Végleges a Record Store Day 2015-ös budapesti koncertprogramja

2015.03.25. 15:13, rerecorder

record-store-day-2015-ws-710.jpg

Mint az ma már talán minden igazi zenerajongó tudja, a lemezvásárlás nemzetközi ünnepnapja a minden év április harmadik szombatján megtartott Record Store Day. A 2007-ben, eredetileg a kis független lemezboltok ünneplésére (megmentésére) létrehozott Lemezboltok Napja idén április 18-án lesz, és ilyenkor a budapesti résztvevő helyszínek közül a Musiclandben és a Wave-ben - már hagyományosan - egész nap ingyenes speciális minikoncerteket is élvezhetünk a Neon Music által terjesztett ritka kiadványok vásárolgatása közben. Itt az idei végleges program - közte az idén néhány koncert erejéig visszatérő Amorf Ördögök első fellépésével 2007 óta!

rsd_2015_m.jpgAhogy azt már megszokhattuk az elmúlt években, a három magyar Record Store Day-helyszín (Musicland, Wave, Deep - VI. ker. Aradi utca 22.) közül az első kettőben nemcsak az erre a napra megjelenő lemezek (és persze sok ezer másik, már megjelent album) közül válogathatunk, de közben remek magyar zenekarok koncertjein is részt vehetünk. Mindkét helyszínen ingyenesek a koncertek, és a szervezők még arra is figyeltek, hogy aki mind a kilenc fellépést szeretné végignézni, annak erre is legyen lehetősége, hiszen a Wave-ben minden páratlan órában, a Musiclandben minden páros órában kezdődnek a speciális minikoncertek - és simán át lehet érni egyik helyszínről a másikra.

2015. április 18. szombat

Musicland/Neon Music (VII. ker. Almássy tér 8., extra RSD nyitva tartás: 10:00-20:00, kedvezmény: a RSD-es kiadványok kivételével 10% minden cd, dvd)

12:00 Jónás Vera
14:00 Amorf Ördögök
16:00 Jazzékiel
18:00 Amber Smith

A koncertek előtt és után egész nap dj-k!

Facebook-eseményoldal

Wave (VI. ker. Révay köz 1., extra RSD nyitva tartás: 10:00-20:00, kedvezmény: a RSD-es kiadványok kivételével 10% mindenből)

11:00 ANEZ
13:00 Ricsárdgír
15:00 Wattican Punk Ballet
17:00 Middlemist Red
19:00 Gustave Tiger


Mindezek tetejében lesz aznap este hivatalos Record Store Day Afterparty is, mégpedig a Beat On The Bratben szintén remek dj-kkel, Facebook-eseményoldal.


Az idei Record Store Day hivatalos kiadványainak listája (ezek mellett persze számos nem hivatalos ritkaság jelenik még meg).

VAJON KI A 2015-ÖS RECORD STORE DAY HIVATALOS NAGYKÖVETE?

A Record Store Day körül amúgy - főképp az ekkora megjelenő speciális kiadványok terén - az utóbbi jó egy évben felerősödtek a kritikus hangok. Ezt a zenei ünnepnapot eredetileg az egyre csökkenő számú független lemezboltok életben tartására hozták létre, mintegy figyelemfelhívásként: ha nem vásárolunk fizikailag is megjelent kiadványokat, akkor a (mamutlemezbolt-hálózatok és a digitális átállás miatt) előbb-utóbb eltűnnek a zenebeszerzés igazi örömét adó hangulatos üzletek - ehhez jöttek hozzá extraként az erre a napra megjelenő speciális kiadványok. Azóta viszont inkább a nagyobb láncok zárják be kirendeltségeiket, valamint a vinyleladás növekedése miatt valamennyire a kisebb boltok is pótolni tudják a cd-eladás csökkenése okán keletkezett bevételkieséseiket, tehát a RSD sikeres történet, de az ekkora megjelenő speciális kiadványok egyre nehezebben készülnek el időre és a kritikus hangok emiatt főképp a nagykiadókat okolják, akik rátelepedtek az eredetileg valóban szinte csak független lemezcégek által uralt piacra (azaz a RSD-es kiadványok piacára), mennyiségi fölényükkel leterhelve a lemezpréselő üzemeket (sok kis indie-cégnek emiatt egyszerűen nem készül el a lemeze időre).

Magyarországon persze ez aligha probléma, itt örülünk annak, hogy van három remek lemezbolt, amelyik kapcsolódik a nemzetközi kezdeményezéshez és miközben ezen a napon (is) lapozgatjuk a ritka megjelenéseket, még a fenti szuper zenekarok koncertjeit is élvezhetjük.

és akkor még Dave Grohl beköszönő beszéde: 

https://recorder.blog.hu/2015/03/25/vegleges_a_record_store_day_2015-os_budapesti_koncertprogramja
Végleges a Record Store Day 2015-ös budapesti koncertprogramja
süti beállítások módosítása