Válogatás a Recorder 2015-ös cikkeiből - Ez történt idén

2015.12.31. 10:00, subrecorder

lemmy.jpeg

Idén is folytatjuk hagyományunkat, miszerint az évet 2010201120122013 és 2014 után ismét legjobb cikkeink összefoglalásával zárjuk. Az összegzés ötödik állomásán, a külföldi és magyar előadókkal készített interjúink, a 2015-ben megjelent magazinjaink legjobb cikkeiProfül, Magyarradar és Globálradar rovataink írásai után kisebb rovatainkban mélyedtünk el, végezetül pedig az év legnagyobb híreit, legérdekesebb történéseit gyűjtöttük egybe.

Nehéz kiválasztani, hogy melyik hír fontosabb, mint a másik, pláne egy év távlatából. Olyan írásokat választottunk, amik jó időre, akár hónapokra meghatározták a zenei szcénát, vagy éppen csak érdekesnek számítanak most is, hogy hírértékük már nincs sok. Alul felsoroljuk az idén elhunyt zenészeket is.

Rögtön januárban alig érkezett a hír, hogy Björk tavasszal új lemezt kíván kiadni, a Vulnicura azonban rekordgyorsasággal szivárgott ki, így az énekesnő előre is hozta a megjelenést. Jobb hír volt a zenerajongók számára, hogy a Rolling Stone magazin elérhetővé tette hosszú évek magazinjainak archívumát teljesen ingyen, aki akkor elkezdte olvasni a cikkeket, az minden bizonnyal még most sem ért a végükre. Év közben a brit zenei lap, az NME is ingyenes lett. Szintén sokan örvendeztek, amikor megírtuk, hogy tíz év után új dalt (és később lemezt) adott ki a Blur, pedig Damon Albarn tavaly még nagyon tagadta, hogy erre bármi esély is lenne.

Jack White idén kicsit talán kevesebbet szerepelt a hírekben, mint tavaly, de azért egy jó kis banángate-botrány így is befért nála. Nem szűntek ezzel ellentétben a Nirvana-közeli tudósítások, először is kiderült, hogy Frances Bean Cobain, Kurt lánya egyáltalán nem is szereti apja zenekarát (?!?!?!), előkerült egy levél, melyet a 14 éves Dave Grohl írt a Minor Threat frontemberének, karriertanácsokat kérve tőle és a Melvins énekese is megmondta, hogy a Montage of Heck című film nagy része baromság.

Az év talán legnagyobb jogi botránya a Pharrell - Robin Thicke v. Marvin Gaye jogörökösei-ügy volt, a Blurred Lines "szerzőinek" végül milliós nagyságrendű büntetést kellett fizetniük a gyorsan jött ihlet miatt. Keith Richards belement a Beatles-be, amikor azt mondta, hogy a Sgt. Pepper szerinte egy elég szar album, Nick Cave repülőgépeken található hányózacskókra írta új könyvét, Steve Albini elárulta, hogy tiszta szívből gyűlöli a tánczenei kultúrát, Ferenc pápa pedig lemezt adott ki.

Elindult két új streaming-óriás, a TIDAL és az Apple Music, egy rapper egy Apple boltban vette fel teljes albumát, megnyílt Mongólia első igazi lemezboltja, Adele új kiadványa, a 25 pedig egy hét alatt 4.000.000 példányban fogyott.

Egy őrült működő hanglemezt készített tortillából, Barack Obama két playliset is megosztott Spotify-on, egy Viper nevű rapper mintegy 300 albumot adott ki idén, megváltoztatta a nevét a Viet Cong, Dr. Dre pedig bejelentette, hogy soha nem fog megjelenni régóta várt albuma, a Detox, viszont jött helyette egy másik, a Compton.

Sajnos idén is sok híres zenésztől vettünk búcsút, mi róluk emlékeztünk meg az oldalon: Kim Fowley, Edgar Froese, Steve Strange, Percy Sledge, Ben E. King, B.B. King, Cilla Black, Harangozó Teréz, Rico Rodriguez, Allen Toussaint, Scott Weiland, Lemmy Kilmister

https://recorder.blog.hu/2015/12/31/valogatas_a_recorder_2015-os_cikkeibol_ez_tortent_iden_kesz
Válogatás a Recorder 2015-ös cikkeiből - Ez történt idén
süti beállítások módosítása