Itt a Cseh Tamás program: „El fogok tűnni a rock and rollból?”

2015.03.26. 11:08, prorecorder

vinyl-records-istock1.jpg

Azon túl, hogy sokat tesz a jelen és a jövő minőségi popzenéjéért, a Cseh Tamás Program kiemelt helyen kezeli könnyűzenénk múltjának viharos, „athéni szél és spártai eső” tépázta évtizedeit is.

Magyarország nem tartozik ugyan a legszerencsésebb popzenei fejlődésű országok közé, ám miután keserűen számba vettük nincseinket – a nem vagy nem maradandóan megörökített momentumokat –, ideje felfedeznünk zenei örökségünk gazdagságát, a még felkutatható értékeket is. A popzene sok aspektusból válhat kutatás tárgyává, ezt számos egyetemi tanszék bizonyítja Liverpooltól Berlinig és Glasgow-tól New Yorkig (hogy csak néhány, poptörténeti szempontból is jelentős helyszínt említsünk).

vinylmatter-main1.jpgAz alprogram keretében egy, a magyar könnyűzene emlékeinek kultúrtörténeti és művelődéstörténeti szempontú feltárását – hosszabb távon pedig annak múzeumi keretekben való bemutatását – elősegítő archívum alapjainak megteremtését tervezzük. A folyamatosan bővülő digitális adattárban először a magyar könnyűzenéről szóló kötetek bibliográfiája lenne elérhető, később pedig periodikákban fellelhető cikkekkel, tanulmányokkal, valamint a könnyűzenei tematikájú rádió- illetve televízió-műsorok adataival bővülne a gyűjtés, távlati célként pedig a kisebb-nagyobb intézményi- és magánkollekciókban lappangó relikviák feltárása a gyűjtés célja.

A folyamatosan bővülő adatbankba az ugyancsak az alprogram részeként készülő élet- és karrierinterjúk is bekerülnek, amelyek a magyar könnyűzene egy-egy fontos szereplőjének szemszögéből világítják meg az egykori klubélet, koncertkultúra, lemezkiadás, a könnyűzene és a kultúrpolitika közeli, illetve távolabbi múltjának egy-egy izgalmas szeletét. A visszaemlékezések sorát havi rendszerességgel jelentkező poptörténeti talk show is színesíti majd, ahol igazi legendák szólalnak meg, és tervezzük egy virtuális popzenei „tanösvény” elkészítését is, amely a nevezetes koncerthelyszíneiket, klubokat és próbatermeket mutatja be fotókkal és videómemoárokkal.

„El fogok tűnni a rock and rollból”? A Könnyűzenei örökség alprogram remélhetőleg semmissé teszi Menyhárt Jenő félelmét!

A programmal kapcsolatos legfontosabb információk megtalálhatóak a www.csehtamasprogram.hu oldalon.

Cikksorozatunk a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/03/26/_el_fogok_tunni_a_rock_and_rollbol_cseh_tamas_program_magyar_popzenei_archivumarol
Itt a Cseh Tamás program: „El fogok tűnni a rock and rollból?”
süti beállítások módosítása