Na vajon melyik előadónak a legnagyobb a szókincse?

2015.07.24. 12:28, subrecorder

eminem_3.jpg

Tavaly egy New York-i adatelemző azt vizsgálva, hogy mely hiphop előadó használja a legtöbb szót a dalaiban (az eredmény itt). Ezen a kutatáson felbátorodva a musixmatch nevű dalszöveg-adatbázis készítője most kibővítette a keresést a 99 legnagyobb eladással rendelkező zenészre. Szóval akkor JAY Z jobb, mint Bob Dylan, a Led Zeppelin és a Beatles együttvéve?

Először is fektessük le az alapokat: a 25 műfaj keretei közé sorolt előadók igen sokban különböznek egymástól, többek közt abban is, hogy hány számot adtak ki eddigi munkásságuk során, így ez volt az első dolog, amit a kutatónak figyelembe kellett vennie. Úgy döntött hát, hogy minden vizsgált alany 100 legsűrűbb szövegű számát választja ki és csak ezeket használja az összehasonlítás elkészítéséhez - az eredmény pedig roppant érdekesre sikeredett.

Az első helyen Eminem áll, de olyan mértékben kiemelkedik a maga 8818 szavával, hogy a 2. JAY Z már rögtön 2000-rel le van maradva. (Érdekes, hogy a rapperes szókincs-kutatásban Eminem a középmezőnyben végzett.) A New York-i rappernek még egy kaliforniai van a közelében, Tupac Shakur végzett a dobogó alsó fokán. A következő nagy kettős Kanye West és Bob Dylan, akik szintén igen közel állnak egymáshoz, előbbi valamennyivel kiemelkedve. A Black Eyed Peas hatodik helyének kiértékelését inkább hagyjuk, sokkal érdekesebb, hogy Julio Iglesias, Gloria Estefan és Andrea Bocelli azért végezhetett ilyen magasan, mert ők több nyelven is kiadtak dalokat, a "love" és az "amor" pedig ugye máris két szónak számít. Prince is büszke lehet a maga 11. helyezésével, a Led Zeppelint azonban Taylor Swift és Rihanna is leelőzte, az AC/DC és az ABBA pedig például együttesen is csak az Eminem-érték felét hozta össze. A lista végén Lionel Richie, a Spice Girls, Bruno Mars és Kenny G kullognak, de persze valószínűleg nem olyan szomorúak emiatt. Azt pedig így a végén szeretnénk leszögezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy egyik előadó jobb lenne, mint a másik, ahogy a musixmatch fogalmaz: "Ez csak egy újabb betekintés ezeknek a nagyszerű művészeknek a munkásságába. Belenézhetünk olyan különböző dalszerzők fejébe, akik közül egyesek képesek alig pár szóval elérni, hogy megszakadjon a szívünk, míg mások ezer és ezer szóval festenek részletes világokat maguk köré." A teljes lista megtekinthető a musixmatch oldalán.

 Íme a legnagyobb szókincsű előadó, Eminem egy kifejezetten szószátyár dala

Címkék: eminem
https://recorder.blog.hu/2015/07/24/na_vajon_melyik_eloadonak_a_legnagyobb_a_szokincse
Na vajon melyik előadónak a legnagyobb a szókincse?
süti beállítások módosítása