Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Babiczky Tibor

2015.06.05. 13:09, rerecorder

babiczky_fotosztb.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény Zsófi és Sirokai MátyásTóth KingaKemény LiliTotth Benedek és Kiss Noémi után Babiczky Tibor válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

babiczky_metallica.jpgBabiczky Tibor


1.
Elég sok ilyen van. A teljesség igénye nélkül: Metallica: Ride The Lightning. Machine Head: Burn My Eyes. Kispál és a Borz: Föld, kaland, ilyesmi... Nick Cave And The Bad Seeds: Murder Ballads. Bartók Béla: Concerto. Keith Jarrett 1975-es kölni koncertje. Debussy zongoradarabjai. Wagner Parsifalja. És akkor a barokkról még szót sem ejtettünk...


2.
Képtelen vagyok több dologra figyelni egyszerre, az úgynevezett háttérzenét pedig nem szeretem. Írás közben csendre van szükségem. Viszont a zene sok inspirációt ad.

 

Babiczky Tibor - akinek négy verseskötet után első regénye Magas tenger címmel tavaly jelent meg, és akinek Hajtómű címmel hétfőnként a Petőfi Rádióban szól zenés-irodalmi műsora - ma, június 5-én, pénteken este 22:00-tól a PIM-ben a Hetedik - Éjszaka a múzeumban című felolvasáson szerepel a Margó Irodalmi Fesztiválon (Facebook-eseményoldal).


a Ride The Lightning


és egy teljesen más pólus Wagner Parsifalja: 


fotó:
Szabó Tibor Benjámin

https://recorder.blog.hu/2015/06/05/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_babiczky_tibor
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Babiczky Tibor
süti beállítások módosítása