Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A 35. Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), majd Pándi Balázs Sri Lanka-i currys vöröslencselevese következett és egy szintén húsmentes étel: Németh Zsófia fűszeres vagan curryje. A hollywoodoos Trócsányi Gergely fogasfiléje tejszínes rókagombamártással szintén örömet okozhatott a konyhában, aztán Gazsi Rap Show speciális muszakájával és Takáts Eszter sütőtökkrémlevesével és marharagujával lephettük meg magunkat. Most a Liquid Limbs-es Batta Róbert kínálja a hétvégi menüt: svéd húsgolyók barna mártással és vörösáfonya dzsemmel. Főzésre fel!
Batta Róbert
Svéd húsgolyók barna mártással és vörösáfonya dzsemmel
Húsgolyó:
- 450 g darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 fej hagyma (apróra vágva, megfonnyasztva)
- szerecsendió, só, bors
Az alapanyagokat összekeverjük, só, bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint. Egyforma, kb 20g-os golyókat formázunk és forró (egy ujjnyi) olajban rövid idő alatt kisütjük.
Barna mártás:
- 100 g vaj
- 100 g búzaliszt
- 4-5 dl marha alaplé (vagy 1db leveskockából készült leves)
- 2,5 dl állati tejszín
- 2-3 ek. sötét szójaszósz
- só, bors
A vajat aranybarnára pirítjuk (barnított vaj), belekeverjük a lisztet, kissé áthevítjük. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk az alaplevet, a szójaszószt, folyamatosan kevergetjük. Botmixerrel simára mixeljük, sózzuk borsozzuk ha szükséges vízzel beállítjuk a mártásos sűrűséget. Végül a húsgolyók sült olajából locsoljunk a mártás tetejére.
Köret:
- Héjában főtt bébiburgonya, kevés olvasztott vajban átforgatva.
Vörösáfonya dzsem:
- 2 dl vegyes gyümölcs íz
- 100 g aszalt vörös áfonya
- 1,5 dl víz
Az aszalt gyümölcsöt beáztatjuk egy éjszakára, majd aprítóban kissé összeaprítjuk. Belekeverjük a gyümölcsízbe és vízzel beállítjuk a sűrűséget, majd felforraljuk. Ha szükséges citromlével, cukorral utóízesítjük. Tálaláskor kb 3db bébiburgonya mellé 6-7 húsgolyót helyezünk és bevonjuk a forró barna mártással. Külön, vagy a tányér szélére rakjuk az áfonya dzsemet.
Jó étvágyat!
Batta gasztroblogot is vezet, és a Yo East a gasztroblog köré szervezett házibulikat is tart, ezekről itt tájékozódhatsz.
„Minden jó, ha jó az íze!” - YO EAST-szlogen