Albumpremier! Black Nail Cabaret: Harry Me Marry Me Bury Me Bite Me

2015.05.12. 18:30, Frontrecorder

promo_a.jpg

Árvai-­Illés Emese énekes és Tarr Zsófia billentyűs synth noir duója, a Black Nail Cabaret tavaly novemberben a Satisfaction című klipdallal harangozta be második albumát, amely most meg is érkezett - a Harry Me Marry Me Bury Me Bite Me itt rögtön végighallgatható.

promo_b.jpgdark wave-es szintipopot játszó páros három évvel ezelőtt, 2012 májusának végén adta ki bemutatkozó albumát, az Emerald City-t. Két éve a Black Nail Cabaret énekes fele Londonba költözött, így az új lemez dalai már az interneten keresztül, távmunkakapcsolatban születtek, a felvételek viszont már egy fizikai térben zajlottak, a londoni házi stúdióban, állandó producerük, Árvai Krisztián társaságában. míg a hangzásfelelős Sid Lamar német hangmérnök volt. A lemez fura címét Emese John Ajvide Lindqvist Hívj be! című kultregényéből vette. "Nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv. Van benne egy grafiti ezzel a szöveggel, és amikor megláttam, tudtam, hogy ez a tökéletes albumcím, hiszen a legtöbb dal párkapcsolatokról, emberek közötti kapcsolatról, vesződésről szól, ez a cím pedig baromi jól kifejezi ezt az egészet, átfogja az összes számot" - mondja. A szövegek születésének körülményeiről pedig így vall: "A hiány és a frusztrációk jelennek meg a szövegekben. Azzal, hogy kijöttünk ide Londonba, picit otthontalanak vagyunk és ennek hatására kicsit eltávolodtunk a barátainktól és foggal-­körömmel próbáljuk tartani velük a kapcsolatot, de nem könnyű. Nyilván megvannak a pozitívumai is a kintlétnek, de sajnos van egy olyan munkametódusunk, hogy pozitív, vidám dolgokról nem nagyon szoktunk dalokat írni, de ez egyáltalán nem szándékos."

A Black Nail Cabaret második albuma a német Basic Unit Productions (Észak-Amerikában a Negative Gain Productions) gondozásában jelenik meg ma, itt teljes egészében meghallgatható, hozzá elolvashatók Emese dalkommentárjai a lejátszó alatt:




Hair

"Londoni tartózkodásunk első évében a Toni & Guy-nál voltam asszisztens. Ezzel a dallal kb. összegeztem az ottlétemet, néhány szemelvény mondattal, amiket az öltözőben véstem le arról a rengeteg hűhóról, pedig ez csak haj. Az is benne van, hogy mekkora zavart keltett az identitásomban, hogy szőkére váltottam. Szóval valahol a “csak haj” kifejezés lehet ironikus is. Zene és szöveg: Emese."

Blonde

"Álmodtam Marilynnel, nagyon régen: Nem halt meg, mindenki rosszul tudta. Viszont nem tudott megbirkózni az öregedés folyamatával. Teste egyetlen gerincoszlop volt, fémesen csillogtak a fogai es a füle alatt látszódtak a hatalmas varratok. Rettegtem tőle, nem akartam a közelében lenni, ugyanakkor nem tudtam másfele nézni sem. Kapott kisebb szerepeket persze, szánalomból, mégiscsak ő Marilyn, valami Zs-kategóriás műsort vezetett, de igazából mindenki cserbenhagyta. Ebből az álomból született magyar vers, majd sok évvel később a Blonde. Zene és szöveg: Emese."

The Critical Cult Of Dora

"Dora… Lakótársunk volt Londonban, technikailag viszont jóval több annál. Masszívan a társaság középpontja volt, ő akart az lenni, nem lehetett megkerülni. Egyik bulinkon rágta a fülünket a Squirrellel, hogy írjunk róla egy dalt. Én voltam a gyorsabb. Zene: Árvai Krisztián, szöveg: Emese."

Lovely Girl

"Zsófi első próbálkozása volt dalszöveg téren, ha jól emlékszem, a refrén soraival. A történetet pedig én szőttem köre, valakiről, aki valaha nagyon jó barátom volt, de külön irányba mentünk, pedig együtt nagy terveink voltak. Zene: Krisztián és Emese, szöveg: Emese és Zsófi."

Dance For You

"Úgy látszik, minden albumon lesz egy dal, ami Krisztiánnak szól. Viszont ezt még az első lemez megjelenése előtt írtam, tehát kvázi az esküvőnk előtti hónapokban, amikor minden a feje tetején állt. Zene és szöveg: Emese."

Satisfaction

"Ezt már kiveséztük a kislemeznél, ennél többet nem tudok róla mondani. Nem szexuális dal, hanem pont az ellenkezője: annak hiányáról, illetve a frusztráció elől a saját világunkba való menekülésről szól. Zene: Krisztián, szöveg: Emese."

Right On

"Teljes egészében ketten szereztük Zsófival: ő írta a szöveg egy részét, amit ő is énekel, illetve a zene is abszolút fifty-fifty. 2013-ban, pár héttel a visszatérő koncertünk előtt kiraboltak minket, vittek mindent. Ebben leginkább az eszmei érték volt, aminek hiányát megéreztük. Dalkezdemények, dalszövegek lettek oda, mintha levágták volna a kezem és kitépték volna a nyelvem. Nagyon nehezen álltunk utána talpra, minden téren, ráadásul a szobát is el kellett hagynunk, azonnali hatállyal. Zsófi is megírta a saját szemszögéből ezt, ebből lett a Right On. Zene és szöveg: Emese és Zsófi."

Change Me

"Krisztián egy régi dalkezdeményéből született. A szöveget teljesen más, már-már romantikus hangulatú dalhoz írtam, de nagyon jót tett neki a kemény szexuál hangzás, kicsit a mondandón is alakitott. Mivel régi volt a dal, ezért nem is bántam, valahogy aktualizálva lett picit. Zene: Krisztián, szöveg: Emese."

Down Again

"A zene férfias, ami nyilván Krisztiánnak köszönhető. Maga a dal viszont három nő története, énkeresése egy párkapcsolat közben/után. A vázat én írtam, de Zsófi írta a refrénnek egy részét. Illetve az első verset úgy alakítottam, hogy volt vokalistánk, Susy története is belekerült, szóval különösen erős volt nekem ezt élőben velük együtt játszani, amikor először színpadra került. Zene: Krisztián, szöveg: Emese és Zsófi.'

The Burial Party

"A dalt alapvetően az egyik kedvenc könyvem, Clive Barker Weaveworldjének (magyarul Korbács) egyik fejezete ihlette. Sajnos az elmúlt években jó pár temetésben volt részem, és eszembe jutott, hogy ha engem temetnének, milyen dal szólna. Teljesen kiborulok ezektől a lehangoló, az emberben a kést megforgató daloktól, amik jól kifacsarnak, hogy még jobban fájjon, ami amúgy is fáj. A könyvben az egyik látólényt puritán módon temetik el gyermekek, akik véletlenül jártak arra. Semmi ceremónia - igen így is lehet. Mert honnan tudjuk, hogy pontosan mi a helyes? Aztán amikor a dal felvételére került sor, szerencsétlen egybeesés volt, hogy meghalt nagyapám, aki kvázi a gyermekkoromat is magával vitte. Ennek súlyával énekeltem fel, és ez adott hozzá nekem egy plusz jelentést. Zene és szöveg: Emese."

A Black Nail Cabaret élőben itthon május 25.én az A38-on mutatja be új lemezét, Facebook-esemény.


fotók:
 Ficsór Zsolt, nyitókép editing:Josef Stapel.

https://recorder.blog.hu/2015/05/12/albumpremier_black_nail_cabaret_harry_me_marry_me_bury_me_bite_me
Albumpremier! Black Nail Cabaret: Harry Me Marry Me Bury Me Bite Me
süti beállítások módosítása