36 év után készült videó az egyik első hardcore punk dalhoz

2015.10.23. 11:00, subrecorder

vogue.jpg

Lemezkülönlegességek gyűjtőinek most elkezdhet beindulni a nyálelválasztása: a Frontier kiadó újranyomja a The Middle Class nevű kaliforniai zenekar eredetileg 1979 januárjában megjelent Out Of Vogue című EP-jét (melyet amúgy sokan az egyik első hardcore punk kiadványnak tekintenek) és a címadó dalhoz most videót is készítettek. Időben!

A nagy punkrobbanás három-négy éve (1976-80) eléggé összefolyik és sok helyi hős zenekarra még most sem vetült elég rivaldafény, de abban nagyjából kiegyeznek a punkológusok, hogy az első olyan felvételek, amelyek még gyorsabb, még kegyetlenebb irányba vitték a műfaj hangzását és ezzel valóban hardcore-nak nevezhetők, azok a Black Flag Nervous Brerakdown EP-je (1979 január) és a Bad Brains Pay To Cum kislemeze (1980 június). Hozzájuk szokták még odacsapni a kevéssé ismert The Middle Class nevű kaliforniai négyest, akik első, alig 5 perces EP-je, az Out Of Vogue szintén 1979 januárjában jött ki a Joke Records-nál. Azért itt még erősen proto-hardcore-ról beszélhetünk, de például a kellő gyorsaság kétségtelenül megvolt már bennük is.

Az EP eredeti nyomású példányai a különlegességek között annyira nem is drágán (200-250 euró) cserélnek gazdát a mai napig, viszont a Frontier kiadó úgy döntött, hogy nagyobb nyilvánosságot adnak a zenekarnak és egyrészt újra megjelentetik az anyagot, másrészt pedig még egy videót is forgattak a címadó dalhoz. Ebben Rob Zabrecky, a Possum Dixon frontembere sztepptáncol az alig egy perces dalra egy kerítés mellett és...körülbelül ennyi. Ennek ellenére érdemes megnézni, magával a dallal ugyanis egy kis zenetörténelmet szívhatunk magunkba. A teljes EP sem vesz el sok időt az ember életében, mutatjuk tehát azt is.


A The Middle Class Out Of Vogue című dalának klipje:


a teljes EP:

https://recorder.blog.hu/2015/10/23/36_ev_utan_keszult_video_az_elso_hardcore_punk_dalhoz
36 év után készült videó az egyik első hardcore punk dalhoz
süti beállítások módosítása