Premier! Muzsikás: Adjon Isten minden jót (Grabo'sky Edit)

2015.04.29. 23:00, Frontrecorder

muzsikascover.jpg

A debreceni születésű, Budapesten élő dj-producer Grabo'sky (korábban Grabowsky) mások dalainak újravágásával, azaz re-editekkel tűnt fel néhány éve, és szinte ontotta magából az ilyen műveket (magyar felvételek általa átszabott verzióiból két mixet is összeállított nekünk) egy ideje azonban szinte teljesen felhagyott velük, és a saját zenéire koncentrál. Most mégis elkészült egy új re-edittel, nem is akármilyennel: a Muzsikás együttes Sebestyén Mártával közös 1982-es albumáról az Adjon Isten minden jót című mezőségi (erdélyi) népdalt ültette át pszichedelikus house-ba, hipnotikus eredménnyel.

muzsikassebestyen.jpg"Elfogytak lassan az alapanyagok, amiből akartam re-editet, azt nagyjából megcsináltam" - indokolja Grabo'sky, hogy miért hagyott alább a re-editelős lendülete. A Muzsikás azonban újra meghozta a zeneileg nyitott, széles látókörű producer újraalakító kedvét, bár eredetileg egy másik dalukat vette kezelésbe: "Egy ismerősöm posztolta a Facebookra tőlük az Azt gondoltam, eső esik című számukat, és megállapítottam, hogy kiváló zene és kiváló alapanyag. Ennek már két éve, azóta időnként előveszem és gyúrok rajta, de még mindig nem vagyok elégedett az eredménnyel. ..ezért nemrég arra gondoltam, nézzük már meg, hogy milyen más számai vannak még ennek az együttesnek! Arra jutottam, hogy meglepően jók."  Így talált rá Grabo'sky az Adjon Isten minden jótra, és még aznap el is készült a re-edittel, ám a végső változathoz a véletlenek különös összejátszása kellett, szó szerint. "Az exportálásnál a végső ellenőrzésnél amikor elindult a szám, hallottam benne egy szintit, ami addig nem volt benne. Mi ez? Nem értem. Aztán rájöttem, hogy a szám alatt elindult egy videó is a YouTube-on, egy zongoradallammal kezdődő zene, ami teljesen ráillett a Muzsikásra és mit ad Isten, még tempóban is pont egyezett a kettő. Jézusom, de hát ez ez egy román pophouuse sláger, teljesen gagyi! De aztán úgy voltam vele, ha már így alakult, benne hagyom, persze nem az eredeti formájában, mert maga a dallam azért igen giccses és lehúzta volna a számot, így szétkentem delay-jel, és lett belőle szinti színezés."

Íme tehát, a Muzsikás felvételéből született, váratlan és szokatlan díszítő elemmel kiegészült hipnotikus pszichedelikus folkhouse re-edit Grabo'sky-tól, aki jelenleg két albumon - egy downtempo/ambient és egy disco/house anyagon - dolgozik, ezeket a nyáron szeretné megjelentetni.

 

és az Adjon Isten minden jót a Muzsikás és Sebestyén Márta előadásában:

https://recorder.blog.hu/2015/04/29/premier_muzsikas_adjon_isten_minden_jot_grabo_sky_edit
Premier! Muzsikás: Adjon Isten minden jót (Grabo'sky Edit)
süti beállítások módosítása