Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Sirokai Mátyás

2015.06.03. 11:30, rerecorder

sirokai.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor Noé és Kemény Zsófi után Sirokai Mátyás válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

sirokai_jamiroquai_1994_the_return_of_the_space_cowboy.jpgSirokai Mátyás

1. Jamiroquai: The Return Of The Space Cowboy. Még a kilencvenes években flesseltem rá, a kazetta borítója tetszett meg. Az első feel good zene, amitől igazán jól éreztem magam. Azóta sem untam meg, pedig 21 éves a lemez. És még mindig menő. 


2. Csak akkor, ha nincs lehetőségem csendben írni. Olyankor zenével zárom ki a külvilágot, és mindig ugyanazt hallgatom: Steve Reich: Music For 18 Musicians. Kicsit több mint 1 óra a szférák zenéjéből, 11 akkord tektonikus körforgása, egy egész élővilág lüktetése. Tökéletes ritmust ad a flow-nak. 


Sirokai Mátyás - akinek legújabb verseskötete A káprázatbeliekhez címmel jelent meg tavasszal - június 3-án, szerdán az Éjszakai ügyelet című programban szerepel a Margó Irodalmi Fesztiválon, a PIM Vörös-szalonjában 22:00-tól (Facebook-eseményoldal).


Jamiroquai lemeze: 


és Steve Reich nagyhatású műve: 


fotó:
Bach Máté

https://recorder.blog.hu/2015/06/03/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_sirokai_matyas
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Sirokai Mátyás
süti beállítások módosítása