Magyarradar + albumelőzetes négy dallal - Minimachines

2015.03.13. 14:00, Frontrecorder

minimachines.jpg

Sallangmentes garázsrock, némi friss csavarral - méghozzá szó szerint, az ugyanis a Minimachines zenekar jelképe. A 2013-ban összeállt trió az elektronikus zenei színtéren mozgó Lotfi Árzsáng produceri irányításával dolgozik első albumán, amelyről négy dal debütál most nálunk, és a fiatal zenekar is bemutatkozik.

minimachineslogo.jpgMegalakulás éve: 2013.

Tagok: Tájnel Ákos (gitár, ének), Gyarmati Balázs (basszusgitár, vokál), Ágoston Iván (dob).

Stílus: new garage.

Hatások: Minden, ami romantikus, koszos és zajos.

Kiadó: nincs.

Történet: 2013 elején, kezdetben home recording módon elkezdtünk zenéket csinálni. Ekkor még csak hárman (Ákos, Balázs és Árzsáng) képeztük a bandát. Ákos és Balázs évek óta zenéltek már együtt és vettek részt különböző formációkban, így ismerték már egymást zeneileg. Árzsáng (akit mai zenei körökben úgy ismerünk, mint HighLove) és Ákos pedig még a középiskolás időkben ütötték el délutánjaikat közös zenélésekkel, később a zene és az alkotásvágy boronált össze hármunkat. Az első pár szám felvétele után rögtön jött is a zenekarnév, melyhez azonnal társult is a csavar , mint a jelképünk és az imidzsünk egy darabja. A Minimachines a minimalista elképzeléseinket és a bandát magát, azaz, ahogyan mi hívjuk: a gépezetet foglalja magába. A csavar innentől adta magát, lévén, hogy minden gépezetnek az alapja a csavar. A kezdeti időkben rengetegféle számot írtunk és vettünk fel, a stílusunk, amit mi new garage-nek nevezünk ekkor kezdett kialakulni. A megírt és felvett számaink egyenként hordoztak valami különlegességet önmagukban, a feladatunk már csak az volt, hogy egy általunk elképzelt stílusjegyekből álló kalap alá söpörjük be őket, azaz hogy kialakítsuk a saját hangzásunkat és mondanivalónkat. Tudtuk, hogy nem akarjuk túlgondolni - azzal, hogy minél több jól hangzó dolgot, sávot rakosgatunk egymásra a zenénkbe -, törekedtünk az egyszerűségre. Több hónapos kísérletezés és home recording után eljött a megvalósítás ideje, ekkor csatlakozott hozzánk Iván (a Kolin egykori dobosa), aki hozta a maga ötleteit a ritmusszekciót illetően. Vele teljes lett a kép, ezután gyakorolni kezdtünk, összeszoktunk, egy évvel később pedig stúdióban voltunk és felvettük a most megjelenő számainkat. A felvételeket illetően is egyértelmű elképzelésünk volt, azaz semmi túlgondolás. Ebből következik, hogy számainkat egyben feljátszva rögzítettük, így még inkább egy sajátos stílusérzetet adva zenénknek. Most itt vagyunk, beindítottuk a gépezetet és nem tervezzük leállítani a közeljövőben!

Megjelenések: Idén ősszel jön a nagylemez.

Küldetés: Nem csak zenét, hanem imidzset is építeni.

Jövőkép: Csavarforradalom.

Mellékprojektek: Nincsenek. Egy dologra kell összpontosítani!

Szexepil: az ösztönös dallamok.

Legnagyobb eredmény, elismerés: hogy a Recorderen debütálhatunk.


És akkor íme négy dal a MInimachines készülő bemutatkozó albumáról, a két alapító tag kommentárjaival:

She Told Me: 

Ákos: "Egy lányról szól, aki nem tud dönteni két fiú között és úgy játszadozik a kártyáival, hogy megtarthassa mindkettőt. Ebből a döntésképtelenségből próbálja a fiú enyhén már-már a féltékenységtől agressziven kizökkenteni a leányzót és mutatni egy helyes utat. A basszus és a dob képezi az erejét a számnak, a gitár szinte csak a koszolást végzi, önmagában szexi."

Balázs: "Egy szám a femme fatale jelenségről: mindenáron meg szeretnénk kaparintani az adott hölgyet, aki viszont csak játszik velünk, ráadásul olyannyira, hogy szinkronban egy másik delikvenset is képes kivéreztetni. A számalapot Ákos hozta, eleinte egy oktáveres gitáralapot, a végtermék végül ugyanolyan koszosra sikerült, mint az alap."


Walk Away:

Ákos: "Egyszerű felépítésű szám, érdekes ritmikájával magával ragad. Lényegében egy elmúlt, viszonozatlan szerelemről szól. A végén a szóló már a beletörődés fázisát jelképezi és szinte sír." 

Balázs: "Egyik kedvenc számunk, az elengedés üzenetét közvetíti: akármennyire is szép volt, ami volt, akinek mennie kell, az menjen. A szám Ákos egyik akusztikus alapjából született, végül megszállt minket az ihlet, és az akusztikus alapból letisztult, karcos romantikát kreáltunk."




Oh Shit!

Ákos: "Ez egy nagyon dinamikus, kaotikus szám. A vibe magával ragad. A szám tempós, a dobok érdekesek és az előzőt mindig új riff követi. A szólót az első refrén után ellőjük, nem várunk semmire. Mondanivalójában a fiú teper a lány után, reménykedve a legjobbakban."

Balázs: "Ezt a számot egy tipikus kaliforniai villabuli ihlette, akárcsak a Californication egyik részében: totális káosz, de ettől érzi mindenki jól magát. A számot Ákos és Árzsáng jammelte össze egy olyan délután alkalmával, ahol rengeteg hasonló számötlet született. A többi azóta a fagyasztóban, vagy a kukában landolt."



Monkey In The House:

Ákos: "Struktúrájában erősen slágeres felépítésű a szám, jó lüktetéssel, kifogyhatatlan mondanivalóval. A dobokat illetően a számban végig hallható a kolomp csengése, de ezt a laikusok szinte észre sem veszik, pedig az adja az alapot. "

Balázs: "Tipikus rocksztárfilm-jelenet: a férfi aki tudja mit akar, a lány, aki viszont nem tudja mit akar...még. A számmal mint teljes koncepcióval álltam a srácok elé, végül a mindenki által lektorált verzió lett a befutó."

https://recorder.blog.hu/2015/03/13/magyarradar_albumelozetes_negy_dallal_minimachines
Magyarradar + albumelőzetes négy dallal - Minimachines
süti beállítások módosítása