Zenés filmek a 22. Titanicon – Sumé - A forradalom hangja

2015.04.12. 14:10, rerecorder

timthumb.jpg

Április 10-én, pénteken indult a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és az itthon korábban még nem vetített remek játék- és dokumentumfilmek mellett szokásos módon van zenei szekciója is az eseménynek. Az április 18-ig tartó fesztiválon idén négy film szerepel a Zene mindenkinek nevű programsorozatban, mi pedig előre és a vetítések sorrendjében ajánljuk mindegyiket. A pénteken bemutatott, testépítőből heavy metál-frontemberré lett Thor hullámvölgyekkel tarkított életét végigkövető Én, Thor (I Am Thor), a szombaton, az A38-on debütált, Kambodzsa zenén keresztül ábrázolt ötvenes-hatvanas-hetvenes évekbeli tragikus történetéről szóló Rock 'n' roll Kambodzsa és az először szintén szombaton, az Örökmozgóban vetített Végtelen lehetőségek című egykori Orange Juice-frontember, Edwyn Collins agyvérzésből való felépülését eredeti módon dokumentáló film után ma, vasárnap délután látható első alkalommal a Grönland zenei életét és politikai változásait beindító Sumé nevű progrockzenekar sztoriját elmesélő Sumé - A forradalom hangja. Ezt látni kell!

sume_poster_70x100_uk_t011.jpgHogy micsoda? Zenei élet Grönlandon? De hiszen ott senki sem él! 

Bármennyire meglepő, de Grönlandon is volt már progresszív rockzenei élet a hetvenes években, mégpedig egy ma már kultikus együttes, a Sumé nevéhez fűződik a helyi színtér kiépítése, sőt ennél sokkal több. Grönlandon ugyanis forradalom zajlott a hetvenes években, mégpedig olyan, ahol egyetlen lövés sem dördült el, hanem egy rockzenekar pusztán dalai erejével és költői igényű, ihletett dalszövegeivel néhány év leforgása alatt megváltoztatta a grönlandiak gondolkodását. Mindez a Sumé színre lépésével kezdődött, 250 évnyi gyarmati elnyomás után "Grönland első, anyanyelvén éneklő rockbandájának dalai felrázták az átlagembereket és a politikusokat, hogy kezükbe vegyék a saját ügyeik irányítását a dánokkal szemben." Inuk Silis Høegh 2014-es, 76 perces filmje (Sumé - The Sound Of A Revolution) rengeteg archív felvétel felhasználásával mutatja be a hetvenes évek megmozdulásait és friss interjúkkal meséli el a Sumé történelmi szerepét és magának az együttesnek a történetét is.

A Dániában, egyetemi tanulmányaik alatt grönlandi fiatalok által alapított zenekar a nyári szünetekben járta hazáját és ébresztette fel az ország öntudatát, azt, hogy érdemes küzdeni "a nép saját hangjáért és kulturális identitásáért", és ezt mindössze tényleg a zene ereje által érték el. Első, Sumut (Hová) című nagylemezük 1973-ban jelent meg, a filmben meghatott, korosodó rajongók elevenítik fel annak elementáris hatását - különösen erős kép, amikor egy idős férfi újrahallgatja a lemezt és némán, könnyekkel a szemében a levegőbe rázza ökleit (és az album ma már csak kisebb vagyonokért, 20-30 ezer forintért szerezhető csak be). A zenekar még kiadott két nagylemezt, és tanulmányaik végeztével feloszlott, hatása viszont felbecsülhetetlen volt egy hatalmas országban élő kicsike nép sorsára, mégha sajátos forradalmuk - mint az a filmből is kiderül - még most is tart.

VIDEORECORDER ROVATUNK TOVÁBBI CIKKEI ZENÉS FILMEKRŐL.


A Sumé - A forradalom hangja vetítései a Titanicon:

04.12. 16:45
04.17. 19:30
 
a Sumé - A forradalom hangja előzetese: 

beszélgetés a filmről a berlini fesztiválon: 


a Sumé Sumut című 1973-as első lemeze, a grönlandi rockzene origója: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/12/zenes_filmek_a_22_titanicon_sume_a_forradalom_hangja
Zenés filmek a 22. Titanicon – Sumé - A forradalom hangja
süti beállítások módosítása