Heti Top 10: a legjobb utcán sétálós klipek

2015.08.16. 21:06, Frontrecorder

thevervebss.jpg

A héten tette közzé visszatérő új dalának klipjét Joanna Newsom, aki a téli New York utcáit járja a videóban. Ami az átlagemberek számára unalmas és mindennapos, az az ismert, népszerű előadók számára már ritkaságszámba menő élmény, így lehet, hogy a nyílt utcán sétálós klipek mindig különlegesnek számítanak. - szerintünk pedig ezek a "műfaj" legjobbjai (csak a valódi utcán forgatott klipeket vettük alapul, így nem kerülhetett a listára például a Bee Gees-től a Stayin' Alive és Michael Jackson Billie Jeanje sem, mivel mindkettő műteremben készült.)  

10. Ian Brown: Stellify

Ian Brown egy komplett rezesbandával a háta mögött átmasírozik fél Manchesteren = MENŐ.

9. Coldplay: A Sky Full Of Stars

Ebből a klipből ítélve Chris Martinékelég béna zenebohócok lennének, de persze ez a legkevésbé sem érdekelte azokat, akik tavaly június 17-én Sydney Newton nevű szórakoztató- és bevásárlónegyedének egyik utcáján a zenekar nyomába szegődtek.

8. Beck: Devil's Haircut

Mit keresett Beck cowboykalapban, egy hordozható kazettás magnóval a kezében New York utcáin? Nem derül ki, de valakik végig követték. Rejtély.

7. Bruce Springsteen: Streets Of Philadelphia

A Főnök - természetesen - Philadelphia utcáin sétál, de úgy, ahogyan csak ő tud - drámai intenzitással és páratlan kisugárzással. Próbáljuk meg úgy végignézni a klipet, hogy a környezetre figyelünk - nem fog menni.

6. Moby: The Perfect Life

Ismeritek azt a viccet, hogy Moby és Wayne Coyne mariachi zenésznek öltözve sétál Los Angelesben? Na, ez ráadásul nem is vicc, hanem egy nagyon szórakoztató hippiklip 2013-ból (itt írtunk bővebben róla).

5. Make The Girl Dance: Baby Baby Baby

A kivétel a listán, hiszen itt nem magukat a zenészeket látjuk. A francia electrorock duó jelesre vizsgázott marketingből a debütáló klipjével, hiszen ha fiatal lányok meztelenül sétálnak végig egy párizsi utcán, azt látni kell (még úgy is, hogy az intim testrészeik a dalszöveggel lettek kitakarva) - a videót 2009-ben az első három nap alatt 3 millióan nézték meg.

4. Kylie Minogue: Come Into My World

Mi a magunk részéről kevés tökéletesebb optikai illúziót tudunk elképzelni a megsokszorozódó Kylie-nál. Michel Gondtry a kétezres évek egyik legélvezetesebb klipjét forgatta le Párizs Boulogne-Billancourt nevű külvárosi negyedében, két utca találkozásánál. (Ha Gondry és utcán sétálás, akkor lásd még a Chemical Brothers legutóbbi videóját a kihalt városrészben masírozó "emberi százlábúval".)

3. Erykah Badu: Window Seat

Elég nagy bátorság kell hozzá, hogy egy ismert előadó a nyílt utcán sétálva meztelenre vetkőzzön, és pont ez a felszabadító erejű aktus volt a lényege a Dallas történelmi belvárosában, 2010. március 13-án lezajlott gerillaforgatásnak. A politikai áthallástól sem mentes videót (a végén Badu merénylet áldozata lesz, akárcsak John F. Kennedy elnök) a Matt & Kim duó New Yorkban, a Times Square-en felvett híres klipje inspirálta.

2. Massive Attack: Unfinished Sympathy

Egy nő sétál az utcán és közben énekel, a külvilágról teljesen megfeledkezve - ebből az érdektelen alaphelyzetből sikerült olyan időtlen klasszikus egysnittes klipet forgatni, ami 24 év után is leköti a figyelmet, és akárhányszor újranézhető. A dalban éneklő Shara Nelson egyébkén Los Angelesben a New Hampshire Avenue-n indul, majd ráfordul a Pico Boulevardra, itt szegődik a nyomába a két Massive Attack-tag, 3D és Daddy G.

1. The Verve: Bitter Sweet Symphony

Ennél jobb utcán sétálós videoklip nem volt és nem is lesz, mint a Verve 1997-es, Walter Stern által rendezett kisfilmje, ami egyébként az Unfinished Sympathy előtt tiszteleg, és ugyan mint műalkotás nem jobb nála, viszont az az attitűd, amit közvetít, na meg az énekes Richard Ashcroft ikonikus járása verhetetlen: ugyan ki ne akarna ilyen pökhendi magabiztossággal, beleszarós arroganciával, lazán lökdösődve közlekedni az utcán, ha tehetné merne? (A Verve klipjéből paródia is készült a Fat Les 1998-as focivébére írt Vindaloo című dalához.)

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2015/08/16/heti_top_10_utcan_setalos_klipek
Heti Top 10: a legjobb utcán sétálós klipek
süti beállítások módosítása