Gróf Balázs kedvenc animációs videoklipjei

2015.06.18. 19:52, Frontrecorder

grofobituary.jpg

A death metal műfaj egyik amerikai veteránja, az Obituary zenekar a napokban tette közzé új klipjét, melyet Gróf Balázs jegyez. A jeles pécsi képregényes-rajzfilmes-grafikus alkotónak ez az első külföldi munkája, itthon viszont korábban több zenekarnak is (pl. Heaven Street SevenMagashegyi Underground, Junkies, Blind Myself) rendezett hasonló rajzfilm-videót. Kíváncsiak voltunk, nézői és szakmai szemmel szerinte melyek a legjobb animációs videoklipek - íme a kedvenceinek listája, sorrend nélkül. 

Ape School: Wail To God

Semmit nem tudok erről a zenekarról, már amennyiben ez egyáltalán egy zenekar, véletlenül találtam rá erre a klipre Vimeón, de nagyon szeretem benne azt, hogy szétbombázza az agyamat az állandóan változó, egymásba átalakuló képeivel. Grafikai szempontból pedig eleve az ilyen klipeket szeretem, amikben szinte egyáltalán vagy semennyire nem látszik a számítógép használata. Klasszikus ceruzarajz fázisonként megrajzolva és animálva.

Moby: Why Does My Heart Feel So Bad?

Az iskolapéldája a nyomi klipeknek. Mind rajzi, mind animációs szempontból elég béna, de pont ezzel a bénasággal, esetlenséggel lopja be magát az erre fogékony nézők szívébe (miközben az énekesé nagyon fáj).

Tool: Sober

A Tool előtt az átlag MTV-néző sose gondolta volna, hogy egy bábfilm akár nyomasztó is tud lenni. A Sober és a Prison Sex klipje szerintem még az albumokon hallható zenénél is nagyobb mutatványok (főleg, hogy a gitáros Adam Jones tervei alapján készültek).



GRÓF BALÁZS KÉSZÍTETTE AZ IDEI ROCKMARATON ANIMÁCIÓS PROMÓFILMJÉT, A FŐSZEREPBEN ROCKFATERRAL.

Peter Gabriel: Sledgehammer

A pixilláció, vagyis a tárgyanimáció kimaxolása zenei klipben.

Blur: Good Song

Ez nagyon jól mutatja be azt, hogy ami szomorú, az egyben nevetséges, vagy ami nevetséges, az egyben szomorú is tud lenni. Pedig hulla egyszerű vonalrajzokból áll az egész.

Frank Zappa: Stink-Foot (A Token Of His Extreme)

Csak a végén van egy kis gyurmafilm, de az elég beszédes: Frank Zappa öt ujja iszonyatosan összetekeredve játszik a gitár nyakán, aztán az öt ujjból ötven lesz, abból meg egy kis zöld szörnyeteg, aki végül nyakon harapja Zappát – mire a művész maga is szörnnyé változik. Szerintem ez pontosan bemutatja a progresszív rockba belebonyolódó szólógitárosokat!

The White Stripes: Fell In Love With A Girl

The ultimate LEGO-animated music video!



GRÓF BALÁZS RAJONGÓI BESZÁMOLÓJA PRINCE ELSŐ MAGYARORSZÁGI KONCERTJÉRŐL.

Radiohead: Paranoid Android

Thom Yorke apró darabokra szaggatja a hallgatók szívét, ahogy énekel, és közben röhejesen sírnivaló dolgokat látunk, pl. a szado-mazo szerkós faszi baltával esik a villanypóznának, de végül csak a saját végtagjait csonkolja, hogy aztán a vízbe zuhanva szirének pólyálják be őt kisdednek. Én ezzel a klippel jöttem rá arra, ami azóta már többször is bebizonyosodott: a Radioheadnek van humorérzéke.

Queens Of The Stone Age: I Appear Missing

A legutóbbi lemez öt számához készült ilyen egyszerűen animált, mégis szemkápráztatóan szép klip, ez a darab különösen drámai.

Tame Impala: Mind Mischief

Ha jól emlékszem, nő és férfi egyesülését ennél érzékletesebben csak a Pink Floyd tudta elmondani animációval a The Wall mozifilmben, viszont ebben még humor is van.




ez pedig az a bizonyos Obituary-klip a Violence című dalhoz, Gróf Balázs azonnal felismerhető stílusában, sok erőszakkal és metálhumorral:


és az összes eddigi animációs klipje egy playlistben:

https://recorder.blog.hu/2015/06/18/grof_balazs_kedvenc_animacios_videoklipjei
Gróf Balázs kedvenc animációs videoklipjei
süti beállítások módosítása