A legjobb dalok budapesti éjszakákhoz és nappalokhoz Dési András György szerint

2015.11.26. 11:13, Frontrecorder

peterogi.jpg

Ma mutatják be a mozikban Az éjszakám a nappalod című új magyar játékfilmet, melynek zenéjét a Žagar jegyzi - a Kamával (Mary PopKids) közös betétdal, a Sleepwalking már rádiós sláger -, de feltűnik benne Peter Ogi is (lásd a fenti képet), na meg több népszerű budapesti szórakozóhely. A film egyik író-rendezőjét, Dési András Györgyöt arra kértük, válogassa össze a saját Budapest-soundtrackjét olyan dalokból, melyek szerinte a legjobban illenek a város éjszakáihoz és nappalaihoz.

"Ez nem Az éjszakám a nappalod alternatív soundtrackje, mert Zságer Balázs telibe találta, amit mi addig csak lelki füleinkkel hallottunk, amikor a filmet tervezgettük. Szóval, az ő zenéjét semmiképpen nem szeretném leváltani. De azért itt van öt dal, ami szerintem az éjszakai Budapest, és öt másik, ami a nappali. Bocs, igazából tök véletlenszerű az egész: ebben a pillanatban ez az én toplistám Éjszakák/Nappalok/Budapestek jeligére." 

Dési András György (jobbra) és író-rendező társa, Móray Gábor (balra):

desiagy.jpg

 

AZ ÉJSZAKÁM


Európa Kiadó: Romolj meg

A pesti éjszaka himnusza. Főleg Sós Mária filmjét, a Városbújócskát is hozzágondolva, amiben egy házibuli végén, a Nyugati (leánykori nevén: Marx) térre néző, lezúzott lakásban pásztáz a kamera, miközben ez a szám dübörög.




Einstrüzende Neubeauten: Sabrina

Őrületes klipje van. Egyébként meg tele van azzal a félelmetesen izgalmas, elvarázsolt, neonfényes éjszakai hangulattal, amit Az éjszakám a nappalodban is kerestünk.




Marianne Faithfull: As Tears Go By

Ez csak nagyon szép. És melankolikus, és sokat tudó, és egyszerű: Természetesen arra a változatra gondolok, amit idősen énekel Marianne, nem arra, amit kislánykorában. Az legfeljebb nappal volna jó.




Sziámi: Tuccutú

Ez a szám arról szól, hogy "bele az éjszakába", meg "fűvel-fával találkozol", és hogy "most vagy soha", és valamiért őrjöngő majmok is szerepelnek benne. Persze, hogy Az éjszakám a nappalod ugrik be róla, és persze, hogy bírom.




alt-J: Tessellate

Hát, ez se normális. Lefojtott, halk, mégis veszélyesnek tűnik. De az is lehet, hogy csak viccelnek. És a klipje is nagyon tetszik, bár, gyanús, hogy látták már Pater Sparrow filmjét: onnan úszott át hozzájuk az ablak mögött mosolygó cápa.



ITT PEDIG ZSÁGER BALÁZS KEDVENC FILMJEINEK ÉS FILMZENÉINEK LISTÁJA.


A NAPPALOD


Turbo: City Of Satellites

Ez is klippel együtt érvényes: Kodály Method-féle, van benne összvissz egyetlen snitt, gangos bérház, magas tűzfal, kórus, meg persze a dal, amit azért klip nélkül is nagyon jó dudorászni. A jó kedve miatt.




Besh o drom: Meggyújtottam a pipám

Ez olyan, amilyennek Bpestnek lennie kellene: majd szétveti a lendület.




Cserháti Zsuzsa: Idő van

Ez a dal az Idő van című Gothár-filmből van meg, vagyis hozzá tartozik a Margit-híd a sirályokkal, egy 40 filléres (ja, nem: 50) gyufásdoboz, amiből a művésznő flitteres ruhájában előlép, valamint Zala Márk és Cseh Tamás, ahogy bámulják.




Alabama Shakes: Making Me Itch

Szinte felrobban a belesűrített energiától, és azután tényleg fel is robban. Megint csak: jó lenne mindig úgy élni a budapesti nappalokat, ahogy abban a három percben érzek, míg ez a szám szól.




David Bowie: Space Oddity

Állítólag ez a dal világbajnok: a filmben betétdalként legtöbbször felhasznált dalok listáján a csúcstartó. Mi nem használtuk: nem telt rá, és nem hiányzott. (Zságer!) De azért, tetszik. Nézzük együtt az űrből a nappali Budapestet! Azután koncentráljunk az éjszakára - általában az az izgalmasabb.

 

https://recorder.blog.hu/2015/11/26/a_legjobb_dalok_budapesti_ejszakakhoz_es_nappalokhoz_desi_andras_gyorgy_szerint
A legjobb dalok budapesti éjszakákhoz és nappalokhoz Dési András György szerint
süti beállítások módosítása