Elhunyt Allen Toussaint, New Orleans-i zenészlegenda

2015.11.11. 14:41, rerecorder

toussaint.jpg

Hetvenhét éves korában, szívinfarktus következtében egy madridi hotelszobában hunyt el Allen Toussaint, a New Orleans-i r&b egyik kulcsfigurája, meghatározó dalszerző-zenész-producere. A Rock And Roll Hírességek Csarnokába 1998-ban beiktatott legenda élete végéig zenélt, halála is aktuális turnéján érte, 2015. november 10-én.

Allen Toussaint a jellegzetes New Orleans-i délies r&b mellett a déli soul, a funk, a jazz és a blues műfajában is alkotott, az ötvenes évektől jeles művészek hosszú sorával dolgozott együtt, dalait sok százan feldolgozták. Eleinte zongorista-vokalistaként éjszakai mulatókban tanulta a szakmát, majd 1958-ban, húszévesen adta ki első lemezét - még Tousan néven, ezen - The Wild Style Of New Orleans - a louisianai bluest, azaz a blues jazz-zel New Orlans-i módra fűszerezett változatát játszotta és a helyi, speciális rhythm and blues kialakításában is fontos láncszem volt. A hatvanas évek elejétől egyre több lemezen működött közre, hamarosan szerzőként is kitűnt és különböző lemezcégek (Minit, Instant Records, Alon) házikomponistája lett. Irma Thomas-nak, Lee Dorsey-nak vagy épp Aaron Neville-nek írt slágereket, dalait Otis Reddingtől a Rolling Stones-on át a Who-ig rengetegen dolgozták fel, neve mára közel kétezer lemezen szerepel. 

A hatvanas-hetvenes évek fordulóján a funkosabb hangzás felé is elkanyarodott, akkoriban dolgozott a Meters-szel, Dr. Johnnal, majd szélesebb műfaji spektrumban is keresett hangszerelő és producer lett (hosszú listáján szerepel ily módon Robert Palmer, Willy DeVille, Sandy Denny, Solomon Burke, Joe CockerThe Band, Labelle, Paul McCartney és a Wings), az általa képviselt hangzás a nyolcvanas-kilencvenes években kedvelt hangmintaforrása lett hiphop producereknek. Toussaint az ezredforduló után is csendesen dolgozott tovább, ám a 2005-ös Katarina hurrikán okozta New Orleans-i katasztrófa után ismét aktívabb lett, kései remekművét a 2006-os The River In Reverse-t Elvis Costellóval készítette, miután segélykoncerteken összemelegedtek. A zongorista-énekes ezután végképp az őt megillető legendás státuszba került, és haláláig zenélt, alkotott.


az Irma Thomasnak írt Ruler Of My Heart


a Fortune Teller, amit rengetegen feldolgoztak, az elsők között a Rolling Stones: 


a Lee Dorseynak írt sok sláger talán legnagyobbika, a Working In A Coal Mine


Toussaint egyik produceri csúcsteljesítménye: 


a Costallóval közös 2006-os lemez egyik klipes dala, a Who's Gonna Help Brother Get Further

https://recorder.blog.hu/2015/11/11/elhunyt_allen_toussaint_new_orleans-i_zeneszlegenda
Elhunyt Allen Toussaint, New Orleans-i zenészlegenda
süti beállítások módosítása