5. Mozinet Filmnapok, 2015. október 8-11. – Zagar, Michael Caine és Saul fia

2015.10.07. 19:22, rerecorder

youth_00271_picture_by_gianni_fiorito.JPG

Az ősz egyik legizgalmasabb kulturális eseménysorozatán nemcsak kilenc új, külföldi filmet nézhetünk meg jóval országos forgalmazásba kerülésük előtt, de találkozhatunk két izlandi művészvendéggel és táncolhatunk a tiszteletükre rendezett skandináv bulin is. Október 8-tól négy napon át az Urániában és a Művész moziban (meg 12 vidéki városban) láthatók a világ filmfesztiváljainak aktuális sikerei, 10-én a Fogasban pedig Zagar és Infragandhi dj szettje ad extra dimenziót a vizuális élményekhez.

Nézzük, mit nézzünk. Először is a cannes-i versenyprogramból az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot (nyitóképen), amely a rendező Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével.

A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el az izlandi Kosok (lent), amely egy birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában, ahogyan szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag moziját a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte. (Egy pénteki és egy szombati vetítés után két izlandi, a Kosok rendezője, illetve a Fúsi főszereplője is a Filmnapok vendége lesz.)

kosok_12003928_904365022934833_1835678440086343181_n.jpg


Ugyancsak Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó fekete-fehér, de színes karakterekkel és humorral teli alkotás főszereplői egy szökött cigány rabszolgát keresnek.

Bulgáriában készült, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a nemrég LUX-díjra jelölt A lecke, amelyben egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályának melyik diákja lopja meg a többieket, miközben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a hazai közönség. Jaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendező Cannes-ban bemutatott Legújabb testamentumának története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem egy kispolgári ízléssel berendezett brüsszeli lakásban él feleségével és lányával, Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendezői bemutatkozásának, a Cowboyoknak a főszereplője (François Damiens) pedig éppen a családját – egy muszlim fundamentalista fiúért – elhagyó lányát keresi országról országra, majd kontinensről kontinensre.

szukulo_mozikepek.jpg


Duccio Chiarini
első filmje, a szexre vágyó 17 éves olasz fiúról szóló Szűkölő kamaszkor (a főszereplők láthatók itt fenn) Berlin, Stockholm és Seattle fesztiváljai után jut el hozzánk.

A szervezők a premierek mellett pár korábbi sikerfilmet is újra műsorra tűznek: ha eddig kimaradt például a Saul fia, az Eszeveszett mesék vagy a Büszkeség és bányászélet, itt a lehetőség, hogy bepótold a lemaradást. (X)


az 5. Mozinet Filmnapok Facebook-eseményoldala

Zagar és Infragandhi a Deck Attack szombati skandináv különkiadásán: https://www.facebook.com/events/713983205402284


az Ifjúság előzetese: 


a Kosok előzetese: 


a Szűkölő kamaszkor előzetese: 

https://recorder.blog.hu/2015/10/07/5_mozinet_filmnapok_2015_oktober_8-11_zagar_michael_caine_es_saul_fia
5. Mozinet Filmnapok, 2015. október 8-11. – Zagar, Michael Caine és Saul fia
süti beállítások módosítása