Albumpremier! Zaporozsec: Sok szerencsét Mr. Gorsky!

2015.11.27. 10:30, rerecorder

zaporozsec_ny.jpg

A szentgotthárdi Zaporozsec gitárpop kvartett 2014-es második EP-je címét (Mr. Gorsky) kibővítve - a tavaszi Menjünk a Marsra közösségi videó és a lemezt felvezető Zuhanás című klipes dal után - érkezett el hivatalos bemutatkozó nagylemezéig, a Sok szerencsét Mr. Gorsky! című albumig. Premier!

Az egykori szovjet autómárkáról elnevezett Zaporozsec 2004-ben trióként alakult középiskolai osztálytársakból, 2007-2008 során gyorsult fel a zenekar motorja tehetségkutatók megnyerésével, saját hangjukra pedig a 2011-es Buborék című debütáló demoanyaggal találtak rá. A szombathelyi gyökerű, a kilencvenes évek közepén az Anima Sound Systemet kiadó KO Records karolta fel az együttest, amely 2012-ben Buborék című háromszámos maxijával érkezett el a hivatalos bemutatkozásig, majd 2014-ben jött az ötszámos Mr. Gorsky EP. Erről a címadó dal, majd az Emszercénégyzet kapott klipet, amelyben Jordán Tamás mellett egy osztálynyi önkéntes statiszta vett részt, ezek után érkezett a fent említett közösségi "selfie-videó" majd a lemezt felvezető Zuhanás klipje. A Fonogram-díjra is jelölt zenekar végigkoncertezte az évet és a fesztiválszezont, majd korábbi EP-i anyagát új dalokkal kibővítve elérkezett a hivatalos debütig.

A bemutatkozó lemez címe (és amúgy több dal témája is) is a világűrhöz kötődik, a Holdra lépő Neil Armstronghoz csatolt - hamis (egy komikus, Buddy Hackett által kitalált) - történet, miszerint az űrhajós a Holdra lépéskor azt mondta: "Sok szerencsét, Mr. Gorsky!" A kitalált történt szerint a gyermek Armstrong a kertjükben játszott, és amikor a labda átrepült a szomszédba és ő átmászott érte, akkor hallotta, hogy a Gorsky-házaspárból a feleség azt mondja a férjnek, hogy "Orális szexet akarsz? Majd ha a szomszéd kölyök a Holdon jár!" A Zaporozsec bemutatkozó albuma persze nem Gorsky-ék szexuális életéről szól, de az elvágyódás határozottan témája a daloknak. 

zaporozsec_lp.jpgA dalok születéséről és a lemez elkészítéséről is megkérdeztük a Zaporozsecet:  „Augusztusban még öt új dalt rögzítettünk, az előző felvételekhez hasonlóan és módszerrel. Hidassi Barna – aki az év hangmérnöke volt 2014-ben – stúdiója egy hétre leköltözött hozzánk, Szentgotthárdra. A hangfelvételek a ma színházként működő, több mint 400 éves úgynevezett Magtár-templomban zajlottak. A dalok a már jól bevált módszerrel születnek. Varga Bence (ének, gitár) majdnem készen hozza a szerzeményeket, félig-meddig értelmes bla-bla angol szöveggel, majd minden ötletet felhasználva a próbákon kész dallá gyúrjuk. A magyar szövegek már a működő koncert- és stúdióképes dalokra készülnek. Az öt új szám közül kettőben ismert szerzők műveit is „segítségül hívtuk”. Az Azon az éjszakán című felvételünk egy Tom Odell-dal, az Another Love feldolgozása, aminek felhasználására a szerző a szakmában is gyorsnak mondható idő alatt adott engedélyt. Lehet, hogy neki is tetszik? A dal amúgy került hozzánk, hogy Bencét, lévén angolszakos, egy Tom Odell-rajongó megkérte a szöveg lefordítására, ami annyira jól sikerült, hogy helyet követelt magának a lemezen. A Valse triste című szerzemény szövege pedig Weöres Sándor azonos című versén alapszik. Bence dalszövegei hangulatokat, érzéseket tükröznek, tudatosan kerülik a „majd mi megmondjuk a tutit” kliséket, teret adva a hallgató fantáziájának, és a sokféle értelmezés lehetőségének.”

A zenekar továbbra is az apró lépések politikáját követi: „Továbbra is rövid távú célokat tűzünk ki magunk elé, igyekszünk lépésről lépésre haladni, mindig a következő „lépcsőfokra” koncentrálva. A legközelebbi ilyen lépcső Decemberben jön. Úgy tervezzük, hogy felveszünk egy klipet az Azon az éjszakán című számunkhoz, ami természetesen szerepel a lemezen és nem mellesleg a zenekar egyik kedvence az új felvételek közül. 2016 tavaszán remélhetőleg a Hooligans zenekar tavaszi turnéját fogjuk végigkísérni, akikkel egyébként már dolgoztunk együtt több koncertjükön és úgy tűnik igencsak működőképes a dolog. De tervezünk természetesen néhány önálló klubkoncertet is. Aztán áprilisra tervezzük a következő klipet, szintén a lemezen szereplő dalok közül az egyikhez. Szintén tavasszal, legkésőbb nyár elején pedig stúdióba szeretnénk menni, hogy újabb négy-öt számmal jöhessünk elő. Természetesen nyáron szeretnénk meghódítani minél több olyan fesztivált ahova még nem sikerült eljutni és azokat is ahol már többször meghívott zenekar voltunk. Továbbá jövőre nemzetközi színtérre is kikacsintunk, már most meghívást kaptunk 2016 augusztusára Ausztria egyik legjelentősebb zenei eseményére, a Picture On fesztiválra.”

A Zaporozsec idén november 27-én Kecskeméten (TEKA klub), december 18-án Szombathelyen, a Főtéren, december 30-án pedig Kazincbarcikán (Diamond Rock Club) lép fel.


és akkor a 12 számos, magyar nyelvű dalokból álló bemutatkozó album: 


a Zuhanás klipje: 


és a Zaporozsec tavaszi "közösségi selfie-videója": 


http://www.zapo.hu/
a Zaporozsec Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2015/11/27/albumpremier_zaporozsec_sok_szerencset_mr_gorsky
Albumpremier! Zaporozsec: Sok szerencsét Mr. Gorsky!
süti beállítások módosítása