Premier! Ethnofil: Amarant (Fehér hang live session)

2015.10.29. 17:00, Frontrecorder

ethnofil650.jpg

Október elején új live session sorozat indult Fehér hang néven, azzal a céllal, hogy fiatal zenekarokat, előadókat támogasson izgalmas és tartalmas videók készítésével. A sort a Néhai bárány nyitotta, a következő session pedig az Ethnofil zenekaré, akiknek az itt előadott Amarant című szerzeménye az első készre formált új dala a tavaly megjelent bemutatkozó albumuk óta, egyben új időszámítás kezdetét is jelenti a számukra.

A zenekar ugyan folyamatosan gyűjti az ötleteket, és ezekből valamennyi anyagot már a koncerteken is játszottak, de igazán konkrét számot nem írtak már jó ideje, az elmúlt időszakot inkább az önreflexió jellemezte. "Sokunkban hétről-hétre változnak az elképzelések zenékről, hangulatokról meg úgy általában a világról, így elég nehéz megállapodni egy konzisztens hangzásnál. Sokat gondolkodtunk rajta, hogy ma mit jelent nekünk a világzene, a népzene, az, ahonnan elindultunk, ahonnan az Ethnofil jön. Aztán lassan rájöttünk, hogy legyen az nu jazz, prog rock, vagy noise techno, a kedvenceinkben ott vannak a nagyon erős ősi motívumok akár egy sample, egy ritmusképlet, vagy skála formájában, így teljesen mindegy, mit csinálunk, a végén ott leszünk benne Ethnofilként, nem vész el a karakter" - mondja erről Weil András billentyűs. Idén a produkció vizuális oldalával is elkezdtek komolyabban foglalkozni. "Olyan emberekkel találkoztunk, mint Pribék Gábor, Polhodzik Ádám és Világosi Csabi, akik elképesztően inspiráló vizuális világokat mutattak nekünk. Ennek az eredménye, hogy Csabival kitaláltunk egy új univerzumot, amibe zene és vizuál együtt rántják be az embereket piszok gyorsan." Ebben az új univerzumban az Ethnofil hangzásvilága, zenei hozzáállása is változik. Ezt így látja a billentyűs: "Belefogtunk egy új anyagba, aminek nyitottságában és sokszínűségében van kapcsolata az eddigiekhez, mégis tejesen más eszközöket használ. Itt főleg az elektronika adta végtelen lehetőségekre és a zenei folyamatok hangsúlyára gondolok. Sokan vagyunk, elképesztően sok eszközzel a kezünkben, mégis a végső zenei cél érdekében csak annyit használunk, amennyit az adott hangzás karaktere megkíván. Az együtt zenélés öröme persze nem vész el, csupán átalakul egy folyamatosan gondolkodó együttes építkezéssé."

Az Amarant ennek az attitűdnek a jegyében született, kifejezetten a Fehér hang session kedvéért, mindössze két próba alatt, "Így nem lehetett túlzottan kidolgozni, talán ez a felvétel a második alkalom, hogy eljátszottuk valahogy egyben. Persze legalább egy jó adag spontaneitás is jellemzi, ami megtölti élettel. Mindenesetre nagyon hálásak vagyunk Bazsinka Misinek (szaxofon) és Táborszky Bencének (szárnykürt), hogy besegítettek a fúvósszekció oldalán, és persze a Fehér Hang stábjának, valamint Puha Szabinak a produkcióért." 

Az Ethnofil egyébként dolgozik a következő albumán, ami reményeik szerint jövőre jelenhet meg. Legközelebb élőben december 3-án a Kuplungban lehet látni őket, alább pedig a Fehér fény session keretében felvett videón:

https://recorder.blog.hu/2015/10/29/premier_ethnofil_amarant_feher_hang_live_session
Premier! Ethnofil: Amarant (Fehér hang live session)
süti beállítások módosítása