Klippremier! Stukker: Szkeptikus lettem

2015.02.23. 16:00, rerecorder

stukker_2.jpg

A már régóta elő-előtűnő Stukker zenekart tavaly nyári első klipes dalával, a Sárga busz cíművel mutattuk be részletesen. A Korai Öröm-, Colorstar-, Pluto-, Cabaret Medrano- és sok más zenekar tagjaiból összeállt underground szupergrup most elérkezett második videójához. A Szkeptikus lettem című dal és a hozzá tartozó - Parlament előtt focizós, hidakon táblákkal vonulós - klip is briliáns.

A Stukker második klipes dala az videó "áthallásaival" egyértelműen aktuálpolitikai felhangot kapott, holott mint Szalay Péter a zenekarból elmeséli, a dal születése jóval régebbi, mind az eredeti témát, mind az első változatot tekintve. „A klip elkészülésében kulcsszerepe volt a producernek, Téglás István képzőművész barátunknak. Ő a zenekar rajongója és mentora, vele találtuk ki, hogy jó lenne egy olyan klipet összehozni, amiben az ő művészetének sajátos világa is szerephez jut. István választása végül erre a dalra esett, így kerültek a klipbe a szürreális hangulatú faszobrok, laza asszociációs láncon kapcsolódva a dalszöveg egyes elemeihez. A többi jelenet esetében maga a valóság is segítségünkre volt: a lánchidas jelenet forgatása például egy igazi tüntetésen készült, még valamikor tavaly decemberben. A rendező Fogarasi Gergely filmrendező, aki rajtunk kívül többek között a colorStarnak, a Dep'Artnak, vagy a Plastic Heavennek is készített klipeket.”

„István választása feladta a leckét zenei szempontból, hiszen a dal eredeti, első verzióját még a Dublőrz, (a frontemberünk, Vécsi Tibi előző zenekara) szerző-producere, Marot P.G. készítette el, amit nagyon szeretünk, viszont a Stukker stílusától meglehetősen eltérő,  monoton, egyetlen gitár motívumra épülő „sámántechno”-szerű darab, és sok-sok kísérletezés után sikerült a Stukker arculatára fazonírozni. A végeredmény feldolgozás helyett végül inkább egy másik dal lett, hiszen az eredetiből csak az az egy bizonyos gitármotívum maradt, az is némiképp átdolgozva. Új zenei részek íródtak hozzá, a techno helyett ethnikus elemekkel dúsult, és a folyamatzene helyett verze/refrénes popdal formátumot kapott.”

„Érdekes lehet a szöveggel kapcsolatban, hogy jó régen, még az alkotó (Vécsi) kései kamaszkorában íródott, tehát majdhogynem a rendszerváltás előtt, és nem a mai aktuálpolitika napi történései ihlették, mint azt a klip egyes jelenetei alapján feltételezhetnénk... Ebből következően valahol egy jóval általánosabb, immár 20-25 éve aktuális, több politikai szisztémán is átnyúló életérzést fogalmaz meg – ezt támasztja alá az is, hogy az említett első, Dublőrz-verzió még 2007-ben, tehát a másik nagy párt országlása idején publikálódott…”

A klip viszont nem hagy kétséget a felől, hogy a jelenben is nagyon aktuális darabról van szó.

stukker_1.jpg


A Stukker legközelebb február 25-én, e hét szerdán játszik a Szimpla Kertben - ez lesz az első 2015-ös koncertje a zenekarnak, Facebook-eseményoldal


a Szkeptikus lettem briliáns videója: 

https://recorder.blog.hu/2015/02/23/klippremier_stukker_szkeptikus_lettem
Klippremier! Stukker: Szkeptikus lettem
süti beállítások módosítása