Végleges a Womex 2015 programja - roma gálával nyit a rendezvény

2015.08.15. 08:33, rerecorder

womex.jpg

Budapestre költözik a világzene októberben, a WOMEX nemzetközi expón. A Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető tegnap jelentette be a fesztivál végleges programját.

Végleges a megnyitó, a Közép-Kelet-Európai előadókra fókuszáló színpad, az offWOMEX színpad, és a DJ Summit fellépőinek névsora, azaz immár teljes és nyilvános a WOMEX 15-ön előadó zenészek listája. Ötven országból több, mint hatvan produkció várja a WOMEX közönségét egy műfajokon és kultúrákon átívelő zenei utazásra a hagyományostól a modernig, az elektronikustól a crossover stílusokig. Egyetlen rendezvényen belül kaphat a közönség átfogó képet a nemzetközi világzenei színtérről.


Zene a WOMEX 15-ön

Tematikus esték, Közép-Kelet Európa hangjai, dallamok és ritmusok, amelyekre a világ különböző pontjain táncolnak: a WOMEX showcase fesztiválja a nemzetközi színtér sokszínű és kurrens trendjeinek kavalkádja.

Megnyitó - Gypsy Heartbeats

Folytatva a 2011-ben Koppenhágában rendezett WOMEX magyar megnyitójának koncepcióját, a Hungarian HeartBeats témáját, az idei Gypsy HeartBeats gála is a Kárpát-medence zenéjét idézi meg annak sokszínűségében: az itt élő romák zenei alkotóereje előtt tiszteleg az idei megnyitó ünnepség, amely a Müpában lesz.

A WOMEX szervezői büszkék rá, hogy idén a roma zene kerül középpontba, hiszen a romák kivételes szerepet játszanak a régióban. Amellett, hogy közvetítőként az itt élő népek zenéjét adták át és vitték tovább, saját hagyományukat is megőrizték a mai napig. A Gypsy HeartBeats programja elvezet a gyökerekhez, de a modern irányzatokba is bepillantást ad.

A fellépők sorát Oláh Attila, a szlovákiai magyar roma, a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttes egykori tagja nyitja, aki az ének és tánc párbeszédét mutatja meg; majd az autentikus cigány zenét játszó Romengo következik, akik az északkeleti országrész hagyományát tolmácsolják. Őket követve a belga Tcha Limberger lép színpadra, aki a szintó kultúrából talált el az erdélyi, kalotaszegi népzenéhez. Majd Palya Bea lép színpadra, akinek szintén gyökerei táplálják szuggesztív, a városi közönséget is megszólító előadását; majd végül megelevenedik a régi kávéházak cigányzenéje, amikor Radics Ferenc és Pál István Szalonna virtuóz együttese kárpátalja hagyományaiból táplálkozó muzsikája veszi át a porondot. A megnyitón szereplő zenészek nem egyszerűen csak követik egymást, hanem izgalmas alkalmi felállásokban közösen is muzsikálnak majd. A megnyitó program támogatója a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány. Az előadás lendületét táncház viszi majd tovább, hogy a WOMEX 15 megnyitója illő legyen a folytatáshoz: sokszínű, gazdag, dinamikus, helyi és egyben globális.


Kelet-Közép Európa színpad: Club Duna

A Club Duna színpad Magyarország és Közép-Kelet Európa zenéjét emeli középpontba, és feltérképezi a térség előadóit megihlető számtalan stílust.

Az itt fellépő kilenc formáció játszik jazz-t, folkot, elektronikus és más stílusokat, helyi ízzel. A Club Duna a WOMEX magyarországi partnere, a Hangvető kezdeményezésére jött létre. A fellépők:

  • Herczku Ági és a Banda (Magyarország)
  • Buda Folk Band (Magyarország)
  • Clarinet Factory (Csehország)
  • Damir Imamović Sevdah Takht (Bosznia-Hercegovina/Horvátország/Szerbia)
  • Federspiel (Ausztria)
  • Iļģi (Lettország)
  • Muzykanci (Lengyelország)
  • PaCoRa Trio (Szlovákia)
  • Sutari (Lengyelország)

offWOMEX színpad

Kiegészítve a showcase-ek kínálatát, az offWOMEX további lehetőséget nyújt a művészeknek, hogy megmutassák magukat a WOMEX közönségé előtt. Az offWOMEX tematizált esti programokat kínál, regionális, nemzeti vagy szervezeti felosztásban. Az ebben a keretben bemutatott előadók:

  • Alicia Jaggasar és Los Alumnos de San Juan (Trinidad és Tobago)
  • Canteca de Macao (Spain) & Javier Paxariño Trio (Spanyolország)
  • Cucurucho (Kuba)
  • Kachimba4 (Japán)
  • Kleztory (Kanada/Moldova)
  • Leandro Fregonesi (Brazília)
  • Natig Rhythm Group (Azerbajdzsán)
  • The Nordanians (Hollandia)

DJ Summit

Idén negyedszerre kap helyet a WOMEX-en a DJ Summit, a világzene elektronikus ága, az elektronikus zene és klubok világában mozgó zenészek és szakmabeliek nemzetközi találkozója.

Öt elektronikus formáció lép porondra, a Funkhaus Europa feje, Francis Gay (FR/DE) válogatásában, hogy a világ egyik legjobb klubjának megválasztott A38 Hajón győzze meg a szakmát és táncoltassa meg a közönséget. A fellépők:

  • Bazaar Kings (Magyarország)  
  • Chancha via Circuito (Argentína)   
  • Chico Correa (Brazília)  
  • Esta Polyesta (Hollandia)     
  • Rocky Marsiano (Portugália)

 

Magyar Showcase

Az idei WOMEX házigazdájaként a Hangvető arra törekszik, hogy a WOMEX hivatalos nemzetközi programján túl az WOMEX évadhoz kapcsolódva minél több felületet kínáljon a hazai előadók számára szakmai programok és egyéb bemutatkozási lehetőségek által. A tíz zenekar a WOMEX megnyitója előtti napon, október 20-án, de már a szakma nemzetközi krémje előtt mutatkozhat be a Fonó színpadain.

18.00-18.30 David Yengibarian Trió - nagyterem
18.30-19.00 Fonó Zenekar - pajta
19.10-19.40 Zombori - nagyterem
19.40-20.10 Meszecsinka - pajta
20.10-20.40 Babra - előtér
20.40-21.10 Kerekes Band - nagyterem
21.10-21.40 Parno Graszt - pajta
21.50-22.20 Góbé - nagyterem
22.20-22.50 Dina - pajta
23.00-23.30 HolddalaNap - nagyterem

 

A WOMEX Megnyitó, az offWOMEX, a Club Duna és a showcase fesztivál helyszíne a Hangvető szakmai partnere, a Müpa.

A DJ Summit a Duna túlpartján az A38 hajón kerül megrendezésre. A programokkal kapcsolatos további információk a WOMEX honlapján illetve a Hangvető felületein érhetőek el.

A WOMEX 15 Showcase-ek előzetesét itt lehet megtekinteni: 

Címkék: womex
https://recorder.blog.hu/2015/08/15/vegleges_a_womex_2015_programja_roma_galaval_nyit_a_rendezveny
Végleges a Womex 2015 programja - roma gálával nyit a rendezvény
süti beállítások módosítása