Zenés filmek a 22. Titanicon - Én, Thor

2015.04.09. 18:24, rerecorder

film_page_hero.jpg

Holnap, azaz április 10-én, pénteken indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és az itthon korábban még nem vetített remek játék- és dokumentumfilmek mellett szokásos módon lesz zenei szekciója is az eseménynek. Az április 18-ig tartó fesztiválon idén négy film szerepel a Zene mindenkinek nevű programsorozatban, mi pedig előre és a vetítések sorrendjében ajánljuk mindegyiket. Az Orange Juice-frontember, Edwyn Collins portréját megrajzoló Végtelen lehetőségek, a Kambodzsa zenén keresztül ábrázolt tragikus ötvenes-hatvanas-hetvenes évekbeli történetéről szóló Rock 'n' roll Kambodzsa és a Grönland zenei életét és politikai változásait beindító Sumé nevű progrockzenekar sztoriját bemutató Sumé - A forradalom hangja előtt íme az első dokumentumfilm, az április 10-én  az A38-on debütáló, testépítőből heavy metál-frontemberré lett Thor hullámvölgyekkel tarkított életét végigkövető Én, Thor (I Am Thor).

i-am-thor.jpgRyan Wise dokumentumfilmje "hullámhegyeken és hullámvölgyeken át követi John Mikl Thor életét, szeretetteljes főhajtásként az elpusztíthatatlan showman előtt" - írja a 2015-ös Titanic katalógusa a filmről, és valóban ezek a film kulcsszavai: Thor elpusztíthatatlan és szeretetteljes. Az 1953-as születésű kanadai sportoló-testépítőből lett rockzenész, majd színész-forgatókönyvíró élete a kihívások elé bátran odaálló emberről szól, aki egyúttal mindent nagy szívvel is csinál. 

Thor volt az első kanadai sportoló, aki elnyerte a megtisztelő Mr. USA testépítő címet, de nyughatatlansága a hetvenes évek elejétől már a zenei karrier elé vitte. Thor nevű heavy metal zenekarával igen látványos koncerteket celebrált frontemberként, ezekben természetesen szerepe volt fizikumának is: állandó show-elem volt a kalapáccsal aprítás (a Classic Rock magazin be is választotta minden idők száz legjobb frontembere közé). Zeneileg azonban nem volt kiemelkedő a produkció, így a Thor soha nem futott be túl fényes karriert, hősünk pedig a nyolcvanas évek közepétől filmes karrierre váltott, a B-horror műfajban ért el kisebb sikereket színészként, majd forgatókönyvíróként is próbálkozott. 

Az Én, Thor szórakoztatóan meséli el történetét, közte olyan fénypontokkal amikor a hetvenes évek legelején meztelen pincérként parádézott egy klub revüműsorában, de a 83 perces film egy 1987-es idegösszeomlásra és az abból való kilábalásra, tízéves vidéki visszavonulásra, majd leginkább a zenei életbe való visszatérésre koncentrál - és mutatja be, hogy milyen az, amikor valaki nem adja fel álmait.


VIDEORECORDER ROVATUNK TOVÁBBI CIKKEI ZENÉS FILMEKRŐL.

Az Én, Thor vetítései a Titanicon:

04.10. 19:30
04.16. 18:45
 
az Én, Thor előzetese: 


és egy 1985-ös Thor-fellépés a tévében: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/09/zenes_filmek_a_22_titanicon_en_thor
Zenés filmek a 22. Titanicon - Én, Thor
süti beállítások módosítása