Premier! Vukán György: Linda (Mindig Más Rejam)

2015.09.21. 10:00, Frontrecorder

img_0824.jpg

A túlbuzgó, karatézó rendőrlány nyomozási kalandjairól szóló, eredetileg a nyolcvanas években futó Linda kultikus magyar tévésorozat, a címszereplő harci sikolya örökre beleégett a kollektív tudatunkba, akárcsak a főcímzenéje. Vukán György jól ismert, krimifunkos-dzsesszes ihletésű témája annak idején érthetetlen módon nem jelent meg lemezen, ezt a hiányosságot pótolja most, több mint harminc évvel a sorozat indulása után a Budabeats kiadó. A Linda főtémája tehát hivatalosan először ma jelenik meg,  7”-es vinyl lemezen, illetve digitális formában, egy ugyancsak ritkaságnak számító átdolgozással, melyet a pécsi illetőségű Mindig Más készített közel tíz éve.

vukan_linda_front_cover.jpgA kiadás ötletgazdája Dj Bodoo, aki 2009 tavaszán kezdett el nyomozni a Linda-főcímzene elfeledett eredeti hanganyaga után, amit végül magától a szerzőtől sikerült megszereznie. De mesélje el ő, ez hogyan is történt: "Mindenek előtt meg kell említsem Gát Annát, kedves barátnémat, aki a rendező Gát György és a filmbéli Linda, azaz Görbe Nóra közös gyermeke. A kedves szülőkkel sosem találkoztam, de Anna örömmel vezetett el édesapja segítségével Vukán Gyuri bácsihoz. Hozzá 2009-ben jutottam el, méghozzá a fogorvosi rendelőjébe, egyenesen a fogorvosi székbe (a 2013-ban elhunyt dzsesszzongoraművész-zeneszerző fogorvosként praktizált - a szerk.). Ott fogadott fehér kórházi köpenyében, kedvesen, szerényen, érdeklődve. Átadtam neki a Mindig Más átiratát, és kértem, keresse meg az eredetit, ha nála van esetleg, mert szeretnénk használni, kiadni. Mondta. hogy az már ki van adva, lemezen, valamelyik Linda-lemezen. Biztosítottam róla, hogy ez nincs így, megvettem az összeset és egyiken sincs rajta. Délután hívott: 'Marcikám, igazad van, nincs kiadva. Csináljátok! Nagyon tetszik, amit itt muzsikáltok. Mindenképpen tüntessétek fel majd a nevemet, mást nem kérek, csináljátok!' - vagy valami hasonló, szívet melengető, őrült boldogságot okozó mondatokban szólt hozzám a telefonon. Másnap vettem át tőle ugyancsak a rendelőben a szalagokat, amiket a garázsából halászott elő előző nap. Három főtéma volt rajtuk, ezeket majd mind közkinccsé tesszük. Ezek már a kész egész trekkek voltak, nem sávokra bontva, amire számítottam. Persze ennek annyira megörültem, hogy utána már nem annyira kerestem a master szalagokat. Így ha valaki, aki olvassa ezt és tud a létezésükről, kérem jelentkezzen!"

lindaszalag.jpgDJ Bodoo az említett Mindig Más-féle átdolgozás születésénél is ott bábáskodott, ennek keletkezésére így emlékszik vissza: "A remix valamikor 2006-ban készült, amikor az akkor még aktív Mindig Más zenekarral épp stúdióztunk Pécsett. Az eredeti felállás már a kilencvenes évek második felétől ment, én 2000-ben csatlakoztam, mert olyan jók voltak, hogy csak néztem. Csináltunk sok közös bulit, ők élőben, én dj-zve, keverve, egész este, nagyon jó időszak volt. Ennek egy részét dolgoztuk fel éppen és gondoltam, ez a legjobb időpont, hogy valamit hozzátegyünk az anyaghoz. A stúdióban egy nap alatt össze is állt az egész, élőben vettük fel. Nem volt vele nehézség, mindenkinek olyan természetesen jött az egész. Nem emlékszem pontosan a munkamenetre, asszem én adtam be egy brazil kolomp alapot és ütemet és a köré már játszották is a többiek, mintha már meg lenne írva. Pont úgy ömlött ránk, mint az eredeti téma a Vukán Gyuri bának. Aztán magyar módra nem csináltunk belőle nagy karriert, a legmenőbb az volt, amikor egy Tilos bulin adtuk elő élőben, még a Kultiplexben." A mostani kiadáshoz felfrissítették a remixet, mint Bodoo mondja "újrakeverte a Valér (eredetiben ő basszusgitározott is) és pár friss karc is felkerült rá Stika által. Igyekeztük időtlenné tenni, szerintem sikerült."

A Linda-tévésorozat főcímzenéjének elszállósan dzsemmelős kortárs b-boy funk átdolgozása a jelenleg inaktív Mindig Más formációtól, plusz Vukán György eredetije alább meghallgatható digitálisan, fizikai formában pedig limitált példányszámú, kézzel számozott vinyl kislemezen szerezhető be a Budabeats gondozásában ma megjelenő kislemez, Budapesten a Deep és a Musicland lemezboltokban. A hiánypótló kiadvány egyébként az előfutára egy hamarosan megjelenő Linda-nagylemeznek, mely a főcímen kívül két másik eredeti Vukán-témát és további mai feldolgozásokat tartalmaz majd.




nyitókép: Kárász Karolina

https://recorder.blog.hu/2015/09/21/premier_vukan_gyorgy_linda_mindig_mas_rejam
Premier! Vukán György: Linda (Mindig Más Rejam)
süti beállítások módosítása