Itt a Cseh Tamás Program: „A zenénk egy éteri világból táplálkozik” – Három-interjú

2015.05.26. 16:23, rerecorder

150508-haromzenekar.jpg

„A témák nagyon változatosak, egyvalami közös bennük: az a flow-szerű, semmihez nem hasonlítható élmény, amikor az ember zenét ír. Van, amikor nagyon akarsz, de nem jön össze, mert nem nyílt meg az Ég, ami elengedhetetlen, mert persze a mi zenénk is, mint minden zene, az éteri világból táplálkozik” – meséli a dalszerzésről György László, a HÁROM zenekar frontembere.

- Többnyire saját számokat játszotok. Ki és hogyan működik közre a dalszerzésben?

- A zenét én írom, de Hidvégi Áron, a basszusgitárosunk és Bátor Bence, a dobosunk nagyban hozzátesznek a dalokhoz. Ez gyakorlatilag úgy néz ki, hogy hozok egy egy szál gitárra írt dalt, amit aztán közösen öltöztetünk fel, ebben a munkában a zenei producer is nagy segítségünkre van. Az i-re a pontot pedig a Cseh Tamás Programnak köszönhetően tudjuk feltenni. Igazi csapatmunka ez.

- Hogyan állt össze a csapat?

- Áronnal a közös munka hozott össze bennünket, Bencével pedig viszonylag kalandosan ismerkedtünk meg, amikor éppen Szentendrén, egy sétálóutcában dobolt a sógoraival. Hallgattam őket, és nagyon megtetszett az, amit csinál a hangszeren. Úgy éreztem, hogy a személyisége illeszkedne a zenekarba, ráadásul nagyon jóképű srác, a lányok kedvence. Aztán megkérdeztem, hogy lenne-e kedve kipróbálni egy közös zenélést, és volt. Az a szerencsénk, vagy talán a vonzás törvénye, hogy elég hasonlóak vagyunk, a szónak abban az értelmében, hogy az élményeink és a tapasztalataink kellő alázatot és türelmet kölcsönöznek az együtt zenéléshez. Ahhoz, hogy jól tudjuk kezelni a zenekar hullámvölgyeit, arra van szükség, hogy nagy alázattal és fegyelemmel álljunk hozzá a próbákhoz, és hogy lehessen egymásra számítani. Ez fantasztikus érzés, hiszen szerintem nagyon jól állunk hozzá a munka során felmerülő súrlódásokhoz, vagy a zenei ízlésben tapasztalható különbségekhez. Az első hivatalos koncertünk 2013 nyarán volt, két éve folyamatosan próbálunk és dolgozunk a számokon. Jó pár hónapig díszítgettük még a dalokat, mielőtt kiálltunk volna a közönség elé.

- Milyen témák foglalkoztatnak benneteket?

- A témák nagyon változatosak, egyvalami közös bennük: az a flow-szerű, semmihez nem hasonlítható élmény, amikor az ember zenét ír. Van, amikor nagyon akarsz, de nem jön össze, mert nem nyílt meg az Ég, ami elengedhetetlen, mert persze a mi zenénk is, mint minden zene, az éteri világból táplálkozik. Olyan is előfordul, hogy nagyon általánosat akarsz írni, kitűzöd, hogy megírod a világ összes szerelmét vagy bánatát, de végül nem lesz belőle semmi. Amikor viszont megírod a személyeset, ami veled történik vagy ami benned játszódik, akkor kerülsz a legközelebb az általánoshoz. Volt, hogy 15 perc alatt elkészült egy olyan dal, amit már nem tudom, hogy hoztam össze, míg máson egy fél évig is dolgozom.

- Sok dalotok szól a lányokról. A pozitív vagy inkább a negatív érzéseket írod ki magadból?

- Szerintem minden érzés lehet boldog, a maga keserédességével együtt. Néhányan mondják, hogy szomorúak a dalaim, én inkább reménykedőknek nevezném őket. Vajon a szerelem érzésének egyértelműen pozitívnak kellene lennie? Nem feltétlenül. Ez a saját stílusom, a magam epekedésével, nyugalmával, fájdalmával és örömével.

- És most bekerültetek a Cseh Tamás Programba. Milyen új lehetőségeitek vannak? Milyen a kapcsolat a mentorotokkal?

- A mentorunkkal, Mikóczy Anitával nagyon jó a kapcsolat, bár elég sok mindent mi, saját magunk intéztünk, mert elég határozott elképzeléseink vannak arról, hogy mit szeretnénk. A mentorunkkal is megbeszéltük, hogy miben van szükségünk a segítségére, ő pedig – mint látszik, ez a szó számunkra a legfontosabb – alázattal áll hozzá a produkcióhoz. Például nagyon sokat segít az adminisztratív teendőinkben és a koncertek szervezésében is. Neki köszönhetően felléphetünk június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján, a Várkert Bazárban, aminek nagyon örülünk, mert imádjuk ezt a rendezvényt. Eddig a másik oldalon, vendégként vettünk részt rajta, de már régóta vágytam arra, hogy zenészként mutatkozhassam be a programokon.

- Hol, milyen helyszíneken láthatunk még viszont titeket a nyáron?

Fellépünk a Belvárosi Fesztiválon június 7-én, az EFOTT nulladik napján, ahol egyelőre nem árulhatom el, ki előtt játszunk. Leszünk még Erdélyben, Tusványoson is, az ottani nyári szabadegyetemen, aztán Pomázon, a György Ádám Kastélyakadémián, ahová minden évben ellátogatunk és a harsányi szürkemarha-fesztiválon is koncertezünk. Most pedig teljes erőbedobással készülünk az első albumra, amelynek címe titok, dalai szupertitkosak, de már nem sokáig (nevet). Természetesen izgatottak vagyunk és szeretnénk már megmutatni magunkat, de elsősorban a zenénkkel szeretnénk hatni.

interjú: Végh Nóra (Cseh Tamás Program)


Cikksorozatunk
 a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/05/26/itt_a_cseh_tamas_program_a_zenenk_egy_eteri_vilagbol_taplalkozik_harom-interju
Itt a Cseh Tamás Program: „A zenénk egy éteri világból táplálkozik” – Három-interjú
süti beállítások módosítása