Elhunyt az Eagles gitáros-énekese, a Mott The Hoople dobosa és a komikus-zenész, Blowfly is

2016.01.19. 12:30, rerecorder

glenn_frey_new_thm_2.jpg

Az elmúlt napokban több jeles zenész is elhunyt, január 17-én távozott a hatvanas évek vége óta alkotó komikus-dalszerző-producer-előadó, Blowfly, szintén aznap halt meg a David Bowie által még a hetvenes évek első felében felkarolt Mott The Hoople zenekar dobosa, Dale "Buffin" Griffin, tegnap, január 18-án pedig az Eagles alapító gitáros-billentyűs-énekese, Glenn Frey (a nyitóképen) hunyt el.

blowfly.jpgBlowfly (azaz az 1939-es születésű Clarence Henry Reid) a hatvanas évektől dolgozott dalszerző-producerként olyan előadókkal, mint Betty Wright, a Sam & Dave vagy a KC & The Sunshine Band. Főleg a floridai funk és diszkókiadó, a TK Records környékén dolgozó előadó stúdiósessionök során gyakorta szórakoztatta zenésztársait ismert slágerek mocskos szövegű átirataival, amik olyan sikert arattak, hogy Blowfly néven 1971-ben a nagyvilágnak is bemutatott egy nagylemeznyit belőlük (The Weird World Of Blowfly - olyan dalokkal, mint az Otis Redding-féle Sittin' On The Dock Of The Bay-t kifordító Shitting On The Dock Of The Bay, vagy a Raindrops Keep Falling On My Headet parodizáló My Baby Keeps Farting In My Face). A szuperhősjelmezben megjelenő Blowfly alterego megvédte így jól elkülöníthető, komoly dalszerzői-produceri oldalát, ám a szexuális tartalommal vastagon nyakon öntött, valóban nagyon mocskos szövegű Blowfly-lemezek (amelyek a hetvenes-nyolcvanas években sűrűn érkeztek egymás után) lényegesen népszerűbbek voltak a szórványosan érkező "komoly" Clarence Reid-albumoknál és az előadó másoknak dalokat író munkásságánál. A főleg funkos, diszkós, hiphopos alapú Blowfly-lemezek és -dalok klasszikus bulizenék lettek, Amerikában nemigen volt olyan parti a hetvenes-nyolcvanas években, ahol egy ponton ne szólaltak volna meg parodisztikus átiratai, trágár saját felvételei (Suck My Dick). Már a hetvenes években kitűnt énekbeszédével, így szokták a rap egyik keresztapjának is tekinteni, a műfaj felfutása után pedig főleg ebben a műfajban tevékenykedett. Sok rapperre volt nagy hatással szókimondó munkássága, de dalait amúgy is előszeretettel hangmintázták (Eazy-E, Big Daddy Kane, Wu-Tang Clan, DJ Shadow, The Avalanches, Mary J. Blige, Beyoncé), ő maga viszont a kilencvenes évektől már csak szórványosabban tűnt fel, lemezeket is ritkábban adott ki, és nem is élt túl jó körülmények között. 2006-ban még lendült egyet karrierje, amikor az Alternative Tentacles punkkiadónál kijött egy punkrock-klasszikusokat "blowfly-osító" albuma (pl. a Dead Kennedys nyomán a R. Kelly In Cambodia - R. Kelly amúgy is gyakran megkapta tőle, lásd még: I Believe My Dick Can Fly), 2011-ben még dokumentumfilm is készült életéről (lásd alább a teljes filmet), de 2014-ben már arról lehetett olvasni, hogy egy Indigogo-kampány mentette meg attól, hogy hajléktalanná váljon. Január 17-én egy floridai hospice-házban halt meg, májrák végzett vele.

emblematikus dala, a Rapp Dirty


ez pedig a róla szóló film, a másfél órás The Weird World Of Blowfly


--------------------------


dalegriffingetty.jpgSzintén január 17-én hunyt el az 1972-ben David Bowie által felkarolt, de még a hatvanas évek végén alapított brit rockzenekar, a Mott The Hoople dobosa, Dale Griffin. Az Ian Hunter énekessel felálló zenekar r&b-s hardrockot játszott és négy album, valamint egy elkeserítő svájci koncert után épp a feloszlás szélén állt, amikor a zenekar haverja és nagy rajongója, az akkor már éppen óriási sztárrá lett Bowie felajánlotta nekik All The Young Dudes című dalát, amivel (és a Bowie által producelt azonos című albummal) a glames fordulatot vett zenekar néhány évig a színtér egyik nagyja tudott lenni, igaz, 1974-ig húzták csak a nagy felállásban, ezután Mott néven még 1976-ig élt az egyre kopottabb hírnevű formáció, majd átalakultak British Lionné. Griffin azonban később is a zene közelében maradt, olyannyira, hogy a nyolcvanas évektől 1994-ig John Peel sessionjeinek lett az egyik producere, nevéhez fűződik az első Pulp (1981) és az első Nirvana session is. De lemezproducerként is dolgozott komoly előadókkal: Hanoi Rocks-, New Model Army- és Cult-felvételek is őrzik nevét. Griffinnél kilenc éve állapítottak meg Alzheimer-kórt.

a Mott The Hoople legnagyobb slágere: 


-------------------------


glenn_frey_0.jpgTegnap, január 18-án hunyt el az Eagles alapító gitáros-billentyűs-énekese, Glenn Frey, aki Don Henley dobos-társénekes mellett a legtöbb slágerben énekelt fő szólamot (Take It Easy, Tequila Sunrise, Lyin' Eyes) és aki a többször változó felállású zenekarnak Henley mellett az egyetlen állandó tagja volt. Az Eagles a hetvenes évekbeli country-rock alapzenekara lett, egyszersmind a műfaj legsikeresebb és úgy általában a rockzene egyik legsikeresebb előadója, mindegyik albumuk milliós, többmilliós eladásokat ért el, 1975-ös One Of These Nights-szal lettek Amerika egyik nagy sztárja, ez a lemez már 4 millió példányban fogyott ott, aztán a következő év elején kijött válogatáslemez a Their Greatest Hits (1971-1975) a sztratoszférába kapitulálta a zenekar eladásait, a best ofból mára hivatalosan több mint 32 millió kelt el (nemhivatalosan 42), ezzel minden idők hatodik legtöbb példányban értékesített kiadványa, aztán az év, 1976 végén még érkezett a legnagyobb slágert, a címadó Hotel Californiát tartalmazó legsikeresebb stúdiólemez is, amiből hivatalosan 21 és félmillió fogyott (nemhivatalosan 32 millió), ez még mindig elég a 15. helyre a bestseller albumok listáján. Az Eagles 1980-ban szűnt meg, bár amikor 1994-ben újra koncertezni kezdtek, akkor Frey híres mondása szerint csak tizennégy éves pihenő után tértek vissza. Ebben a köztes időben Frey szólólemezeket adott ki, ezek közepes sikereket értek el, de néhány, filmekhez adott betétdala azért feljutott a listák élmezőnyébe is (az 1984-es Beverly Hills Cophoz készített The Heat Is On és a 1985-ös Miami Vice tévésorozathoz komponált You Belong To The City egyaránt 2. lett Amerikában). Frey nemcsak filmzenékkel, de apróbb filmes szerepekben is észrevétette magát, ám a zenekar 1994-es újraalakulása után már csak egyszer, 2012-ben adott ki egy feldolgozásokból álló szólólemezt, viszont részt vett az Eagles-turnékon és a kvartett 2007-es új stúdióalbumán. Tüdőgyulladás, reumás ízületi gyulladás és vastagbélgyulladás szövődményeivel küzdött és ezek a betegségek gyűrték le.


AZ EAGLES NEVÉHEZ FŰZŐDIK A VILÁG LEGNAGYOBB VINYLJE IS.


a Tequila Sunrise


legnagyobb szólósikere, The Heat Is On

https://recorder.blog.hu/2016/01/19/elhunyt_az_eagles_gitarosa_a_mott_the_hoople_dobosa_es_a_komikus-zenesz_blowfly_is
Elhunyt az Eagles gitáros-énekese, a Mott The Hoople dobosa és a komikus-zenész, Blowfly is
süti beállítások módosítása