A legjobb oldskool rave számok magyar dj-k szerint

2015.11.24. 19:11, Frontrecorder

raveoursouls.jpg

Az 1989-1994 közötti időszak különleges, megismételhetetlen pillanata volt az elektronikus tánczene történetének, a Második Szerelem Nyarával beköszöntő rave-korszaké, egy naivan idealista, a hippi-ideáloktól és ecstasy-tól fűtött ifjúsági mozgalomé és szubkultúráé, melynek adrenalinpumpáló saját zenéjét általánosságban nyaktörő tempójú breakbeatek, szaggatott mániákus szintifutamok, euforikus zongorafutamok és felgyorsított vokálok jellemezték. Az alapvető jellegzetességei ellenére ez a nyers és mai füllel már kezdetlegesnek ható, de ma is ugyanakkora rush-t előidéző hangzás már akkoriban sem volt homogén, aztán szét is ágazott mindenféle irányokba, innen fejlődött tovább a jungle és a happy hardcore (és a Prodigy is erről a színtérről indult). A rave-korszak ugyan gyorsan véget ért, de az "oldskool rave" zenéknek azóta is masszív kultusza van, újabb és újabb generációk fedezik fel maguknak (lásd a nu rave-fellángolást), és világszerte gyakoriak a tribute partik. Egy ilyen lesz most pénteken az Aurórában Budapesten, mi pedig ennek örömére megkértük a bulit prezentáló három dj-t, hogy legyenek a rave-kalauzaink és válogassák össze az örök kedvenceiket ebből az érából. 

DJ Ren

"Piccselt vokál + csízi szintifutamok + bénácska breakek + PEACE-LOVE-HAPPINESS - nekem ez a rave. Amikor ez pörgött, még épp kicsit másban voltam, főleg valahol a Thunderdome és a korai jungle között, szóval igazából utólag is ilyen irányból tudok csak közelíteni. Viszonylag kevés ilyen lemezem van sajnos, 8-10 évvel később kezdtem el lemezeket venni ugyanis. Azóta igyekeztem rámenni, de hát nincs a világon az a pénz.
További gondolataim a témában nincsenek, már elittam és eldrogoztam őket. :-D (nem)"

Metalheada: Terminator
"A legeslegnagyobb klasszikus azt hiszem, igazából nem is rave, például a break nem is béna, de hát muszáj ezzel kezdenem a listát."

Nookie: Gonna Be Alright
"A legboldogabb szintidallam, amit valaha hallottam, és amikor a kiállás után bedroppol, akkor még ülve is MINDIG táncolok."

Manix: Feel Real Good
"Kilencvenes évek eleji pop. Tuti ment az MTV-n, csak én maradtam le róla."

Awesome 3: Don't Go
"Úgy húz a szinti, hogy megvadulsz, pedig aztán inkább már lötyögős. Ideális lassúzós dal a pénteki eseményen (is)."

The House Crew: Keep The Fire Burning
"Nagyon bírom a fülledtségét, a Eurythmics-minta tök meglepő (nem is stimmel igazán), és a '90-es poprapbetét - AHH!"

Sunshine Productions: Above The Clouds (DJ Vibes & Wishdokta Remix)
"Hát ez azért jungle, rave-hangulatban. Néha most is szoktam játszani bulikon, főleg a magam örömére persze."

The Moog: Jungle Muffin
"Na jó, ez is jungle, csak lassú, meg hát azért ott a zongorabetét."

Harmony & Xtreme: Treats
"Disszonáns, szétesik és mégis szuper! Vagy pont attól!!"

EQ: I'm So High
"Talán a legkevésbé ismert a sorban, én sem emlékszem már, hogyan találtam, de azóta imádom. Ez a bulin hajnaltájt fog szólni, amikor már mindenki kellőképpen beállt."

Sonz Of A Loop Da Loop Era: Peace & Loveism
"Sonz Of A Loop Da Loop Era top! Ez a zene tulajdonképpen 6 mai számra elegendő témát visz, mint mondjuk majdnem az összes többi is a listában."


A RAVE-KORSZAK CSÚCSÉVÉRŐL, 1992-RŐL ITT EMLÉKEZTÜNK MEG.


Carl Oh

"Réver Karcsi, a gimnáziumi padtársam adta kölcsön kazettán a révet. Rendszeresen járt Rákoskeresztúrra, meg Mátyáshegyre kulturálódni - ahogy mondta: révülni - , így mindig képben voltunk az aktuális acid-, rév-, terrordome-trendekkel. Kaptam tőle egy Devergo típusú neon-narancssárga réver pulcsit. De aztán nem tudtam felvenni Goa Gilre, mert ott a batikolt poló volt a divat, meg amúgy is nyár lett és 1998."
"Elektronikus punk dancefloor dub? Elég hülyén hangzik, pedig nem az. A breakbeatek őse."

Leftfield: Song Of Life
"Klasszikus zene a fekete címkés Hard Hands-ről, buliban nagyokat robbant."

Josh Wink: Don't Laugh 
"Raver Karcsi, a gimnáziumi padtársam szerint nagyon para ez a 'nevetős" szám', lehet rá bad trippelni hajnal 5-kor a rákoskeresztúri diszkóban. Aztán megvolt kazettán, a másik oldalán Thunderdome-válogatással."

Omni Trio: Mainline (95 Lick) 
"Ez már dzsungel, péntek esti Future Funk Party vibe a 98-as FM-ről."

Noise Factory: The Future
"No Sellout Bullshit, nem is kell ennél többet mondani."

2 Bad Mice: 2 Bad Mice
"Rob Playford Moving Shadow kiadójának korai remeke, a breakbeat hardcore alap darabja. Volt a prodigys srácoknak honnan 'inspirálódni'".

Dreadzone: Fight The Power '95
"Ez az első rave protest song a '94-es Criminal Justice Act ellen, amely a free-, illegál-, rave-, warehouse partiik betiltására is irányult. Fun fact: a track közepén Noam Chomsky filozófus élteti a Love Parade-et."

The Justified Ancients Of Mu Mu: It's Grim Up North
"Ez KLF, de máshogy.Fun fact: Ez a lemez még megjelent jukeboxba szánt barázdált 7"-ként is."

Jonny L: Jonny Acid (Locked Out Dog Mix)
"Acid breakbeat a későbbi drum and bass dj-től."

Blame: Feel The Energy (Euro Trance Mix)
"Euro Trance, ha érted hogy mondom."


Gnork

"Számomra a rave az aranykorszakot jelenti, amikor a jungle, az acid, a house, a trance, az R''N'B, a csűrdöngölős trash, az epic zongoratémák és azok a szívfacsaróan euforikus kiállások nemhogy megfértek egymással, de csodálatos egységet alkottak. Egy szetten, de egy számon belül simán hallhattál olyan dolgokat, amik ma sehogy sem férnének el egymás mellett, és az egész valahogy indokolatlanul optimista volt, mintha nem lenne holnap. Hozzám ez az eklektika és a naivitás is sokkal közelebb áll, mint amikor nagyon tudományosan ki van dolgozva, hogy mit szabad és mit nem egy szubkultúrában, és csúnyán néznek, ha nem azt csinálod. Az aranykorszakok persze nem tartanak sokáig, nagyon hamar szétrobbant 1000 különböző szcénára, viszont a tyúnok semmit sem vesztettek erejükből. időnként bulikban felrakok ilyen számokat, és az emberek megőrülnek, pedig a többségük valószínűleg nem tudja, mi történik épp."

Cloud Nine: Gonna Be Alright

"Elindul valami felgyorsított house, aztán bejön a jungle-veretés, és akkor még nem beszéltünk a megrázóan butuska zongoratémáról és a felpitch-cselt R'N'B-dallamról."

M-D-EMM: Fly Free (Feel The Beat Mix)
"Csodás ez a szám."

Sonic Solution: Get On The Move
"Ezt már felraktam néhány partiban, mindig visítós táncolás van tőle."

DJ Edge: SF (Acid Mix)
"Breakek  és acid tökéletes ötvözete: lehetetlen nem táncolni rá!"

Area 51: Let It Move You
"Nem is tudom, mi ez. Italo trance? Euro disco? Piano house? Ez amúgy a legendás Doncaster Warehouse Tribute videóban is benne van, ott meg lehet nézni, hogy kell rá táncolni."

Blame: Piano Takes You
"Blame + a Moving Shadow kiadó - valószínűleg erről a párosról nem egy ilyen klasszik piano rave jut eszedbe. Pedig."

T99: Anasthasia
"Nagyon szeretem ezt a sután agresszív nyitást. Aztán jön a pad+break téma, és azt érzed, minden rendben. Aztán ez elmúlik."

DJ Vibes: Obsession (Wishdokta Remix)
"Ebben a számban az a legdühítőbb, hogy az utolsó 10 másodpercben felrakja a legszebb témát, majd véget ér a szám."

Tek 9: Sow Down
"Marc Mac és Dego különböző formációkban durva életművet alkottak, szinte bármelyik Manix-, Tom&Jerry-, 4Hero-számot iderakhattam volna a korszakból."

Gipsy: I Trance You
"Amikor azt hiszed, nem lehet fokozni, még akkor is rárak egy lapáttal. Zárószámnak ajánlom reggel 6-kor egy tóparti illegál buliban."


A november 27-i Rave Party Facebook-eseményoldala. Jó révülést!




nyitóképen a Rave Our Souls

Címkék: rave
https://recorder.blog.hu/2015/11/24/a_legjobb_oldskool_rave_szamok_magyar_dj-k_szerint
A legjobb oldskool rave számok magyar dj-k szerint
süti beállítások módosítása