Két csodálatos ember együtt - Thom Yorke és Mark Pritchard közös dala

2016.03.22. 11:35, Frontrecorder

pritchard.jpg

Miközben javában készül az új Radiohead-album, Thom Yorke talált időt rá, hogy énekesként közreműködjön az elektronikus zenei veterán Mark Pritchard hamarosan megjelenő lemezén. És milyen jól tette: gazdagabbak lettünk egy sejtelmesen szép elektro-balladával.

Az 1971-es születésű Mark Pritchard nyugodtan nevezhető ezerarcú producernek, hiszen a kilencvenes évek kezdete óta, hogy barátjával, Aphex Twinnel egy időben feltűnt a brit elektronikuszenei színtéren, számtalan név alatt, önállóan és különféle formációkban szinte minden létező stílusban alkotott, és általában maradandót - elég említeni a Tom Middletonnal a kilencvenes évek derekán vitt Golobal Communication pompás ambient elektronikáját, a Harmonic 33 duó / Harmonic 313 szólóprojekt 2000-es évekbeli hiphop-alapú zenéjét, vagy az utóbbi pár évből a Steve Spacekkel közös Africa HiTech futurisztikus nagyvárosi gettóból szóló bass music-mutációit, de ez tényleg csak az elképesztően sokszjnű, gazdag életmű leginkább exponált kis része.

A brit születésű, Ausztráliában élő Pritchard 2013-ban leszerződött a Warphoz és úgy döntött, a jövőben csak a saját neve alatt jelentet meg zenét; első nekifutásra még abban az évben kiadott három 12" maxit jungle-ös- juke-os klubzenékből, majd belefogott egy új szólólemez elkészítésébe, mellyel a táncparkettet elhagyva a hallgatós elektronika terepére tért vissza. A május 13-án megjelenő Under The Sun című albumon több vendégzenész is közreműködik, így az experimentális/folktronica producer Bibio, az Antipop Consortium amerikai agyas hiphop kollektíva rappere, Beans, a zenei pályáját több mint negyven éves kihagyás után újrakezdő Linda Perhacs folkénekesnő, na és a hab a tortán, Thom Yorke. Vele egyébként annyi kapcsolata volt korábban Pritchardnak, hogy remixelte a Radiohead Bloom című dalát a 2011-es King Of Limbs-ről. "A Beautiful People eredeti instrumentálja egy nagyon személyes szám veszteségről, reménytelenségről és káoszról, de az üzenete mégis a szeretet és a remény. Thom a szövegével és az énekével tökéletesen megfogta, hogy mit fejez ki a zene. Örökre hálás leszek, hogy egy ilyen óriási tehetséggel együtt dolgozhattam " - mondja a közös munkáról Pritchard.

Íme akkor Thom Yorke és Mark Pritchard közös pasztorál-elektronika felvétele, az egyszerre megnyugtató és nyugtalanító Beautiful People:


ez pedig a lemezről elsőként közzétett rövid instrumentális darab, a nagyszerű ausztrál grafikusművész, Jonathan Zawada földöntúli geo-videójával:

https://recorder.blog.hu/2016/03/22/ket_csodalatos_ember_egyutt_thom_yorke_es_mark_pritchard_kozos_dala
Két csodálatos ember együtt - Thom Yorke és Mark Pritchard közös dala
süti beállítások módosítása