Magyarradar - Voler Mouche

2016.04.04. 15:40, Frontrecorder

volermouche.jpg

Nem csak nevében, de légiesen elegáns, szofisztikáltan játékos és fineszes elektroakusztikus trippopjával is franciásan hangzik a Voler Mouche. A zenekar önellátó kreatív alkotóműhelyként működik, a dalaiktól a klipjeiken át az eszközparkjuk egy részéig mindent maguk készítenek, igazi csapatszellemben alkotnak - a recorderes bemutatkozó profiljukat is közösen jegyzik.

voler2.jpgIndulás: A zenekar kitalálója és szellemi vezetője, Miski Ádám 2002 és 2006 között sokat ingázott Izrael, Belgium, Horvátország és Magyarország között, ekkor bontakozott ki fejében a Voler Mouche ötlete, ebben az időszakban kezdte el megalkotni az első dalokat, melyek megszületését az utazások élménye ihlette.

Honnan: Szombathely.

Tagok: Bertalan Balázs – dobok, Miski Ádám – szintetizátor, elektronikus hangszerek, vokál, Szarvas Péter – gitár, szintetizátor, vokál, Scheer Milán – basszusgitár, moog, vokál. Közreműködők: Korponay Zsófi – ének, Scheer „Max” Viktor – producer/hangmérnök.

Stílus: A Voler Mouche bizonyos értelmezések szerint földi, más megközelítésben földönkívüli zenét játszó zenekar. Elsőre talán nehezen befogadható, de dallamaival leszögezi a hallgatót, új utakat nyit, gondolatokat ébreszt, határokat feszeget. Kompozíciói impressziókra épülő zenei élményt adnak. Képessé tesz eggyé válni a zenével. Eljuttat más dimenziókba. A Voler Mouche francia eredetű szóösszetétel, jelentését tekintve "szállni légy", ami nyelvtanilag helytelen, mint ahogy műfajában a zenekar sem kategorizálható, udvariasan kísérletező, elektroakusztikus kortárs zenét játszik.

Hatások: Hatások érnek minket a zenei világ összességének mindenféle szegletéből, a klasszikus zenétől kezdve a 70-es évek pszichedelikus zenéin át a modern kortárs és elektronikus zenéig. Legfőképp azon előadók és zenészek munkái, akik elég bátrak, nyitottak és kíváncsiak voltak ahhoz, hogy új utakat keressenek. Ösztönzően hatnak ránk továbbá az utazások, találkozások, a világ és a lélek történései, változásai, a természet szépsége és csodái.

Kiadók: Eddigi kiadványaink szerzői kiadásban jelentek meg.

Történet: A zenekar története egészen 2005-ig nyúlik vissza; Miski Ádám ekkor alapítja meg az együttest, mely először elektronikus live act formában (elektronikus hangszerek, gitár felállásban) működik. 2008-ra megalakul a Voler Mouche, elkészül az első videoklip a Spring Is Here című dalhoz, majd ugyanezen év nyarára a formáció teljes zenekarrá növi ki magát (dobok / gitár / hegedű / cselló / elektronikus hangszerek / ének felállással); szerzőtársak érkeznek Szarvas Péter gitáros, zeneszerző, szövegíró és Bánovics Attila szövegíró személyében, az énekesnő Korponay Zsófi lesz. 2010-ben megjelenik az első lemez Violet Rainbow címmel. A Down The Steps videoklipjének elkészülte után, ebben az évben csatlakozik Scheer Milán, a jelenlegi basszusgitáros, majd egy MR2 Akusztik-felvétel és egy mini belga turné után az énekesi posztot Kiss Flóra veszi át, akivel a zenekar elkészíti a Fizzy Water című kislemezt, melyhez szintén készül egy videoklip. Egyre fontosabb fellépések következnek a zenekar életében, többek közt egy tévéfelvétellel dokumentált A38-as koncert, 2014-re pedig elkészül a második album Reserved címmel, lemez, amiről az első videoklip a Still Life. 2015-ben visszatér Bertalan Balázs, a formáció legelső dobosa, majd a zenekar elkészíti újabb kislemezét és videoklipjét a Secret Dances című dalhoz, melyben Mágedli Maja énekel. 2016-ban az első lemezen éneklő Korponay Zsófi is visszatér a zenekarba.

Megjelenések: 2010 Violet Rainbow (LP, 2010), Fizzy Water (EP, 2011), Reserved (LP, 2014), Secret Dances (EP, 2016, kiadás alatt).

Küldetés: A zene nem szorul magyarázatra, elhivatottak vagyunk. Küldetésünk, hogy gondolatokat, érzéseket és érzelmeket indítsunk el és bontakoztassunk ki az emberekben. Mindezt olyan zenék készítésével (hangszerelés, megszólalás, előadás), amiben a komolyzenétől a kortárs zenéken keresztül a legelvetemültebb elektronikus hatásokig fuzionálnak a stílusok, hangok és dallamok.

Jövőkép: Vendégzenészekkel együtt dolgozni; szimfonikusoktól kezdve, szólistákon át akár scratch-mesterekig; és minél több helyen fellépni, turnézni. Célunk fenntartani a zenekar által kitűzött célt, hogy minőségi hang- és képanyagokat készítsünk, illetve ezek szintjét minél magasabbra emeljük.

Mellékprojektek:  Balázs: Strong Deformity, Milán: timeparadox, arkhé, Ádám: elektronikus hangszerek fejlesztése, építése.

Szexepil: szeretni való színpadkép, egyedi hangzásvilág.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Lemezeinket, videoklipjeinket, valamint eszközeink egy részét is a saját műhelyünkben, mi magunk rakjuk össze. Az elismerés mind a szakmai, mind a rajongói oldalról nagyon fontos. A civil, baráti találkozások alkalmával kapott építő kritikák, vélemények és gratulációk ugyanolyan meghatározók, mint mikor külföldi előadók előzenekaraként kapunk elismerést azért, hogy milyen hangszereken és hogyan játszunk. 


a Voler Mouche március közepén közzétett új klipje, finoman érzéki fehérneműs szólótánccal a Secret Dances című, vonósokkal dúsított sejtelmes atmoszférájú dalhoz:


A Voler Mouche Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/04/04/magyarradar_voler_mouche
Magyarradar - Voler Mouche
süti beállítások módosítása