1993-as filmje ábrázolja a legpontosabban. 


School Of Rock
(2003)

Szintén a téma legnagyobb filmes zsenije, Linklater volt az, aki megmutatta, hogy a zeneoktatás, azon belül is a pop és rockzene beemelése mennyire fontos lenne az általános iskolák tanmenetében, a srácok életében. Ez a minden ízében bájos, okos és humoros film legyen a kötelező néznivaló az ebben a kérdésben érdekelt döntéshozók számára! 


(a sorozatot a tanárból lett zenészekkel folytatjuk)

https://recorder.blog.hu/2016/04/05/too_cool_for_school_sulizene_2_resz_iskolas_boritok_es_filmek
Too Cool For School – Sulizene (2. rész: iskolás borítók és filmek)
süti beállítások módosítása