Itt a Cseh Tamás Program: A könnyű, a komoly és a loop – InFusion Trio-interjú

2015.04.30. 16:45, rerecorder

150402-infusion_trio1_foto_leko_tamas.jpg

Különleges fúzió az, amit csinálnak: a klasszikus zenét ötvözik a könnyűzenével és a loop-technikával. Képzett zenészek, elektromos hangszereken játszanak, slágereket, népdalokat dolgoznak át, saját számokat írnak, a Cseh Tamás Program keretében pedig megjelenhetett Loop Me Up című lemezük. Ők az InFusion Trio: Weisz Nándor (dob, vokál), Simkó-Várnagy Mihály (cselló, basszusgitár) és Farkas Izsák (hegedű).

- A zenekar 2011-ben alakult. Hogyan sodort össze titeket az élet?

Simkó-Várnagy Mihály: - Egy barátom akkor kezdett el üzemeltetni egy kávézót, és felhívott, hogy szeretne élőzenét, de csak két-három embert, mert többen nem férnek el. Ekkor Nándi és Izsák még nem ismerték egymást, így én voltam a kapocs. Az első koncertünket itt adtuk, amely három darab 45 perces blokkból állt, végigimprovizálva. Nemcsak mi élveztük, de a közönség is nagyon jól szórakozott, ezért rendszer lett belőle. Pár hónap múlva jött az ötlet, hogy popslágereket dolgozzunk át, szakzsargonnal „InFusionizáljuk” ezeket a számokat.


- Már ekkor loop-technikával dolgoztatok?

Weisz Nándor: - Még csak kezdetlegesen alkalmaztuk. Nem úgy indultunk, hogy looper-zenekar leszünk. Az volt a lényeg, hogy elektromos hangszereken zenéljünk. Kísérletezgettünk, fejlesztgettük a technikát és nagyon sok energiát fektettünk bele, mire kialakult a mostani felállás. Ami egyébként még mindig nem végleges, mert folyamatosan jutnak eszünkbe új dolgok, amelyekkel bővíthetnénk az eddigieket. Azt viszont mondhatjuk, hogy mára olyan technikai szintet értünk el, amellyel bárhol megállnánk a helyünket.

Simkó-Várnagy Mihály: - Ez elég experimentális műfaj, nincs előttünk minta, világviszonylatban sem tudunk olyan együttesről, amelyről technikai szempontból példát vehetnénk. Az első pár próba ezért három-négy órán át tartott, ebből két-két és fél óra csak azzal telt, hogy melyik kábelt hova kell bedugni, hogyan szinkronizáljuk a loopereket és így tovább.


- Elsősorban átdolgozásokat adtok elő. Mitől függ, hogy melyik sláger vagy népdal akad fenn a szűrőiteken?

Simkó-Várnagy Mihály: - Első körben olyan számokat választottuk, amelyek vagy nagyon népszerűek voltak, vagy amelyeket fiatalabb korunkban nagyon szerettünk – így kerülhetett a repertoárba a Prodigy, Calvin Harris, Rihanna vagy Pharrell Williams egy-egy dala. Szempont ugyanakkor az is, hogy mennyire loopolható egy szám: ha túl sok a változó – de szerencsére a mai popzenére ez nem nagyon jellemző –, akkor nehéz dolgunk van. Ugyanakkor arra is volt már példa, hogy teljesen átdolgoztuk a szerkezetet pont a változók száma miatt.

Farkas Izsák: - Már eleve úgy hallgatjuk a számokat, hogy közben arra figyelünk, egy-egy hangot hogyan tudnánk utánozni vagy effektekkel átalakítani, vagy melyek azok, amelyeket egyáltalán nem fogunk használni.

Weisz Nándor: - Az jelenti a kihívást, hogy atomokra, szólamokra szedjük a dalt, és eldöntsük, miként építsük fel a looperek miatt. Az a varázsa a triónak, hogy minden élőben történik, minden a színpadon alakul.

150402-infusion_trio2_foto_leko_tamas.jpg


- Van olyan szám, amelyet soha nem dolgoznátok át?

Weisz Nándor: - Nem igazán, eddig egy ilyen volt, egy német popsláger, a címe Willst Du. A többiek nem engedték, hogy feldolgozzuk, de el fogom ezt érni előbb-utóbb. (nevet) Gondolkodtunk egyébként Rammstein-számon is – ezt úgy akarjuk átdolgozni, hogy aki eddig még nem hallott tőlük semmit, az is rajongójuk legyen a verziónk után. (nevet)


- A Cseh Tamás Program egyik nyertes zenekaraként készíthettétek el a lemezeteket, amely már a boltokban van.

Weisz Nándor: - Így van, sőt a nagy online felületekről is letölthető. A Loop Me Up című lemezünk anyagának háromnegyede már régóta megvolt, így pont kapóra jött a kiírás, amely anyagi támogatást adott ahhoz, hogy elkészüljön az album. Illetve promócióra is lehetőségünk nyílik, megjelenhetünk különböző médiumokban, és klipet is forgathatunk. Szerintünk nagyon jó hangulatú cd lett: kilenc számot és két bonus tracket tartalmaz, és saját dalokból, illetve népdalátdolgozásokból áll.

interjú: Szíjjártó Anita (Cseh Tamás Program)
fotó: Lékó Tamás

Cikksorozatunk a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.


az InFusion Trio lemeze teljes egészében: 


ez pedig a Calvin Harris-átdolgozásuk videója: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/30/itt_a_cseh_tamas_program_a_konnyu_a_komoly_es_a_loop_infusion_trio-interju
Itt a Cseh Tamás Program: A könnyű, a komoly és a loop – InFusion Trio-interjú
süti beállítások módosítása