Itt a Cseh Tamás Program – Gourmand: „a Cseh Tamás Program maga a lehetőség”

2015.12.18. 08:13, rerecorder

gourmand-photo_recorderok.jpg

A Gourmand a slam poetryt és a kortárs költészetet házasítja jazz-, hiphop- és funkalapokkal, amelyet egy csipetnyi elektronikával fűszerez – vallják a tagok. Azt, hogy ez mennyire így van, most bárki eldöntheti, hiszen nemrég jelent meg első, Mindenevő című albumuk a Cseh Tamás Program támogatásával. A korongról, a múltról és a jövőről Gyarmati Gábor basszusgitárossal, a Gourmand alapítójával beszélgetett a Cseh Tamás Program.

- Elindult a Cseh Tamás Program második évada, megjelentek az ifjú titánok, így a Gourmand zenekar, mint egyike a tavalyi év sikeres pályázóinak, már „öregnek” számít. Hogyan gondoltok vissza a programra, az eltelt egy évre?

- A Cseh Tamás Program számunkra maga a lehetőség. Lehetőségünk nyílt ugyanis arra, hogy elkészítsünk egy stúdióalbumot, amelynek eredetileg öt számot kellett volna tartalmaznia, ám mi úgy voltunk vele: ha már csináljuk, akkor legyen nagylemez, 11 számmal. E mellé forgathattunk egy videoklipet, a Slágergyanút, amelyben Judie Jay is közreműködik, illetve lett szép honlapunk is.


- Az albumotok a
Mindenevő címet kapta. Milyen dalok hallhatóak rajta?

- A lemezen 11 szám van: háromban Pion István, háromban pedig Horváth Kristóf ’Színész Bob’ slammel. Három instrumentális tracket tettünk rá, egy számon slammerként közreműködik Simon Márton – itt a zenekar csak háttérszerepet tölt be –, illetve van a Slágergyanú, amelynek különlegessége, hogy Pion és Bob is benne van.


- Mi lenne a zenekarral a Cseh Tamás Program nélkül?

- Léteznénk ugyan, ám biztos, hogy az előbb említett produktumok nem készültek volna el. Nagyon jól jött az anyagi támogatás.


- Meg persze a szellemi is – gondolok itt Molnár Gáborra, aki mentorként segítette a munkátokat.

- Pontosan, nagyon sokat hozzátett a zenekarhoz. Örülünk, hogy az ő kezei alá kerültünk, több tekintetben is támaszkodhattunk rá: segített a logisztikai dolgokban, a gyártásnál, a lemezkiadással kapcsolatban, és nem mellesleg jogi kérdésekben is számíthattunk rá.


- Mindezek után hogyan tovább?

- Most, hogy lezártunk egy szakaszt, kijött a lemezünk, amely egy zenekar életében óriási mérföldkő, elkezdhetünk turnézni. Szeretnénk járni az országot, sőt határon kívülre is merészkednénk. Fontos, hogy a Gourmand zenekarnak két felállása van: az egyik, amikor mind a nyolcan jelen vagyunk (a két slammer, Pion István és Horváth Kristóf ’Színész Bob’, a két fúvós, Bazsinka Mihály és Táborszky Bence, Weil András a zongorával, Okos Gergő dobbal, Őrsi András mint dj és én basszusgitárosként) – ilyenkor teljes a hangzás. A másik pedig a Gourmand light, amikor kevesebben játszunk – ez jelenti az akusztikus verziót is. Visszatérve a turnéra: kapunk megkereséseket például Szlovákiából, de korábban többször léptünk már fel Romániában. Tervben van az is, hogy külföldön, magyar nagykövetségeken lépjünk fel, ami talán érdekes lehet a kint élő magyaroknak.


- Mit tanácsolnál azoknak, akik induló zenekarként most vesznek részt a Cseh Tamás Programban?

- Mindig figyeljenek arra, hogy kikkel dolgoznak: kivel készítik a klipet, kivel veszik fel a stúdióalbumot, hiszen ezek maradandó produktumok lesznek. Illetve nagyon ügyeljenek a határidők betartására. Ám ami a legfontosabb: hajrá! (nevet)

SZ. A.  (CSEH TAMÁS PROGRAM)


A
cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/12/18/itt_a_cseh_tamas_program_gourmand_a_cseh_tamas_program_maga_a_lehetoseg
Itt a Cseh Tamás Program – Gourmand: „a Cseh Tamás Program maga a lehetőség”
süti beállítások módosítása