A napokban volt tizenöt éves a Discogs

2015.11.15. 12:13, subrecorder

u3628-discogs_kevin_jpg.jpg

Minden zeneszerető egyik legkedvesebb weboldala, a Discogs ebben a hónapban ünnepli a 15. születésnapját. A mára komprehenzív diszkográfia-gyűjtő és lemezpiactérré alakuló oldal 2000-ben obskúrus techno- és drum'n'bass-albumok rajongói katalógusaként indult.

A Discogs-ot Kevin Lewandowski hozta létre 2000-ben hobbiprojektként (itt a szülinap blogbejegyzés az indulásról), egy összekukázott Pentium II-es számítógéppel, és először saját, több száz darabos ritka techno- és drum'n'bass-lemezeit/cd-it katalogizálta vele. Az esténként szerkesztgetett weboldal aztán az évek során Wikipedia-szerűen növekedett, a felhasználók folyamatosan egészítették ki az adatbázist, míg mára odáig jutottunk, hogy 259 ezer felhasználó 4 millió 197 ezer előadó 6 és félmillió lemezét töltötte fel, megjelenési adatokkal együtt. A Discogs ezzel kikerülhetetlen a zene figyelését és gyűjtését komolyan vevők számára, sehol máshol az interneten nem találni ehhez hasonló alapossággal összeszedett lemezállományt.

A Discogs-on ma rendszerezhetjük a lemezgyűjteményünket, kívánságlistákat állíthatunk össze, írhatunk kritikákat albumokról, de a legfontosabb újdonság 2005-ben jött be, amikor az oldal online piactérré is alakult. Ha egy különleges, ritka vinylt keres az ember, amelyből mondjuk összesen 100-at nyomtak 1965-ben, akkor elsőként a Discogs felé veszi az irányt (majd általában jól megijed az ártól). Az évek során elindult egy lemezjátszó-katalógus, valamint egy igen ambiciózus szerkeszthető világszintű lemezbolt-térkép is, a Discogs okostelefon alkalmazása pedig jelenleg bétában üzemel (egyelőre csak iOS-en). Lewandowski tehát tényleg komolyan gondolja, amikor azt mondja, hogy oldalán mindent katalogizálni szeretne, ami a zenéhez kapcsolódik, ráadásul jó úton is jár efelé. Még sokszor 15 év működést kívánunk a Discogs-nak!


Egy videó arról, hogy hogyan változott a Discogs felülete az évek során:

Címkék: discogs
https://recorder.blog.hu/2015/11/15/a_napokban_volt_tizenot_eves_a_discogs
A napokban volt tizenöt éves a Discogs
süti beállítások módosítása