Franz Ferdinand & Sparks - ez egyetlen zenekar és a Pohodán fel is lép

2015.02.25. 15:00, rerecorder

ffs.jpg

A Franz Ferdinand és a Sparks tagsága nyolc éve, 2007-ben találkozott először egymással, és 2013-ban a Coachella fesztivál backstage-ében találták ki, hogy közösen is alkotniuk kellene valamit. Bár az ilyen fellángolások ("hé, nekünk össze kellene hozni valamit együtt!") száma nagyjából végtelen, ezúttal megvalósult a kollaboráció, úton a szimplán csak FFS néven emlegetett projekt első lemeze és a nyáron európai turné is lesz - a közelünkben a Pohoda fesztiválon biztosan.

A két zenekar a 2013-as találkozás után tényleg elkezdett ötleteket cserélni és elég hamar hat dalkezdemény állt a birtokukban - ez volt az a pont, amikor Alex Kapranosék és a Mael-testvérek is elkezdték nagyon komolyan venni a projektet. A készülő Franz Ferdinad & Sparks-lemez producere John Cogleton (St. Vincent, Anna Calvi, The Roots) lesz, várhatóan még a nyári közös koncertek előtt megjelenik.

ffs_2.jpg

Ron Mael, a Sparks billentyűs-dalszerzője szerint testvérének, a Sparks énekesének, Russell Maelnek és Alex Kapranosnak nagyon különböző énekhangja van, így azonnal felismerhető, mikor melyikük énekel a felvételeken, és ugyanez igaz a két zenekar stílusára is - kétségtelenül két karakteres megszólalás fog egybekelni, alig várjuk, hogy hallhassuk. Mael szerint olyan lesz, mintha a két zenekar egy-egy vonat lenne és összeütköztek volna. Alex Kapranos számára amúgy a zenélés szempontjából meghatározó lemezek közé tartozik a Sparks 1994-es albuma, a Gratuitous Sax & Violins.

A SPARKS PÁLYÁJÁT ITT TEKINTETTÜK ÁT. ITT MEG A TELJES DISZKOGRÁFIÁJUKAT.


Az FFS eddig két európai fesztiválkoncertet jelentett be, a zágrábi INmusic fesztiválon és a trencséni Pohodán is fellépnek, utóbbin ott lesz még Björk, a Fat White Family, az Ibeyi, az Einstürzende Neubauten, a Young Fathers és még sokan mások.

A FRANZ FERDINANDDAL A SZIGET ELŐTT NAGYINTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK. A SZIGETEN PEDIG LEMEZTÁSKÁST.


egy pár nappal ezelőtti Los Angeles-i Sparks-koncerten már fellépett meglepetésvendégként Alex Kapranos és a When Do I Get To Sing 'My Way' - című slágert énekelte együtt Russell Maellel: 

https://recorder.blog.hu/2015/02/25/franz_ferdinand_sparks_ez_egyetlen_zenekar_es_a_pohodan_fel_is_lep
Franz Ferdinand & Sparks - ez egyetlen zenekar és a Pohodán fel is lép
süti beállítások módosítása