Főzd meg a zenészek specialitásait! Prieger Zsolt flódnija

2015.11.08. 14:11, subrecorder

img_0770a.jpg

Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A 35. Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), majd Pándi Balázs Sri Lanka-i currys vöröslencselevese következett és egy szintén húsmentes étel: Németh Zsófia fűszeres vagan curryje. A hollywoodoos Trócsányi Gergely fogasfiléje tejszínes rókagombamártással szintén örömet okozhatott a konyhában, aztán Gazsi Rap Show speciális muszakájával és Takáts Eszter sütőtökkrémlevesével és marharagujával lephettük meg magunkat. Legutóbb Batta Róbert (Liquid Limbs) barna mártásos-vörösáfonya dzsemes svéd húsgolyóját ajánlottuk, most pedig következzen Prieger Zsolt (Anima Sound System) különleges sütije, a flódni.

Elöljáróban csak annyit, hogy ez egy olyan süti, amit nem éppen könnyű elkészíteni, de eléggé megéri, mert az eredmény több mint süti. A flódni talán a legkedveltebb zsidó sütemény, főleg mifelénk, hiszen a receptet hiába ismerik Nyugat-Európában is, a burjánzó töltelékekkel elkészített étel azért jellegzetesen csakis a magyar zsidó konyha teremtménye. A recepthez annyit hozzáfűznék, hogy hagyományosan minden egyes rétegbe, még a tésztába is kerül egy kevés bor, az öregek szerint lehetőleg kóser, de persze túlzásba vinni sem kell a hagyományápolást, mert attól még finom lesz, maximum nem kóser. A négy szint magas flódni egy szelete is elég tömény, a négy rétegben meg benne van a teljes univerzum, ennyiben spirituális étek mindenképpen, ami hála Istennek, sokáig eláll, sőt, egy-két nap alatt érnek igazán össze az ízek.

Prieger Zsolt

Flódni

Hozzávalók:

 
-600 g liszt
- 300 g vaj
- 4 tojás sárgája
- 125 g cukor
- 1-2 dl fehérbor
- só, de ne annyit, mint én, mert abba belehalsz

 
- 300 g dió
- 150 g cukor
- 1 citrom lereszelt héjakis fahéj, bár én annyira nem kedvelem
- kevés őrölt szegfűszeg, amit szintén nem szeretek, de kell bele
- 1,5 dl fehérbor
- 1 dl víz

 
- 300 g darált mák
- 50 g cukor
- 50 g aszalt meggy
- 1 narancs lereszelt héja és leve
- kevés fahéj
- 1 dl fehérbor
- 2,5 dl baracklekvár

 
- 600 g reszelt alma
- 1 citrom leve
- 50 g méz
- 1/2 evőkanál fahéj
- kevés őrölt szegfűszeg
- egy evőkanál fehérbor (de innen elhagyható)

 
- egy felvert tojás
- egy üveg szilvalekvár
- 300 g aszalt szilva
- fehérbor vagy víz a lekvár hígításához, de sűrűn is oké 


A lisztet összedobjuk a vajjal. Aztán a tojásokat és a sót. Fokozatosan adagoljuk hozzá a bort és összegyúrjuk. Amikor a tészta összeáll, ne ijedjünk meg a lágyságától, mert a hűtőben megszilárdul és nem lesz nehéz megmunkálni. Mindezek után a tésztát eltesszük a hűtőbe egy órára aludni. A diótöltelékhez az összes hozzávalót keverjük el egy lábosban és forraljuk fel. Pár perc után kicsit besűrűsödik. Legyen kenhető, ne túl folyékony. Ha túl száraz, adjunk hozzá még folyadékot, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Az almatöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót. A szilvás töltelékhez daraboljunk fel esetleg aszalt szilvát és ügyesen keverjük a lekvárba. Ha nagyon sűrű, kevés borral vagy vízzel hígítsuk kenhető állagúvá, ahogy eddig is tettük a többi töltelékkel. A máktöltelékkel ugyanez a teendő! Aztán a tésztát elosztjuk öt egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Kenjük meg a tésztát a diós krémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot és takarjuk be vele. Ezt a réteget kenjük meg a mákos krémmel. Jöhet egy újabb lap és az almatöltelék, még egy lap és a szilvalekvár. A legfelső tésztaréteget kenjük meg egy felvert tojással, és villával bökjük meg finoman. Tegyük 150-170 fokra előmelegített sütőbe és 1,5 óra alatt süssük készre, közben azért párszor rápillanthatunk, nehogy baj történjen, ahogy velem már többször is előfordult, ha főzök vagy sütök.

Jó étvágyat!


PRIEGER ZSOLTTAL - EGY BATTA RÓBERTTEL KÖZÖS INTERJÚBAN - LEGUTÓBB 1995 TÁNCZENÉJÉRŐL, AZ AKKORI ZENEI KÖZEGRŐL BESZÉLGETTÜNK.


karacsonyi_flodni_recept-glazurshop.jpg

(Képünk illusztráció, nem Prieger Zsolt flódnija látható rajta, az biztos még ennél is jobban néz ki!)

https://recorder.blog.hu/2015/11/08/fozd_meg_a_zeneszek_specialitasait_prieger_zsolt_flodnija
Főzd meg a zenészek specialitásait! Prieger Zsolt flódnija

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr678059742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.