Heti Top 10: menekült zenészek

2015.09.06. 21:48, Frontrecorder

mia_1.jpg

A fokozódó európai menekülthelyzet kapcsán a héten futott végig a világsajtóban, hogy Steve Jobs is szír migráns gyermeke volt (ami egyébként csak részben felel meg a valóságnak). Menekültből lett kiválóságokat természetesen a zenészvilágban is találni, íme a mi tíz választott példánk.

Gilberto Gil

Rögtön egy különleges eset, a brazil zene óriása és a Tropicalia-mozgalom egyik kulcsfigurája ugyanis csak átmenetileg, a hazájában éppen akkor, a hatvanas évek legvégén felerősödő katonai diktatúra nyomására kényszerült elhagyni a hazáját és Londonban élni, ahonnan 1972-ben tért haza.

K'naan

A rapper Mogadishuban,.Szomália fővárosában született, a gyermekkora a legnagyobb idillben telt, aminek a polgárháború kitörése vetett véget. Édesanyja hamarosan úgy döntött, hogy New Yorkba mennek, az apa után, aki évekkel korábban oda vándorolt ki. Fél évvel később aztán Torontóba költöztek.

Gloria Estefan

A latin pop nagyasszonya Kuba fővárosában, Havannában született (anyai nagyszülei spanyol emigránsok voltak), a középosztálybeli család a kubai forradalom idején menekült át az Egyesült Államokba, Miamiba.

M.I.A.

A rapper-énekesnő Mathangi "Maya" Arulpragasam néven Nyugat-Londonban született tamil szülők gyermekeként. Amikor hat hónapos volt, a család visszatért Sri Lankára, ahol azonban évekig bujkálniuk kellett az apa politikai aktivizmusa miatt. Az országban dúló polgárháború közben egyre súlyosabbá vált, így a lányát egyedül nevelő anya végül úgy döntött, elhagyják Sri Lankát. Előbb Indiában éltek, majd Mathangi 11. születésnapja előtt egy héttel visszatértek Londonba.

Mika

Az énekes Bejrútban született libanoni anya és amerikai apa gyermekeként. A család a háború elől előbb Párizsba menekült, majd onnan Londonba költöztek, amikor Mika kilencéves volt. 

MAGYARORSZÁGON ÉLŐ KÜLFÖLDI ZENÉSZEK - KIK ŐK?

Freddie Mercury

A Queen frontembere a Tanzániához tartozó Zanzibáron született párszi indiai szülők gyermekeként (eredeti neve Farrokh Bulsara), a család 1964-ben hagyta el Angliáért a szigetcsoportot, ahol forradalom zajlott, mely az uralkodó szultán hatalmának megdöntésére irányult és több ezer arab, illetve indiai etnikumú lakos életét követelte.

ÉS FORDÍTVA - MAGYAR ZENÉSZEK, AKIK KÜLFÖLDRE TÁVOZTAK.

Peter Andre

A kilencvenes évek közepesen népszerű ausztrál énekese Londonban született, ciprusi görög emigráns szülők gyermekeként, hat éves volt, amikor a család Ausztráliába költözött.

Rita Ora

Az énekesnő Prishtinában (a mai Koszovó fővárosában) született, koszovói albán szülők gyermekeként (eredeti neve Rita Sahatçiu). Egyéves volt, amikor a család a háború elől Angliába menekült.

CIKKÜNK A VILÁGZENE ÉS A MIGRÁCIÓ KAPCSOLATÁRÓL.

The Yellow Dogs

A zenekar eredetileg Teheránban alakult, ottani iráni zenészekből, akik gyakorlatilag illegálisan működtek (angolul játszottak nyugati zenét), 2010-ben aztán New Yorkban telepedtek le, két évvel később megkapták a politikai menekült státuszt. A zenekar két alapító tagját, Soroush és Arash Farazmandot (a gitárost és a dobost) 2013. november 11-én brooklyni lakásukban agyonlőtte egy másik iráni emigráns zenekar ex-tagja.

Wyclef Jean

A rapper-zenész Haitin született, a családja onnan menekült az Egyesült Államokba, New Jersey államba, amikor ő kilenc éves volt. Menekült előéletére utal a Fugees neve is.

https://recorder.blog.hu/2015/09/06/heti_top_10_menekult_zeneszek
Heti Top 10: menekült zenészek
süti beállítások módosítása