Kíméletlen őszinteséggel – Szörényi-életrajz

2015.07.21. 19:00, rerecorder

szorenyi.jpg

A nyár eleji Ünnepi Könyvhét (és persze a tavasz közepi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál) mindig a legélénkebb időszak az új kötetek megjelentetésében, ebből a termésből idén a Vad Fruttik-os Likó Marcell-életrajz, valamint egy zenekar alapításról szóló ifjúsági regény, a Wonderland mellett Szörényi Levente első teljes életrajzát olvastuk el.

szorenyi_2.jpgStumpf András

Szörényi – Rohan az idő

Trubadúr

2015

249 old., 3990 Ft

Bár jelent már meg Szörényi Leventéről sokféle könyv (csak Koltay Gábor négy különféle kötetben foglalkozik - részben - vele – itt viszont Koltay kapja meg a magáét alaposan Szörényitől), és egyáltalán nem kell bemutatni az egyik legnagyobb magyar dalszerző-előadót, egy teljes életrajzi kötet már nagyon is kijárt neki. Stumpf András hosszú hónapok interjúin és az elmúlt tíz év összegyűjtött Szörényi-dokumentációján alapuló – egyes szám, első személyben elmesélt – életrajzi kötetében jó arányú tagolásban szerepelnek a legfontosabb fejezetek, de összességében túl rövid a kiadvány, talán túl gyorsan rohan az időben. Persze lehet Szörényi Levente akarta így, markáns portréja átüt a lapokon, ezek alapján is simán elképzelhető róla, hogy azt mondja: ennyi elég lesz! Az Illés előtti fiatalságot bemutató fejezet a legizgalmasabb, a legtöbb új információt hordozó, a fő zenekarral kapcsolatban viszont még olvastam volna többet a dalokról, lemezekről. A Fonográf-korszakról szintén sok érdekesség derül ki, de itt is áll, hogy a konkrét, alighanem kevesebbeket érdeklő zeneiség kapcsán maradtak nyitott kérdések.

BRÓDY IS MEGMONDTA ÁM A MAGÁÉT A FONOGRÁF-KORSZAKRÓL. ITT MEG AZ ILLÉSRŐL.

A nyolcvanas évektől kezdődő, rockoperákkal, elválásokkal és közeledéssekkel, hittel, Pilissel foglalkozó részekben mesél a leglendületesebben Szörényi, kíméletlen őszintesége az alapja a jó portékönyvnek, amely a főhős hetvenedik születésnapjára jelent meg.

Dömötör Endre


TOVÁBBI, ZENÉS KÖNYVEKRŐL SZÓLÓ AJÁNLÓINK ERRE!

https://recorder.blog.hu/2015/07/21/kimeletlen_oszinteseggel_szorenyi-eletrajz
Kíméletlen őszinteséggel – Szörényi-életrajz
süti beállítások módosítása