Szeptembertől ingyenes lesz az NME, az egyetlen brit popzenei hetilap

2015.07.06. 16:30, rerecorder

nme_2.jpg

A 63 éve létező, legpatinásabb brit popzenei hetilap, a New Musical Express ma bejelentette, hogy szeptembertől átáll az ingyen terjesztett formulára - a magazin 300 ezer példányban jelenik majd meg, és állomásokon, egyetemeken és egyéb terjesztőpartnereknél lehet felkapni.

Az 1952 márciusában indult hetilap mára nemcsak a legrégebbi brit zenei hetilap, de az utolsó is, amely még megjelenik (Amerikában a jóval régebb óta, 1894 óta létező Billboard a korelnök és egyetlen zászlóvivő). Az NME a kétezres évek legeleje óta nemcsak reputációjából vesztett fokozatosan, de az internetes zenei sajtó megjelenésével olvasótáborából is. Első fénykorában, 1964-ben érte el a heti 300 ezres példányszámot, ez a hetvenes években 200 és 300 ezer között mozgott, a nyolcvanas évek második felében (amikor a hiphop lett az egyik fő fókusz) drasztikusan visszaesett, de a kilencvenes években újra az NME lett a piacvezető, és fő vetélytársa, a Melody Maker 2000-ben meg is szűnt. Az új évezred elején 60-100 ezer között volt az eladott példányszám, ez a 2010-es évek elejére néhány tízezerre esett vissza, 2013-tól már csak 10 és 20 ezer között mozgott, idén pedig többször 10 ezer alá is esett. Februárban lehetett először arról olvasni, hogy fontolgatják az ingyenesség előnyeit, és ezt most - szeptemberi starttal - be is jelentették. Ezzel a húzással a kezdő példányszám ismét a fénykort idézi majd, kérdés persze, hogy mennyire lesz működőképes a modell. A nagy változás mellett mást is bejelentettek: az 1996 óta működő nme.com (az egyik első és legolvasottabb webzine) is megújul, valamint új, digitális tartalmakat is előállít majd a brand. Azt ígérik, hogy drámaian megnő az előállított tartalom mennyisége és egyúttal változatosabb is lesz: "továbbra is a zene lesz az egész szíve, de szó lesz filmekről, divatról, televízióról, politikáról, játékokról és technikai eszközökről is."

AZ NME LEGUTÓBB 2013-BAN SZAVAZOTT MINDEN IDŐK LEGJOBB LEMEZEIRŐL - NA KI NYERT?


Az egykori NME-szerző, Peter Robinson által alapított és futtatott befolyásos (és sokszor nagyon vicces) Popjustice blog már reagált is az NME most bejelentett változtatásaira - meghirdette a fizetős szolgáltatását, amit bizonyos tartalmakra tart fenn. Haha.

Címkék: nme
https://recorder.blog.hu/2015/07/06/szeptembertol_ingyenes_lesz_az_nme
Szeptembertől ingyenes lesz az NME, az egyetlen brit popzenei hetilap
süti beállítások módosítása