Lemeztáska – Fodor Máriusz (Magashegyi Underground)

2015.11.24. 17:00, rerecorder

fodor_mariusz.jpg

A Magashegyi Undergound tavaszi EP-je (Szemszavak) után utolsó idei budapesti koncertjén, november 28-án, most szombaton új dalokkal készül, mi pedig a zenekar dalszerző-billentyűsét, Fodor Máriuszt kérdeztük kedvenceiről, hatásairól. Sokszínű ízlés jelenik meg a válaszokban és néhány pazar klip!

Első zenei emlék

Állok a lemezjátszó előtt, fejemen egy fejhallgató és Michael Jackson énekli a We Are The Worldöt, lehettem négyéves.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

chorus.jpgErasure Chorus című albuma. A címadó dal annyira megfogott, hogy aztán koncertre is elmentünk a bátyámmal. Ha jól emlékszem, ott láttam először egymással csókolózó férfiakat, miután a frontember megjelent egy rózsaszín tütüben, bizarr volt az egész.


Zene, ami zenélésre inspirált

A Twin Peaks zenéje 12 évesen kapott el. Annyira behúzott, hogy több héten keresztül hallgattam, amikor csak tudtam.


Meghatározó koncertélmény

16 évesen egy House Of Pain a Pecsában. Az életemért ugráltam a tömegben, annyira nem lehetett levegőt kapni és annyira nagy volt a tombolás. Akkor láttam először, hogy mennyire meg lehet őrjíteni a tömeget egy jó beattel, meg pár mikrofonnal. A legutóbbi tavaly ősszel Bécsben egy Future Islands-koncerten volt. A frontember varázslatot csinál a közönséggel. Az elején megmosolygod a mozdulatait, aztán lassan rájössz, hogy amit csinál, az a totális megnyílás, a teljes őszinteség a közönség előtt. Ritka.

magashegyi_2.jpg


Hatások a Magashegyi Underground indulásakor

Annak idején óriási Manu Chao-rajongó voltam. Ez odáig fajult, hogy az egyik dalából kisamplingeltem egy begyorsított részt, mert érdekelt, hogy miből lett. Ez a minta később annyira megtetszett, hogy építettünk rá egy dalt: a Szeplős Váll címűt. Végül Manu Chao is belekerült a szerzők közé, azt hiszem 12%-kal.


Kedvenc magyar lemez

A Bupino-lemezt várom már nagyon. Azok a kicsavart beatek, amit ők raknak össze, az mutat valami újat.


TAVALY TAVASSZAL A MAGASHEGYI AVATTA FEL AZ ÚJ AKVÁRIUMOT, MI IS OTT VOLTUNK.


Kedvenc magyar dal

Heaven Street Seven: Hol van az a krézi srác. Fiatalkoromban a magyar dalok kimaradtak az életemből, aztán egy főiskolás buliban egy pesti csapat felnyitott csomagtartójából megszólalt ez a szám. A mai napig nagy kedvenc.

Kedvenc rockdal

breeders.jpgThe Breeders: Cannonball. Mekkora az a basszus intro, jézusom.


Kedvenc indie-sláger

Villagers: The Waves. Van belőle egy verzió a YouTube-on, amiben Conor O’Brien elénekli egy gitárral Párizsban az utcán sétálva, azt is meg kell hallgatni. Érdemes figyelni a szövegre is, a ritkábbak közé tartozik.


Kedvenc dalszerző-előadó lemez

RY X: Sweat. Ő az, aki a The Acidben énekel, jártak a nyáron az A38-on, sajnos pár száz méterre koncerteztünk, így nem tudtam elmenni, pedig ők is jó zenét tolnak.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Boaz van de Beatz: Horse Force. Nálam ő az idei év felfedezettje. A zene, amit nyom teljesen behatárolhatatlan. Ha választhatnék, hogy milyen zenét írjak, akkor biztos, hogy ez lenne az. Kell hozzá egy megfelelően magas hangerő, de akkorát üt, mint mostanában semmi más.


Minden idők legjobb lemeze

national.jpgThe National: High Violet, vagy a Radioheadtől az OK Computer.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Atari Teenage Riot: Speed, vagy a Death Set: They Come To Get Us. Kiskoromban megörököltem két óriási Videoton hangfalat, ha elmentek a szülők otthonról, beraktam az Atarit, és ugráltam az ágyon, felmásztam a falra, pogóztam, óriási energiát szabadít fel. Ugyanez a helyzet a Death Set-féle They Come To Get Usszal is, aminek egyébként érdemes megnézni a videoklipjét. Nálam minden idők legjobb klipje.


Bűnös zenei örömöd

Fettes Brot: Schwule Maedchen. Megfejthetetlen, hogy miért, de bármikor meg tudom hallgatni, és érzek benne egy jó húzást, erőt, pedig németül megy a szöveg, van vagy 20 éves, és bárkinek megmutatom, kiröhög.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

The Dø: Queen Dot Kong. Meg az egész A Mouthful lemez. Annakidején nem tudtam jobban kidolgozott, ötletesebb lemezt, nagyon sokat hallgattam, próbáltam rájönni mit, hogy csináltak. Aztán elmúlt a varázs, ma már a hátamon futkos a hideg, ha az énekes hangját meghallom.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Anathallo: Canopy Glow. Egy párizsi lemezboltban fedeztem fel őket, pár nappal azelőtt ott játszottak és az eladók utána csak azt hallgatták. Lemezeket válogattam, amikor megszólalt ez a dal. Azonnali szerelem, bármennyiszer meg tudom hallgatni.


Zene, amitől boldog leszel

eno.jpgBrian Eno: The Big Ship. Engem mindig a más számára szomorúbb, mélyebb zenék tettek boldoggá. Annak idején a szüleim benyitogattak a szobámba, hogy minden rendben van-e, mert egész nap csak lassú és szomorú dalok szóltak, de nem volt soha semmi baj.


Kedvenc heartbreak lemez

The National: High Violet. Ha már több lemezt és dalt nem írnának, akkor sem lenne semmi baj. Ez egy tökéletes lemez, nem csak heartbreakhez.


Zene, ami elgondolkodtat

Patrick Watson: Adventures In Your Own Backyard. De amúgy nehéz kérdés, lehetne a Son Lux: Lanterns is.


Kedvenc zene utazáshoz

John Hopkins: Immunity. Mindenki próbálja ki, működik.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Volkova Sisters: Shiny Fay Of Sorrow.


INTERJÚNK A MAGYASHEGYI UNDERGROUNDDAL A DEMOKRATIKUS KÁOSZRÓL.


Kedvenc zene szex után

Inkább közben, nem?


Kedvenc szombat esti bulizene

Paper Diamond: Wylin. Droggal, drog nélkül. Hogy tud ilyet ember összerakni, én nem is értem. A trapben az a jó, hogy még az olyanok is, akik nem tudnak táncolni, óriási sikereket okozhat, hogy erre a lassú széttört ütemre szinte bármilyen elbénázott mozgás működik.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

benjamin-clementine-cornerstone-ep-cover-2014-300x300.jpgBenjamin Clemetine: Cornerstone. Teljesen jogosan vitte el az idei Mercury-díjat, zseni a fickó.


Kedvenc friss, idei lemezek

Novo Amor: Welcome To The Jungle, Tuka: Nirvana.


Kedvenc zene télen

A tél nekem a snowboarddal egyenlő, és ha csúszok, akkor meg kell a zene a fülbe. Ez a top top lecsúszó zeném: Klangkarussel: All Eyes On You. Nézzétek meg a klipet, remek darab.


Kedvenc karácsonyi zene

Nincs, de rákerestem a Spotifyon, és a RUN-D.M.C.-nek van egy Christmas In Hollis című dala. Idén próbálja meg mindenki arra bontani az ajándékot.


a most szombati, november 28-i Magashegyi Underground-koncert az Akvárium nagytermében lesz, Facebook-eseményoldal


a Magashegyi Underground legutóbbi klipes dala, a Vágta


a zenekar Szemszavak című tavaszi EP-je: 

https://recorder.blog.hu/2015/11/24/lemeztaska_fodor_mariusz_magashegyi_underground
Lemeztáska – Fodor Máriusz (Magashegyi Underground)
süti beállítások módosítása