Heti Top 10: Amy Winehouse előtt tisztelgő dalok

2015.07.26. 20:24, Frontrecorder

amymovie.jpg

A héten csütörtökön, július 23-án volt Amy Winehouse halálának negyedik évfordulója (közben a hazai mozikban már fut a róla szóló dokumentumfilm), a szomorú alkalomból mi most pótoljuk, amit eddig elmulasztottunk, és előtte tisztelgő dalokkal emlékezünk meg a pótolhatatlan énekesnőről. 

M.I.A.: 27

Rögtön Amy Winehouse halálának másnapján tette közzé ezt a befejezetlen - valószínűleg még 2010-ben keletkezett - dalt M.I.A., és ugyan nem konkrétan az akkor elhunyt énekesnőről szól, hanem minden fiatalon elhunyt (a 27-esek klubjába került) előadóról, a szövege azért könnyen ráillik.

Rome: Rehab

Rome Ramirez kaliforniai énekes-gitáros-dalszerző a 2009-ben újjáalakított Sublime frontembereként lett valamennyire ismert (a zenekar eredeti énekese herointúladagolásban halt meg 1996-ban, 28 évesen), ő ugyancsak Amy halálának másnapján publikálta mély átéléssel előadott Rehab-feldolgozását.

Kunt And The Gang: Amy (It's A Shamey)

A tisztelgés talán nem a megfelelő kifejezés erre a dalra, talán a bálvénydöntögetés a helyes, Amy Winehouse-rajongók számára pedig ez a paródia nyilván egyenlő a halottgyalázással - a tabutémákban lubickoló botrányos brit zenész-komikus a maga vitriolosan szókimondó és alpári stílusában emlékezett meg az énekesnőről nem sokkal halála után.

 Amy Winehouse: Tears Dry On Their Own (Dungeon Family Remix)

Az OutKast egyik fele, Big Boi a maga részéről egy korábban kiadatlan remix publikálásával vett búcsút Amy-től. A 2006-os Back To Black albumról a Tears Dry On Their Ownt ültette át szaggatott hiphop-alapokra az Organized Noize producer teammel közösen, Dungeon Family néven.

George Michael: Love Is A Losing Game

Ha csak egy dalt vihetne egy lakatlan szigetre, akkor George Michael ezt választaná, annyira rajong a Love Is A Losing Game-ért, amit aztán az Amy halála után egy hónappal induló Symphonica turnéján rendszeresen elő is adott. A turnényitó koncerten 2011. augusztus 22-én a Prágai Operaházban így vezette fel a dalt: "Az alatt a harminc év alatt, mióta zenélek egy újonnan feltűnt brit előadó sem nyűgözött le egészen addig, amíg ez a hölgy színre nem lépett... és az, hogy többé már nem hallhatok tőle dalokat elmondhatatlan szomorúsággal tölt el." 

Patti Smith: This Is The Girl

A "punk keresztanyja" nagy csodálója volt Amy hangjának és mélyen megérintette a halála, olyannyira, hogy írt is hozzá egy verset, amelyből aztán dal kerekedett. A fájdalmasan szép ballada Patti Smith 2012-es albumán jelent meg.

Green Day: Amy

A Green Day 2012-es albumtrilógiájának (¡Uno! ¡Dos! ¡Tré!) második részét zárja ez az Amy Winehouse emlékére írt dal. Billie Joe Armstrong nem ismerte ugyan személyesen az énekesnőt, de a halála megrendítette, és úgy érezte, az ő sorsának megéneklése mintegy intő példázatként szolgálhat a bulizásról szóló lemez végén.

Saint Etienne: Just Friends

A Q Magazine a 2012 júliusi számához összeállított egy remek Amy Winehouse-feldolgozáslemezt, ezen az egyik legjobb pillanat a Saint Etienne átdolgozásáé - közhely ezt mondani, de itt határozottan fennáll, hogy ez akár az ő saját daluk is lehetne, annyira "önazonos" ez a verzió. 

Peter Doherty: Flags Of The Old Regime

Az egykori titkos szerető idén kiadott búcsúdala (melyről itt írtunk bővebben).

Laura Jane Butler: My Winehouse

És ha tisztelgés, akkor legyen itt egy tribute act is a sok közül - állítólag Laura Jane Butler az egyetlen "hivatalosan elismert" Amy Winehouse-imitátor, vagyis aki bírja Mitch Winehouse áldását.

https://recorder.blog.hu/2015/07/26/heti_top_10_amy_winehouse_elott_tisztelgo_dalok
Heti Top 10: Amy Winehouse előtt tisztelgő dalok
süti beállítások módosítása