Zenés filmek a 22. Titanicon – Végtelen lehetőségek

2015.04.11. 14:30, rerecorder

og-thumbnail.jpg

Tegnap, április 10-én, pénteken indult a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és az itthon korábban még nem vetített remek játék- és dokumentumfilmek mellett szokásos módon van zenei szekciója is az eseménynek. Az április 18-ig tartó fesztiválon idén négy film szerepel a Zene mindenkinek nevű programsorozatban, mi pedig előre és a vetítések sorrendjében ajánljuk mindegyiket. A Grönland zenei életét és politikai változásait beindító Sumé nevű progrockzenekar sztoriját bemutató Sumé - A forradalom hangja előtt, a már bemutatott, testépítőből heavy metál-frontemberré lett Thor hullámvölgyekkel tarkított életét végigkövető Én, Thor (I Am Thor) és a szintén ma, április 11-én, szombaton, az A38-on debütáló, Kambodzsa zenén keresztül ábrázolt ötvenes-hatvanas-hetvenes évekbeli tragikus történetéről szóló Rock 'n' roll Kambodzsa mellett erősen ajánljuk az Örökmozgóban látható Végtelen lehetőségek című filmet, ami az egykori Orange Juice-frontember, Edwyn Collins agyvérzésből való felépülését dokumentálja eredeti módon.

possibili_plakat.jpgA meghatározó brit zenei magazinok (Mojo, Uncut) által is a tavalyi év legjobb zenés filmjeként ünnepelt The Possibilities Are Endless című alkotás (rendezte: James Hall és Edward Lovelace) az első felében egy impresszionista tudatfilm absztrakt képekkel és Edwyn Collins narrációjával, a második felében pedig egy megható szerelmi történet Collins és az őt a stroke után ápoló, az életbe visszaráncigáló felesége, Grace Maxwell között. "Grace Maxwell" - az igen/nem-en kívül ez volt az egyik szókapcsolat, amit Collins mondani tudott emlékeit, beszédét, mozgását megsemmisítő agyvérzése után. A másik pedig a film címét adó "végtelen lehetőségek". Legyen bármilyen borzasztó módon ironikus is, de a helyzet valóban ez volt az énekes-dalszerző számára, a nulla kilométertől indult újra és, hogy ma lemezt ad ki, producerként dolgozik és itt van köztünk, az részben ennek az optimista hozzáállásnak, részben pedig feleségének köszönhető. 


AZ ORANGE JUICE-BEMUTATKOZÁST ITT MÉLTATTUK.

A film első fele tehát egy szokványostól eltérő absztrakcióval mutatja be a nyolcvanas évek elején Skóciából, a helyi posztpunk-színtérről a remek Orange Juice-szal indult Collins - és lényegében bármely agyvérzést szenvedett ember - összezavarodottságát, a stroke utáni közvetlen mentális állapotát, a második fele pedig elméje mellett fizikai felépülésén vezeti végig. Egy olyan párt látunk, akik meleg humorral, példamutatóan kerekednek felül egy nagyon súlyos betegségen. A nyolcvanas évek végén szólókarrierbe kezdett - 1995-ben A Girl Like You címmel egy világslágert is jegyző - énekes-gitáros 2005 februári két stroke-ja után bő másfél évvel már újra stúdióban volt, hogy befejezze 2004-ben rögzített lemezanyagának keverését (ez 2007-ben jelent Home Again címmel), 2010-re pedig egy teljesen új albumot is megírt és kiadott (nem kis részben nyilván felépüléséről és új életéről Losing Sleep címmel, amit 2013-ban követett a szintén remek Understated).

A film zenéjét Collins jegyzi, a Végtelen lehetőségek harmadik főszereplője pedig Helmsdale, a tengerparti város, ahol az énekes ideje nagy részét tölti és ahol a mai napig folyamatosan épül fel - ahogyan a film nagyon szépen bemutatja: szentimentális ideák nélkül, az élet minden percének örülve.


VIDEORECORDER ROVATUNK TOVÁBBI CIKKEI ZENÉS FILMEKRŐL.

Végtelen lehetőségek vetítései a Titanicon:

04.11. 18:30
04.18. 19:30
 
a Végtelen lehetőségek előzetese: 

a film bemutatóján zajlott beszélgetés a főszereplőkkel, rendezőkkel: 

ez pedig egy félórás BBC doksi Collinsról betegsége után nem sokkal: 

a 2013-as legutóbbi lemezét felvezető Dilemna videója: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/11/zenes_filmek_a_22_titanicon_vegtelen_lehetosegek
Zenés filmek a 22. Titanicon – Végtelen lehetőségek
süti beállítások módosítása