Lemezpremier! Felső Tízezer: Normális élet

2015.10.30. 11:00, rerecorder

2015-10-26_10_13_25_1.jpg

A Felső Tízezer egy friss magyar zenekar, ám annak tagjai már cseppet sem kezdők, hiszen a dalszerző-frontember a The Somersault Boyból és a Szabó Benedek és a Galaxisokból ismert Sallai László. A Korándi Dávid gitárossal duóban indult formáció a Belle Belle-es Nagy Bence produceri segédletével elkészítette bemutatkozó albumát, majd az anyag mostani megjelenésére már négytagú, koncertező felállásban létezik. A Normafa Records gondozásában kazettán is megjelenő Normális élet - mint a zenekarnévből és a lemezcímből is sejthető - a Somersault Boy-jal ellentétben magyarul szól és generációs témákat feszeget. Premier!

ft_1.jpgSallai László számos zenekar (Pay My Milk, Zombie Girlfriend, Broken Cups) után/mellett tűnt fel The Somersault Boy nevű szólóprojektjével 2011-ben (a This Year I'm Lost albummal), amiből idővel rendes zenekar lett és két remek ep (Herminamező Sickpop, 2012; Spread The Love, 2013) után 2014 egyik legjobb nagylemezét is elkészítették How To Do A Somersault címmel, azonnal fülbemászó powerpopos angol nyelvű dalokkal. Sallai most - miközben tagja lett a Szabó Benedek és a Galaxisoknak is - egy új oldaláról is bemutatkozik, 2009 óta érlelgetett magyar nyelvű, generációs témákat feszegető dalokkal mutatkozik be a Felső tízezer nevű új együttesével, de meséljen minderről ő maga: „a Felső Tízezer első inkarnációja egy Mechanikus Narancs nevű formáció volt 2009 és 2010 között, ami akkor a próbafázisban megakadt, aztán a Somersault Boy indulása, illetve a többi zenekaraim (Pay My Milk, Zombie Girlfriend, Broken Cups) miatt félretettem ezeket a számokat. Egy 2013-as szólókoncertem után született meg az elhatározás, hogy most már tényleg kezdeni kellene valamit a magyar nyelvű dalaimmal, és pár hónapra rá megkérdeztem Korándi Dávidot, akivel már tizenvalahány éve ismerjük egymást, hogy nem lenne-e kedve megcsinálni ezeket a számokat. Akkor két akusztikus gitárral kezdtük összerakni a dalokat, időközben pedig szinte teljesen kidobtam a régi programot, és záporozni kezdtek az új szerzemények.”

cover_7.jpgA Felső tízezer dalaiban Szabó Benedek szerzeményeihez hasonlóan a huszonévesek útkereső kérdései kerülnek a fókuszba, de mindehhez a Somersault Boyból ismerős tempósabb, powerpoposabb zene társul, amit ráadásul sok billentyűs hangszerrel egészítenek ki. Ezeket a Belle Belle-es Nagy Bence játssza, aki a lemez producere lett és aztán csatlakozott a duóhoz, amihez nemrégiben a Mayberian Sanskülotts-os Balogh Gallus is, így élőben már kvartettként fognak a közönség elé állni. Az idén május és október között készült Normális élet munkálatairól is mesélt a Recordernek a frontember: „az elmúlt másfél évben számtalan zenészbarátom bevonódott ilyen-olyan módon a Felső Tízezerbe, így például tavaly Sugár Andorral (ex-Fekete Teve, ex-Venice Valley, most: 23:25; a lemezen is játszik két dalban) és Gáspár Somával kezdtünk próbálni, de aztán különböző életvezetési okokból ez a formáció nem bizonyult tartósnak. Így a felvételt Nagy Bence (Belle Belle) vezényletével kezdtük el idén májusban a Rajk Kollégium beázott pincéjében. Bence az első pillanattól kezdve ráérzett arra, hogy mit szeretnénk csinálni ezekből a dalokból.”


A Felső tízezer december 9-én mutatkozik be élőben a Normafa label night-on, a Kuplungban.


a Felső tízezer remek bemutatkozó albuma, a tízszámos Normális élet, ami a zenekar Bandcamp-oldaláról ingyen, becsületkasszás módon letölthető, valamint 1000 forintért műsoros kazettán is megvásárolható: 


https://www.facebook.com/felsotizezer
https://felsotizezer.bandcamp.com/


a kazetta pedig így néz ki: 

12192839_10207849973277370_1886733633_o.jpg

12179794_10207848645404174_819480721_n.jpg


zenekarfotók:
Szigeti Árpád
lemezborító: Szabó Levente/Nagy Bence

https://recorder.blog.hu/2015/10/30/lemezpremier_felso_tizezer_normalis_elet
Lemezpremier! Felső Tízezer: Normális élet
süti beállítások módosítása