Ki ez a hiú pasi, akit a vitriolos énekesnő gúnyol? – Billboard Hot 100 kislemezlista (1973/6. hét)

2016.02.15. 01:20, rerecorder

carlysimon_72.jpg

Az eheti száz legforróbb, és oké, legkelendőbb kislemezt tartalmazó Hot 100-on Elton John ellenállhatatlan boogiepop-slágere, a Crocodile Rock megőrizte múlt héten átvett listavezető helyét, az viszont január eleje óta foglalkoztatja a világot, hogy ki a hiú pasi Carly Simon You’re So Vain dalában, ami három heti listavezetés után már harmadik hete kapaszkodik a második pozícióba. A dobogó alsó fokán viszont változás történt, egy friss soulszám, Timmy Thomas különleges balladája az új harmadik. Ezeket a bakelit kislemezeket hallgatja Amerika 1973 februárjának második hetében. Apropó, Bakelit! Ezzel a címmel meg zenés tévésorozat indul ma este az HBO-n, este 20:00-kor, kapcsolj oda!

elton_john_crocodile_rock_498301.jpgAz első helyen tehát nem történt változás, a csiricsáré göncökben ficánkoló angol Elton John múlt héten először jutott az amerikai kislemezlista élére, úgy, hogy korábban már volt három top 10-as dala (a Your Song 1971-ben, a Rocket Man és a Honky Cat 1972-ben). A Crocodile Rock is tavaly jelent meg, a zongorás-dalszerző egyre klasszabb és klasszabb dalai közül pedig ennek Amerika már nem tudott ellenállni, hetek óta erre boogie-zik az ország.

A második helyet harmadik hete őrzi Carly Simon és a titokzatos hiúfiú. Már akiről a dal szól, és akinek kilétét mostanra tényleg az egész popvilág találgatja. Simon a nagyívű zongorás számban ugyebár szokatlan fölénnyel és gúnnyal kezeli le férfi főhősét, aki annyira hiú, hogy még abban is biztos, hogy ez a dal is róla szól. Igen, ez a sor is szerepel a felvételen. Mick Jagger? David Bowie? David Cassidy? Cat Stevens? Nicholas Delbanco író, akivel a énekesnőnek viszonya volt a hatvanas években? Hatalmas rejtély és pillanatnyilag ennél jobban semmilyen popzenéhez közeli kérdés nem izgatja a közvéleményt. Valami azt súgja, hogy ez még hosszú hetekig így marad, mert Carly Simon van olyan okos, hogy nem fogja elárulni a titokzatos személy kilétét. A dal pedig garantáltan listán marad.


70S KÁNAÁN: A HETVENES ÉVEK ELEJÉNEK LEGJOBB DALSZERZŐ-ELŐADÓI. KÉT RÉSZBEN.


timmy-thomas.jpgA harmadik helyen egy új tehetség lépett fel a dobogóra, Timmy Thomas-nak ez az első kislemeze és rögtön hatalmas sikerű a szám, aminek az a címe, hogy Why Can’t We Live Together. Thomasról nem sokat tudni, annyi biztos, hogy eddig sessionzenészként dolgozott, sematikus témájú soulballadája viszont nagyon is szokatlan lüktetésű, a friss hangzású dalban a szaggatott orgonahangok és a kopogós alap még egészen biztosan visszaköszön majd a jövő popzenéjének megszólalásában.

A negyedik helyen is felfutó dal szerepel, Hurricane Smith felnőttpopos, középutas, semmilyen popdalára azonban kár a szót pazarolni. Ezen a héten ötödik a korábbi listavezető Stevie Wonder-szerzemény, a Superstition, ez a diszkótékák egyik kedvence volt már tavaly, hatodik helyen van a három helyet is előrelépő, jazzrockot softpoppal ügyesen keresztező Steely Dan, hetedik a War monumentális feketehimnusza, a The World Is A Ghetto, nyolcadik pedig Marvin Gaye, aki ezúttal egy blaxploitation mozihoz (Trouble Man) írt zenét és souljazzes betétdalt. Kilencedik egy szintén előretörő folkdal, Lobo kissé negédes száma, tízedik pedig ismét egy olyan soulfelvétel (Spinners-kislemez), ami a diszkókban új löktetést hozó trendet jelzi, érdemes odafigyelni erre a fajta zenére.

roberta_flack_r-433253-1117397587_jpg.jpgA Top 20 második felében szerepel az a dal, ami a héten a legnagyobbat ugrotta, a 34. helyről lépett előre a 15. helyre Roberta Flack legújabb kislemeze, a Killing Me Softly With His Song, ami ugyan egy feldolgozás, de Flack alaposan magáévá tette. Az énekesnő tavaly már feljutott a csúcsra a The First Time Ever I Saw Your Face-szel, de cseppet sem lenne meglepő, ha ez a még inkább fülbemászó dal megismételné ezt a sikert. Már csak 14. hely választja el tőle.

A lista alsóbb régióból említést érdemel még az O’Jays-féle Love Train (egy újabb diszkókedvenc!), a 28-ról lett ezen a héten a 22., megállíthatatlanul tör előre ez a 7” is. Aztán a legjobb új belépő címet ezen a héten egy Aretha Franklin-dal érdemli ki a 77. helyen, és a lista 100. pozíciójában is egy új kislemez szerepel, a Vicki Lawrence által előadott The Night The Lights Went Out In Georgia – valami azt súgja, hogy ez az azonnal fülbe ragadó dallamú gótikus déli countrypop felvétel is szerepel majd ennél sokkal feljebb is.


és az 1973/6. heti amerikai kislemezlista Top 20:

01. (múlt héten 01) Elton John: Crocodile Rock
02. (múlt héten 02) Carly Simon: You’re So Vain
03. (múlt héten 04) Timmy Thomas: Can’t We Live Together
04. (múlt héten 06) Hurricane Smith: Oh, Babe, What Would You Say?
05. (múlt héten 03) Stevie Wonder: Superstition
06. (múlt héten 09) Steely Dan: Do It Again
07. (múlt héten 08) War: The World Is A Ghetto
08. (múlt héten 07) Marvin Gaye: Trouble Man
09. (múlt héten 12) Lobo: Don’t Expect Me To Be Your Friend
10. (múlt héten 13) The Spinners: Could It Be I’m Falling In Love
11. (múlt héten 18) Eric Weissberg & Steve Mandell: Dueling Banjos Deliverance
12. (múlt héten 14) John Denver: Rocky Mountain High
13. (múlt héten 05) Kenny Loggins & Jim Messina: Your Mama Don’t Dance
14. (múlt héten 15) King Harvest: Dancing In The Moonlight
15. (múlt héten 34) Roberta Flack: Killing Me Softly With His Song
16. (múlt héten 16) Brighter Side Of Darkness: Love Jones
17. (múlt héten 10) Wings: Hi, Hi, Hi
18. (múlt héten 21) Jermaine Jackson: Daddy's Home
19. (múlt héten 24) Edward Bear: Last Song
20. (múlt héten 11) Billy Paul: Me And Mrs. Jones

Ha éppen nincs kéznél a lemezjátszód, és nem rohannál lemezboltba sem az esőben tucatnyi friss bakelit single-ért, itt is meghallgathatod a mi top 20-ból válogatott top 10-ünket. Indítsd el az alábbi úgynevezett médialejátszót a megfelelő gomb ("PLAY") megnyomásával - frankó találmány ez, nem?

https://recorder.blog.hu/2016/02/15/ki_ez_a_hiu_pasi_akit_a_vitriolos_enekesno_gunyol_billboard_hot_100_kislemezlista_1973_6_het
Ki ez a hiú pasi, akit a vitriolos énekesnő gúnyol? – Billboard Hot 100 kislemezlista (1973/6. hét)
süti beállítások módosítása