Lemeztáska – Frenk

2015.05.12. 14:28, rerecorder

frenk_ny.jpg

A dobok mögül szólókarriert kezdett Frenk – miközben továbbra is tagja az újraéledt hiperkarmának – három album után május végén (lemezbemutató: május 30., Hunnia) egy egyszálgitáros, minimálhangszerelésű, angol nyelvű feldolgozáslemezzel (Songs For Jelena) jelentkezik, amin mások mellett Buddy Holly-, John Lennon-, Lou Reed-, Frank Zappa-, Grace Jones-, Marianne Faithfull-dalait játssza. Lemeztáska rovatunkban ennek apropóján favoritjairól kérdeztük.

Első zenei emlék

lemez_cd_dvd_beethoven_5_szimfonia_ferencsik_karmesterrel_5760_1.jpgHárom évesen guggoltam nagyapám mellet, aki orgonált az adonyi templomban, ott volt kántor. Azt hiszem Bachot játszott, vagy valami korált. Körülbelül ebben az évben tetszett meg a rock’n’roll, azon belül is Little Richard és a Beatles. Akkor határoztam el, hogy zenész leszek.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Erre pontosan nem emlékszem. Úgy tíz éves korom körül kezdtem el lemezeket venni a spórolt zsebpénzemből, 100 Ft volt egy bakelit. Talán Beethoven 5. Szimfóniája volt az első, vagy egy Black Sabbath.

Meghatározó koncertélmény

A 2007-es budapesti Rolling Stones-koncert. Korábban nem volt alkalmam látni őket. Biztos, hogy régen sokkal jobban játszottak, de valami olyan energia jött le a színpadról, hogy levitte a fejem. Persze néha hihetetlen kandeszeket fogtak – mint amikor belenyúlsz véletlenül egy másik nő bugyijába – főleg Mr. Richards, de Jagger maga volt a tökély. Lenny Kravitz hazudott, amikor azt énekelte: „rock’n’roll is dead”.

Zene, ami zenélésre inspirált

Nagyjából elmondtam az első kérdésre adott válaszomban,de azért kiegészíteném pár névvel: Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Deep Purple, Beethoven és kérem, ne nevessenek ki, Hungaria.

Hatások a szólókarriered indulásakor

Nos, nyilván hülyeség lenne letagadnom David Bowie a kezdeti dolgaimra gyakorolt hatását. Biszex külső, smink, színpadi kellékek. Persze eszemben sincs letagadni mindezt, lehet csinálok még ilyet, de képtelen vagyok meghallgatni azt a lemezt (Szívzörejek). Azért vannak benne jó zenei megoldások, amik jelzik, hogy mennyire vagyok Prince- és Frank Zappa-buzi.

nagy_fer_s_a_bikini_bikini-hova_lett.jpgKedvenc magyar lemez

Nagy Feró és a Bikini Hova lett… című lemeze. Szerintem borzalmasan vicces és ironikus, hihetetlenül jó zenészek előadásában. Kiderül, hogy Feró milyen jó szövegíró. Sajnos a kiválásával a zenekar 180 fokos fordulatot vett.

Kedvenc magyar dal

Neurotic: Brék. Pajor Tamás az egyik legjobb szövegíró, akivel találkoztam. Hallelujah.

Kedvenc dalszerző-előadó lemez

John Lenyom összes és ez nem elszólás vagy vicc, hanem tényleg.

Kedvenc feldolgozás

caratula_johnny.jpgJohnny Cash: Hurt. Az eredeti is jó, de a Cash-feldolgozáson képes vagyok sírni. A klipje is elemi és monumentális.

Kedvenc feldolgozáslemez

Nincs ilyen.

MI AZÉRT AJÁNLJUK A RECORDER PRESENTS JÓ LESZ...'14 CÍMŰ EURÓPA KIADÓ-TRIBUTE ALBUMOT.

Minden idők legjobb lemeze

Sok minden idők legjobb lemeze van, a Best Of válogatásokat szeretem. Kivéve Barbra Streisand. Azt például nem tudtam díjazni egy angol reggeli alatt a Művész kávézóban esős időben, délben.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Mothers Of Invention: We’re Only In It For The Money. Eredeti, 1968-as amerikai nyomás. Borítóján a Bors Őrmester tökéletes paródiájával, amin a zenekartagok Lenyomék katonai uniformisát transzi ruhákra cserélték le, a zenekar neve pedig virágok helyett rohadt zöldségekből van kirakva. Ez egy fasza borító.were_only_in_it_for_the_money.jpg

Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Nincsen stílusom. Ezt a mondat legpozitívabb értelmében mondom.

Bűnös zenei örömöd

Számomra nincs olyan, hogy bűnös zene.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Most múlik pontosan.

Dal, amit bárcsak te írtál volna

Most múlik pontosan, haha.

Kedvenc heartbreak-lemez

tom_waits_blue.jpgMaximum dal van ilyen, az pedig Tom Waits-től a Blue Valentines.

Zene, ami elgondolkodtat

Temesvári Balázs-T.Bali ROSINFLUX hangperformanszai, most dolgoztunk együtt, lenyűgözött. Különböző tárgyakra szenzorokat aplikál és ezeket effektezi be real time. Lehetőleg egy kietlen gyárépület közepén, de akár bárhol. Egy zseni a faszi.

Kedvenc zene utazáshoz

Attól függ, hogy kivel utazom, hova, mikor és milyen évszakban. Egyébként elég sokat utazom zenészekkel és soha nem hallgatunk zenét.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

A szórakozó negyed közepén lakom, az ablakom alatt mindenféle U.F.O.  játszik különböző hangszereken, így általában sötétben, lecsukott szemmel ezt hallgatom. Különös kedvencem, egy szál szaxofonon a Keresztapa betétdala. Egyszer, amikor lementem sörért, megszólítottam, hogy játszhatna mást is.

Kedvenc zene szex után

want_one_cover.jpgRufus Wainwright-összes. Aztán rágyújtok egy cigire, megcirógatom a hátát és arra gondolok, hogy vajon tudok-e majd mellette aludni.

Kedvenc szombat esti bulizene

Az, ami egyfolytában a fejemben megy. Azt még senki nem hallhatja.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Egy szomorú vasárnapon a Vidám vasárnap. Hallelujah. Ismét!

Kedvenc friss, idei lemezek

Mostanában nagyon kevés zenét hallgatok. Egyszerűen telítve vagyok zenével, ami lefoglalja az agyam összes receptorát.

Kedvenc tavaszi zene

Tavasz tulajdonképpen már nincs is, úgyhogy Vivalditól a Nyár.

lejegyezte: Dömötör Endre
nyitókép: Laki Zoltán AFIAP fotóművész


Frenk Songs For Jelena című feldolgozáslemezének május 30-án lesz a bemutatója a Hunniában, Facebook-eseményoldal

frenk_3.jpg

 


Frenk legutóbbi, 2012-es lemezének címadó dala, a Minden ellen

https://recorder.blog.hu/2015/05/12/lemeztaska_frenk
Lemeztáska – Frenk
süti beállítások módosítása