Albumpremier! Grabo'sky: W

2016.02.29. 11:45, Frontrecorder

graboskycover.jpg

A "tánczenei slow mozgalom", vagyis a lassú tempójú elektronika hazai elkötelezettje, Grabo'sky 2012-ben kezdte meg produceri felfedező útját, és most végre itt az eddigi tripjének eredménye egy albumba sűrítve: mennyei lebegés hipnotikus downtempo-meditatív ambient közti térben, kozmikus, baleári és orientális hangulatok hullámain - a W című lemez itt hallható először!

A debreceni születésű producer dj-ként kezdte, majd 2011-ben ráállt a re-editek készítésére (az újravágósdiról beszélt is nekünk, sőt, később összerakott a Recordernek két mixet magyar felvételek átszabásaiból), ez pedig természetszerűleg vezetett a saját számokhoz. 2013-ban a Mana Mana Records-nál jött ki a debütáló EP-je, ezt két további követte 2014-ben, míg tavaly egy spanyol kiadó válogatáslemezén kapott helyet egy száma, ezek mellett néhány remixe jelent meg. Tulajdonképpen saját zenéinek létrehozását is remixelésnek tekinti. "Nálam minden hangminta-alapú, általában akkor ülök neki egy számnak, ha találok egy olyan loopot, amire azt mondom, ebből lehet egy trekk. Ezért is remixeket szeretek legjobban csinálni (ha tetszik az eredeti szám), mert ott valaki a válogatás x részét már elvégezte - mondhatjuk, hogy minden számom úgy születik, mintha sok mindenki remixét csinálnám, és mindenkitől egy kicsit vennék el" - vázolja az alkotási folyamatot. Grabo'sky másfél éve érezte azt, hogy elérkezett az idő egy teljes albumhoz; a Mana Mana vevő volt rá, a zeneanyag is megvolt, de egy hangminta jogosítási kísérlete jó pár hónappal hátráltatta a kiadását. Ezalatt készített új számot, illetve átdolgozott régieket, majd a várakozást elunva végül egy huszárvágással oldotta meg a hangminta-kérdést, így összeállt az album, nagyjából három év terméséből. "Volt egy négyszámos mag, amit egy EP-re szántam, de abból végül nem lett semmi, így ezek köré szedtem össze azt, ami illett hozzájuk egy albumra" - mondja. Az eredeti művésznevéből kényszerűségből kiejtett betű után W címet  kapott nagylemez 12 felvétele nem lépi túl a downtempo (sebesség)határát, stilárisan ugyanakkor sokfelé elkanyarodik. "Nem más downtempókból merítkezek, hanem inkább az ősforrásokból, legyen az hetvenes évekbeli elektronikus zene, italo disco, electrofunk, krautrock, stoner rock, house, az olyan ethno- és pszichedelikus rockok, mint a korai Vangelisek, meg természetesen filmzenék" - árulja el a producer, aki alább számonként is kommentálja bemutatkozó lemezét 

For Whom The Bell Tolls
"A harang miatt ez a címe, meg pont halottak napján csináltam."

Ichite Hakushu
"Ez a legfrissebb szám a lemezről. Azt jelenti, hogy egy tenyér csattanása, ami egy Zen kifejezés. Mikor kész lett, egyből adta magát a cím, de időbe telt mire kiguglizták nekem, hogy japánul hogy fejezik ezt ki."

Guzuguzu
"Lassúság japánul. Nincs elég figyelem mostanában a lassabb, herbalista zenékre; a címével erre akartam utalni, hogy szeretném, ha ez másképp lenne."

Aurora Borealis
"Ez a legrégebbi szám. Pont tönkre volt menve a gépem, így az egyik barátom gépén hoztam össze. Gary Jules Mad World-jéből akartam editet csinálni, de sehogy se akart megszólalni rendesen, végül kidobtam a Mad World-öt és inkább saját zene lett belőle."

Sundown
"Ezt is mostanában fejeztem be. Egy régebbi számomból van, amivel abban a formájában nem voltam elégedett. Nem volt hipnotikus eléggé (semennyire), nagyon nehezen állt össze, legalább vagy ötféle változata volt, mire azt mondtam, hogy megvan az irány."

Aurora Australis
"Na erre nem emlékszem, hogyan készült. Hamar összeállt, talán ezért."

The Source
"Itt ez a bizonyos forrás egy magyar alternatív cuccból van, abból nyúltam a groove-ot."

Strange Persons In My Body / Avokado Blues / Majomorszag (Instrumental) / Waves & Vision
"Ezek egymás után készültek, előbb a Strange Persons In My Body volt meg, amiben belassított gitárt és Rhodes-billentyűt használtam együtt és annyira megtetszett ez a formula, hogy a következő három számon is ezzel kísérleteztem. A Majomországban használtam Weöres Sándor Majomország című versét, Latinovits Zoltán tolmácsolásában, de egy év alatt nem találtuk meg a jogtulajdonosait - azért is csúszott a lemez, mert én meg ragaszkodtam a számhoz, hogy e nélkül nem lesz album. Végül meguntam, hogy nem jutunk dűlőre és azt mondtam, nézzük meg instrumentálisban működik-e. Működött."

Good Morning Pune
"Nagyon szeretem a meditatív zenéket, ezt annak is szántam. Zárásnak tökéletes."


és íme, Grabo'sky pompás, messzi belső utazásra magába szívó bemutatkozó albuma:

https://recorder.blog.hu/2016/02/29/albumpremier_grabo_sky_w
Albumpremier! Grabo'sky: W
süti beállítások módosítása